Proč by nás měly zajímat volby v Rakousku? Tandem Merkelová-Macron může posílit o Kurze

Vídeň – Rakousko zažívá předčasné parlamentní volby a již nyní je jasné, že po dnešní noci se vydá země pravicovým směrem. Je to jistá rána pro Angelu Merkelovou i Emmanuela Macrona, kteří se společně snaží prosadit hlubší integraci v eurozóně a kteří se nechtějí vzdát vítací politiky vůči uprchlíkům. Zde je několik otázek a možných odpovědí, na které politici netrpělivě čekají.

První z nich je hlava vlády, tedy budoucí kancléř země. Je téměř jisté, že se jím stane lídr lidovců Sebastian Kurz, který s Merkelovou společnou řeč asi nenajde. Jeho strana je sice v politickém středu, ale jeho neoblomný postoj vůči uprchlíkům je stejně tvrdý jako názor pravice. Důležitou otázkou je i koaliční partner, můžou jím být sociální demokraté nebo pravice s nacistickým původem.

Může Kurze nyní něco zastavit? Nejspíš ano, pokud se spojí pravice se sociálními demokraty a znemožní lidovcům vytvořit koalici. Jenže tenhle scénář je velmi málo pravděpodobný, protože, protože zmíněné strany jsou jako oheň a voda. Do Parlamentů se nejspíš dostanou i Zelení, kteří pravidelně získávají kolem 10 procent hlasů, rovnat se se třemi hlavními stranami však nemůžou.

Kancléřem se většinou stává předseda té strany, která získá ve volbách nejvíc hlasů, což by znamenal podle průzkumů Sebastian Kurz. Kdyby se ovšem průzkumy mýlili, pak šanci můžou mít všichni včetně Heinze Christiana-Stracheho. V Rakousku není nacistická minulost takovým tabu jako v sousedním Německu, v posledních prezidentských volbách měl vítězství skoro na dosah Norbert Hofer.

Pro nás vůbec nejdůležitější je otázka, zda by se měla EU starat o výsledky voleb? Rakousko je relativně malou zemí, která nemůže konkurovat spojenectví mezi Německem a Francií. Jenže jejich poloha je strategická, protože spojuje západ i východ, Merkelová s Macronem mají možná v Unii nejsilnější hlas, ale co je jim to platné, když území se rozpadá. Situace v Rakousku je tak důležitá pro všechny strany.

Že Rakousko nebude v příštích letech nejsilnějším spojencem Německa a Francie je jasné už jen z toho, jakým způsobem zde rezonuje téma uprchlíků. O svou budoucnost se bojí sta tisíce přistěhovalců, kteří s napětím sledují zvolení Sebastiana Kurze. Ten hodlá rázně zakročit vůči politickému islámu, sebrat azylantům dávky, zavřít jejich školky a udělat ze země hostitele, který nemá rád nevítané příchozí.

Související

Více souvisejících

Rakousko volby v Rakousku Sebastian Kurz Angela Merkelová Emmanuel Macron EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy