Uprchlíci? Nejdřív zajištění hranic EU, pak přesídlování, žádají Rakousko a Dánsko

Ministři vnitra Rakouska a Dánska Herbert Kickl a Inger Stöjbergová dnes prohlásili, že přesídlování uprchlíků do zemí Evropské unie má EU řešit až poté, co budou naplno uskutečněna ostatní opatření, jako je ochrana vnějších hranic EU. Teprve po utlumení nelegální migrace a obnovení důvěry obyvatel mají být do Evropy přesídlováni lidé s největší potřebou ochrany, uvedli dnes ve Vídni ministři ve společném návrhu reformy evropského azylového systému.

"Pokud se mě ptáte na můj osobní názor, musí se přesídlování stát náhradou toho, co máme teď, nikoli doplněním," řekl Kickl. Stöjbergová zdůraznila, že i pak musí o přijímání uprchlíků rozhodovat jednotlivé členské státy. Přednost by přitom měli dostat lidé, kteří jsou "kompatibilní s naším hodnotovým systémem", řekla ministryně.

Důležitou součástí společných návrhů Vídně a Kodaně je také navracení všech "osob bez legálního práva pobytu" buď do zemí jejich původu, do bezpečných třetích zemí nebo do takzvaných návratových center mimo EU pro odmítnuté žadatele o azyl. Stejně jako v případě takzvaných "vyloďovacích platforem", tedy center k rychlému určení práva na azyl, však ani návratová centra zatím nechce mít na svém území žádná země.

Stöjbergová dnes rovněž potvrdila, že Dánsko ani letos nepřijme žádné uprchlíky na základě kvót OSN. Severská země přitom už v roce 2016 zastavila přijímání těchto lidí z válečných oblastí.

"Ačkoli dokážeme jejich přiliv výrazně lépe kontrolovat, jsme stále v situaci, kdy bojujeme s tím, jak integrovat to množství uprchlíků, kteří posledních letech přišli do Dánska," prohlásila Stöjbergová.

Dánsko podle agentury DPA od roku 1989 přijímalo ročně kolem 500 uprchlíků vybraných při mezinárodních humanitárních akcích. Nyní má Dánsko velmi přísnou imigrační politiku. Loni bylo v zemi registrováno 3500 žadatelů o azyl, což bylo nejméně od roku 2008.

Kickl dnes na úvod dvoudenní konference o migraci ve Vídni zdůraznil, že je třeba zaměřit pozornost na osoby, které ochranu opravdu potřebují. Nyní ale podle něj mají lepší šance na získání azylu v Evropě ti, kteří se umí prosadit a kteří jsou nejhlasitější a nejsilnější. Ústřední součástí budoucí "moderní" azylové a migrační politiky musí podle něj být spolupráce mezi zeměmi původu a tranzitními a cílovými zeměmi.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Herbert Kickl Rakousko dánsko EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy