Jak reagoval svět na srpen 1968? Západ Čechy šokoval

Mohlo by se zdát, že Pražské Jaro vzbudí na západě pozdvižení a radostné očekávání z postupného rozpadu sovětského bloku, ale opak byl pravdou. Poté, co se západní mocnosti o intervenci dozvěděly, daly najevo, že hodlají respektovat dohodu o sférách vlivu z Teheránské konference. Nepochybně to ovlivnila řada faktorů, od strachu z další kubánské krize až po vnitropolitické problémy se studentskými bouřemi revolučního roku 1968.

Většina západních politiků tak sice okupaci slovně odsoudila, ale nikomu se do nějakých opravdových diplomatických opatření nechtělo. Ukázkovým příkladem může být postoj prezidenta USA Lyndona Johnsona.

Ten vydal prohlášení odsuzující srpnovou okupaci jako porušení Charty OSN a vyzval ke stažení sovětských vojsk z Československa. USA pak odřekly plánovanou Johnsonovu cestu do SSSR a odvolaly chystané rozhovory o omezení strategických jaderných zbraní (SALT). Johnson přitom později označil vpád vojsk za „pouhou nehodu na cestě k uvolňování napětí“ mezi oběma bloky.

Na západní frontě klid

Tehdejší západoněmeckého ministra zahraničí a pozdějšího spolkového kancléře Willyho Brandta znamenal 21. srpen 1968 omezení sbližování s komunistickými zeměmi. Čtyři dny po invazi v rozhovoru prohlásil, že vláda Spolkové republika Německa se nebude vměšovat do záležitostí jiných zemí. Velmi podobně reagoval na sovětskou invazi francouzský prezident Charles de Gaulle, který zbrzdil navazování bližších styků s východoevropskými státy a zrušil sjednanou návštěvu Prahy.

Velmi farizejsky si počínalo Rakousko. Kancléř Klaus invazi nechtěl vůbec komentovat s odkazem na rakouskou neutralitu, kterou chce země striktně dodržovat. Ministr zahraničí Kurt Waldheim se vyjádřil v září 1968 o „nečekané sovětské intervenci do Československa“. Rakouská armáda přitom měla pohotovost od května. Aby ale Rakousko neprovokovalo Sovětský svaz prezentovalo Rakousko manévry jako vojenská cvičení v pohraničí s Československem.

Waldheim kritizoval rakouská média, že o invazi informovala jednostranně, čímž se snažil mírnit hněv SSSR. Požádal novináře, aby popisovali události s ohledem na rakouskou neutralitu. Brzy po invazi navíc rakouskému velvyslanci v Praze a pozdějšímu prezidentovi Rudolfu Kirchschlägerovi nařídil, aby z ambasády vykázal všechny československé občany a odmítal jejich žádosti o víza. Kirchschläger ale tyto instrukce neuposlechl a vydal poté Čechoslovákům tisícovky víz.

Eurokomunismus proti invazi

Paradoxně nejvíc kritiky asi sklidila sovětská invaze od svých západních soudruhů. V českém komunismu „s lidskou tváří“ viděli ideovou shodu a jeho potlačení bylo definitivním impulsem k příklonu k reformnímu eurokomunismu a zřeknutí se, či alespoň rozvolnění vazeb západních komunistických stran na Sovětský svaz.

Všechny západoevropské komunistické strany (kromě Lucemburska a Portugalska) jednoznačně odmítly vojenskou intervenci do Československa. Vůdčími hlasy odporu proti Sovětskému postupu se stali představitelé stran zemí s tradičně silnou komunistickou stranou jako byla Francie a Itálie, ale proti byli i španělští komunisté, přestože v té době byli dokonce nelegální stranou.

Severoameričtí a jihoameričtí komunisté naopak invazi podpořili, nejhlasitěji asi kubánský diktátor Fidel Castro. Nepřekvapí ani, že invazi podpořily i další komunistické diktatury v Severní Koreji a Vietnamu.

Východoevropský disent

Mnohem zajímavější byl vývoj v samotném východoevropském komunistické bloku. Proti přítomnosti sovětských tanků v ČSSR se totiž vyslovily i politici socialistických států. Jak Ceaucescovo Rumunsko, tak Titova Jugoslávie ovšem měly v rámci sovětského bloku specifické postavení. Od západu oba diktátoři sklidili potlesk a ocenění v podobě uvolnění ekonomických sankcí a Ceaucesauovo Rumunsko si tak na dlouhá léta pojistilo obraz bojovníka proti SSSR, přestože jeho režim patřil k nejtvrdším diktaturám.

I ve státech, které se na intervenci podílely, se ale našly ojedinělé hlasy odsuzující okupaci. "Sedm statečných", tak byla nazvána skupinka žen a mužů, kteří se odhodlali k protestu přímo v centru "agresorské" země, na Rudém náměstí. "Ztratili jsme své nejlepší přátele", "Ať žije svobodné a nezávislé Československo", stálo na transparentech, které svým nositelům vynesly několikaleté tresty vězení. Málo známý je případ polského Palacha - Ryszarda Siwiece. Ten se na protest proti invazi armád Varšavské smlouvy do Československa a polskému podílu na ní upálil 8. září 1968 na varšavském Stadionu desetiletí. Jeho smrt o čtyři dny později v důsledku popálenin byla oficiálními místy ututlána, uznání se dočkal až posmrtně, když mu pozdější český prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garriguea Masaryka prvního stupně.

Související

Petr Pavel

Nedokázal jsem prohlédnout zločinnou podstatu komunismu, přiznal Pavel

Prezident Petr Pavel dnes připomněl památku obětí komunistického režimu. 27. června před 73 lety přišli o život čtyři představitelé demokraticky smýšlejících občanů Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Pavel upozornil, že byli zavražděni proto, že šířili pravdu o zrůdnosti a zločinnosti totalitní vlády tehdejšího Československa.

Více souvisejících

Komunismus 1968 okupace 1968 Srpen 1968

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy