Macron rázně: Finanční sankce na země EU odmítající azylanty. Eskaluje spor v Německu

Paříž/Berlín/Řím - Francouzský prezident Emmanuel Macron je pro finanční sankce vůči zemím EU, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl. Uvedl to po dnešním setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. Některé země pracují na vzniku "ochranných zón" pro uprchlíky mimo území EU. V Německu mezitím graduje spor mezi CDU a CSU. Nově si přisadila sociální demokracie (SPD).

"Jsem osobně pro mechanismus, který by toto bral v úvahu," uvedl Macron na otázku na možné finanční sankce s tím, že "nemůžete mít země, které mohutně těží ze solidarity Evropské unie a které mohutně zdůrazňují svůj národní egoismus, když jde o otázky migrace".

"Nemůžete mít země, které mohutně těží ze solidarity Evropské unie a které mohutně zdůrazňují svůj národní egoismus, když jde o otázky migrace," řekl dále francouzský prezident na tiskové konferenci se Sánchezem.

Za svůj návrh si vysloužil Macron kritiku od českého premiéra Andreje Babiše. Jiným svým vyjádřením popudil italské politiky. Řekl, že Evropa "nezažívá migrační krizi stejných rozměrů jako v roce 2015". "Země jako Itálie nečelí zdaleka tak velkému migračnímu tlaku jako loni... Krize, kterou nyní v Evropě zažíváme, je krizí politickou," prohlásil Macron.

"Itálie čelí mimořádné situaci v oblasti migrace, kterou živí i Francie tím, že odmítá lidi na hranici," reagoval vicepremiér z Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi di Maio s tím, že Macron dokázal, že je "zcela mimo realitu". 

Italský ministr vnitra Matteo Salvini z protiimigrační strany Liga označil Macrona za "arogantního" a vyzval ho, aby místo urážení Itálie prokázal velkorysost a otevřel francouzské přístavy a pustil migranty i přes francouzsko-italský hraniční přechod Ventimiglia.

Podle Macrona se Francie a Španělsko shodují na vytvoření "uzavřených středisek na evropské půdě" pro migranty. Tato střediska by odpovídala standardům Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a byla by ustavena z unijních prostředků. 

Nápad na vytvoření středisek na evropské půdě je v přímém rozporu s tím, co v uplynulých dnech požadovali jiní evropští politici. Ve čtvrtek na summitu zemí visegrádské čtyřky v Budapešti vyzval k vytváření středisek v severní Africe český premiér Andrej Babiš. Dánský premiér Lars Lökke Rasmussen a rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes německému listu Bild řekli, že pracují s některými dalšími státy na vzniku "ochranných zón" pro uprchlíky mimo území EU.

V rozhovoru poskytnutém německým novinám skupiny Funke se pro střediska mimo území EU vyslovil také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Uvedl, že by si jich několik dokázal představit i na Balkáně, například v Albánii či Makedonii. 

Den před konáním minisummitu v Bruselu, na kterém chce německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) s představiteli některých zemí EU hledat společné řešení migrační otázky, zopakoval německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), že nehodlá ve sporu s kancléřkou ustoupit.  

"Pokud summit EU nepřinese žádné účinné řešení, budou migranti, kteří se už registrovali v jiné zemi EU, odmítáni," uvedl Seehofer v rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung.

Tento krok přitom podle něj rozhodně nebude jen symbolický. "Jde o to, abychom mohli odmítat (migranty na hranici) efektivně," řekl Seehofer s tím, že toho lze dosáhnout jedině pomocí dočasných kontrol na hraničních přechodech.

Za "krajně neobvyklé" označil Seehofer upozornění, kterého se mu tento týden dostalo z Berlína, že podle německé ústavy musí ministři respektovat politické mantinely dané předsedou vlády. "To si nenecháme líbit," řekl Seehofer. Neuposlechnutí vůle kancléřky by přitom mohlo podle pozorovatelů vést až k pádu vlády.

Seehofera dnes před možností, že by jej Merkelová mohla z funkce odvolat, znovu varoval také respektovaný člen kancléřčiny CDU a předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble. "Pokud by v této otázce ministr rozhodl jinak než kancléřka, neměla by z vážnosti svého úřadu žádnou jinou možnost," uvedl. Podle Schäubleho jsou ale Merkelová i Seehofer "natolik chytří", že věc tak daleko nenechají zajít a najdou kompromis, který zachrání tvář jim oběma.

Na Seehofera se kvůli sporu snáší kritika nejen z opozičních lavic, ale i od dalšího koaličního partnera - sociální demokracie, která se postavila na stranu kancléřky. Předsedkyně SPD Andrea Nahlesová dnes ministra vnitra označila za "nebezpečí pro Evropu". 

Předsedkyně SPD je přesvědčená, že CSU vyhrotila debatu o migraci jen proto, aby před bavorskými zemskými volbami na podzim získala zpět přízeň voličů, o které přišla ve prospěch protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Hlasy podle ní ale chtějí získat "na úkor uprchlíků a s Německem jako rukojmím". 

Sdílejte článek

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Emmanuel Macron uprchlíci Pedro Sánchez EU (Evropská unie) Horst Seehofer Angela Merkelová Německo Francie Andrea Nahlesová Itálie

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy