Teror v obci Klein Glienicke. Jak se žilo na svobodné straně berlínské zdi?

Před několika dny bylo 57. výročí postavení takzvané berlínské zdi, monstra, které na celých 28 let rozdělilo celé rodiny, a které se stalo nechvalně známým symbolem bipolárního uspořádání světa za Studené války. Samotná zeď oddělovala svobodný Západní Berlín od zbytku totalitní NDR. Jednalo se tedy o jakýsi malý ostrůvek svobody v moři nesvobody. Dokázal by si ale někdo z nás představit, že by to bylo obráceně? Příkladem nesvobodného světa uprostřed svobody nám může být obec Klein Glienicke, ležící uprostřed západoberlínského území. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Berlínská zeď se začala budovat 13. června 1961 jako důsledek takzvané druhé berlínské krize. Po skončení 2. světové války bylo poražené Německo rozděleno do čtyř okupačních zón amerického, francouzského, britského a sovětského. To samé čekalo i hlavní město Berlín, které si Francie, USA, Británie a SSSR rozdělily do čtyř sektorů. Po vzniku SRN a NDR v roce 1949 se postupem času ukazoval výrazně odlišný socioekonomický vývoj v Západním a Východním Německu. Nejvíce to bylo vidět v Berlíně, kde se postupem času čím dále více prohlubovaly rozdíly v životní úrovni obyvatel západních sektorů a Východního Berlína. Poté, co byla zadrátovaná vnitroněmecká hranice, byl Berlín jednou z posledních cest útěku Východních Němců za svobodou. Zeď tehdy ještě nestála.

Masový útěk Východních Němců skrz Západní Berlín do SRN měl velmi neblahý dopad na východoněmeckou ekonomiku. Zatímco masový příchod pracovní síly z východu podporoval růst západoněmecké ekonomiky, režim NDR řešil, jak se vypořádat s výrazným úbytkem inteligence. Kvůli tomu také došlo k druhé berlínské krizi, v níž se řešilo další postavení Berlína. Dohodou se pak stalo faktické rozdělení Berlína vedví a vzniku dvou měst. Ze dne na den byly od sebe odděleny celé rodiny. Teprve až po pár letech směli Západní Berlíňané na zvláštní propustku navštívit své příbuzné na východě.

Samotný Západní Berlín byl samostatnou politickou jednotkou, nikoli další spolkovou zemí SRN, s níž byl však spojen ekonomicky. Jednalo se tedy o enklávu uprostřed NDR. Pod ní však spadaly i další exklávy nacházející se mimo něj. Než se vyřešilo spojení mezi Západním Berlínem a jeho exklávami, byla část Západních Berlíňanů žijících vně zásobována leteckými mosty podobně jako v období první berlínské krize 1948-49. Jednou z nich je třeba obec Steinstücken. Podobně tomu bylo i v případě Východního Berlína, lépe řečeno samotné NDR. Ta měla zase své exklávy uprostřed Západního Berlína. A jednou z nich je právě zmiňovaná obec Klein Glienicke.

Totalita uprostřed svobody

Klein Glienicke byla považována za součást Východního Německa, ačkoliv ležela uprostřed Západního Berlína. Proč? Protože z hlediska územního členění spadala pod Postupim. Paradoxně se tak stala vesnička s 500 obyvateli totalitním bodem uprostřed svobodného světa. Po výstavbě berlínské zdi byla Klein Glienicke doslova obklopená betonem. I tak se ale nacházela v tak těsné blízkosti hranice, že si Východní Němci a Západní Berlíňané viděli do oken.

Velké riziko útěku na západ skrz Klein Glienicke vedlo k vystěhování několika "nespolehlivých" obyvatel. Poté, co se několika lidem přeci jenom podařilo vyskočit z okna na západní stranu, byla Klein Glienicke obývána pouze prověřenými lidmi. Důvodem k nucenému opuštění domova bylo i samotné zamávání sousedům na protější straně. 

Jedním z úspěšných útěku do Západního Berlína díky těsné blízkosti hranic byl případ návštěvy rodiny Peschmannových, která bydlela v Klein Glienicke. Jejich blízká přítelkyně, jejíž manžel a otec jejích dětí zůstal na západě, se k nim tehdy rozhodla přijít na návštěvu. Jak překvapivé bylo, když se přímo pod balkonem, který ležel těsně u zdi  nacházeli západoberlínští policisté s požární plachtou. Dotyčná nejprve hodila své děti, a pak když do místnosti vtrhli pohraničníci, tak na poslední chvíli skočila také. Peschmannovy však poté čekal tvrdý výslech a následné vystěhování. Jejich dům pak byl následně zbořen, protože režim NDR už nechtěl dál riskovat další útěky na západ prostřednictvím budov, z nichž by se dala přeskočit zeď.

Související

Frank-Walter Steinmeier.

Německo si připomíná osudové datum, podle Steinmeiera spojuje slzy i radost

Být Němcem znamená nést si v srdci radost i slzy. Dnes to prohlásil německý prezident Frank-Walter Steinmeier v projevu u příležitosti připomínky 9. listopadu. V tento den v roce 1918 byla v Německu vyhlášena republika, v roce 1938 nacisté rozpoutali protižidovský pogrom známý jako křišťálová noc a v roce 1989 padla berlínská zeď.

Více souvisejících

Berlínská zeď studená válka Německo

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy