Zakáže Evropa "ruské lži"? Odpor proti televizi RT sílí, přidal se další významný politik

Londýn - Dezinformace a hybridní válka. Termíny, o kterých se mezi odbornou i laickou veřejností diskutuje stále častěji. Někdy se zdá, že ve 21. století se válka přesunula z polí a luk na Facebook.

Žádná významnější mezinárodněpolitická událost poslední doby se neodehrála bez toho, aniž by jí následovala bouře ve virtuálním prostředí sociálních sítí.

Po plynových útocích v Sýrii nebo po útoku na Sergeje Skripala internet zaplavil doslova příval trollů, kteří se snažili proběhlé události přibarvit k obrazu svému.

Západní země a členské státy NATO často tvrdí, že jsou cílem různých dezinformačních kampaní a kybernetických útoků. Mohlo by se tak zdá, že aliance tahá ve virtuální válce za kratší konec provazu.

Tuto domněnku ve svém článku pro web Defense One potvrzuje i experta na hybridní hrozby Elisabeth Brawová. Podle ní mají západní země jen velice chabou obranu proti stále silnějším dezinformačním kampaní. Jaké řešení navrhuje? Země by se podle ní měly ve svém boji proti lžím spojit.

Nervový plyn novičok, který téměř zabil bývalého agenta Sergeje Skripala, vyrobili Švédové. Nebo to byli Češi. Nebo ho dokonce Britové vyrobili sami. Nějak takhle vypadala reakce ruských médií na útok v Salisbury.

Co na tom, že se jedná o evidentní lži. Rusové je zvládají překrucovat tak umně, že se zdají být pravdou. Alespoň lidem, kteří neumějí dostatečně pracovat s informacemi a neumí (nechtějí) si ověřovat zdroje. A takových není málo.

Západ v boji s těmito dezinformacemi prohrává. Proč? Protože riziko z nich plynoucí podcenil. NATO se dlouho zaměřovalo na konvenční obranu, to znamená snažilo se mít dostatek vojenských kapacit, dobře chráněné hranice a zaměřovalo se spíše na tanky, než na Twitter.

Zdá se, jako kdyby západní země podlehly dojmu, že boj se lží nemá smysl. Stejně se vždycky najde někdo, kdo jí uvěří. Nedělat nic ale nemá smyl o nic větší. Čím dříve si představitelé tradičních demokracií přiznají, že dezinformace jsou jejich problém, tím lépe.

"Jde i o způsob, jakým o věcech informují média. Ta svobodná, západní, jsou totiž zvyklá informovat nezávisle. V praxi to vypadá tak, že dají prostor jak například Američanům, tak Rusům. A nijak nekomentují třeba to, že ruské vyjádření bylo plné lží. Dávají tak lež a pravdu na stejnou úroveň. Proč například ještě v evropských zemích smí vysílat ruská televize RT? Opravdu to nechápu." říká bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves.

Podle něj už si ale západní země riziko dezinformací uvědomují. Jak NATO tak EU rozjely v posledních letech několik projektů, které mají za cíl bojovat proti lžím. Jde ale o běh na dlouhou trať.

Tato pracoviště potřebují personálně posílit a navýšit rozpočty, protože mají-li soupeřit s ruským státem, který do svých "továren na trolly" pumpuje miliardy rublů, musejí mít srovnatelné podmínky.

Hrozbu vnímají už i běžní občané evropských zemí. Podle průzkumů veřejného mínění vnímá 83% Evropanů dezinformace jako bezpečnostní riziko. Svůj boj proti lžím už spustily i jednotlivé země. Švédové nedávno zahájili činnost Agentury pro psychologickou obranu.

Právě Švédové a Finové mají velký zájem na kolektivní obraně proti dezinformacím a snaží se o úzkou spolupráci se zeměmi NATO a to přesto, že samy nejsou členy aliance. Mají ale k zemím NATO historicky blízko a ve Švédsku dokonce roste počet lidí, kteří by si přáli do aliance vstoupit.

Související

Bohumil Kartous Rozhovor

Dezinformátoři a populisté budují tyranii hlouposti, říká mluvčí Elfů Bob Kartous

Jak silná je aktuálně česká dezinformační scéna? Jak se daří českému státu bojovat proti falešným zprávám a antisystémovým hnutím? A jaká jsou největší nebezpečí v internetovém prostoru? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy.cz zeptaly pedagoga a mluvčího Českých elfů Bohumila Kartouse, jenž je kromě toho také autorem dvou knih – No Future a nedávno vydané Future ON!.
Vít Rakušan Komentář

Vnitro na plakátech bojuje s dezinformacemi. Ale co v realitě?

Ministerstvo vnitra pod patronátem Víta Rakušana spustilo informační platformu Nenaletět.cz, která má sloužit pro veřejnost a informovat ji o aktuálních tématech i službách státu. Slovy samotného ministra vnitra má „informovat o tématech, která rezonují veřejným prostorem, a předcházet tak informačnímu šumu a nejasnostem.“ Tahle aktivita se zařazuje bok po boku dalším informačně-vzdělávacím snahám o zvyšování mediální gramotnosti a lepší informovanosti. Propagace formou letáků, tiskovin atd. přijde na nějakých 40 milionů a média si jí záhy zařadila do kolonky „boje proti dezinformacím.“

Více souvisejících

Boj proti dezinformacím a fake news Rusko televize RT NATO EU (Evropská unie) fake news trolling

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy