Slováci drbou Česko: Rozdělení Československa vám pomohlo, my na něj doplatili

Společný stát Čechů a Slováků se rychle zařadil mezi nejbohatší státy světa. Na jeho rozdělení patrně doplatili především Slováci. Napsal to dnes slovenský list Plus jeden deň. Další deníky zase otiskly sérii článků ke kulatému výročí vzniku první Československé republiky.

"Před sto lety vznikl společný stát Čechů a Slováků. Rychle jsme se zařadili mezi nejbohatší země. Po 74 letech nastal rozchod. Zřejmě pomohl více Čechům než nám," uvedl Plus jeden deň. Dodal, že Československo nevznikalo zcela bezbolestně a že vládnoucí národy rakousko-uherské monarchie se nechtěly vzdát území.

List poukázal také na dopady rozdělení Československa na konci roku 1992. "Ze začátku jsme se těšili ze samostatnosti a nezávislosti. Jenomže ekonomický vývoj ukázal, že pro Slovensko a Slováky to až tak šťastné řešení nebylo," napsal. Na srovnání mezd či bohatství uvedl, že nyní jsou na tom Češi lépe než Slováci.

"V jedné věci máme v porovnání s Čechy navrch. Na Slovensku se vyrábí nejvíce aut na hlavu," poznamenal list.

Deník Sme zase napsal, že Československo se v roce 1918 rodilo těžce a krvavě. "Před 100 lety se naší zemí prohnala krvavá vlna, vznik nového státu provázely brutální násilnosti i nepochopení demokracie," poznamenal slovenský list. Dodal, že realitou Slovenska v roce 1918 byly chudoba a hlad, nemoci, sociální revolty a také regiony, ve kterých lid nechtěl republiku a agitátorům vyhrožoval smrtí.

Podle Pravdy politickou mapu Evropy před 100 lety zasáhlo zemětřesení. "Rozpadaly se mnohonárodnostní říše, které údajně měly trvat věčně, a na jejich troskách vznikaly menší národní státy. Do propadliště dějin odcházely staleté panovnické dynastie, aby je vystřídaly mladé parlamentní republiky. Mezi nimi: česko-slovenská," uvedl deník pod titulkem "Sbohem, Uhersko, ať žije Česko-Slovensko!" v článku, ve kterém popsal období vzniku Československa.

Deník Pravda přináší také komentáře některých poslanců slovenských vládních stran, mimo jiné předsedy nejmenší vládní strany Most-Híd Bély Bugára. Podle něj je vznik Československa historií, která má připomínat, že svoboda a práva občanů, včetně příslušníků národnostních menšin, musejí být institucionálně garantovány a dodržovány.

Poslanec z vládní strany Směr-sociální demokracie Ján Podmanický zase upozornil, že kdyby před 100 lety nevzniklo Československo, neexistovalo by ani samostatné Slovensko. "Toto výročí proto vnímám pozitivně. Je třeba našim bratrům Čechům poděkovat za vše dobré, co jsme díky ním získali," řekl poslanec.

"Navzdory všem komplikacím, které Slováci zažili v Československu, je tato část dějin pro nás významná. Zkusili jsme s Čechy tvořit stát. Nevyšlo to, ale je dobře, že jsme se nerozešli jako Srbové a Chorvati. Proto můžeme toto výročí slavit spolu s Čechy, kteří 28. říjen považují za začátek své moderní státnosti," řekl místopředseda vládní Slovenské národní strany Anton Hrnko.

Související

V Česku se konají pietní akty připomínající sedmidenní válku o Těšínsko. Rozhovor

105 let od sedmidenní války. Hranice Československa i Polska se zrodily v krvi, upozorňuje historik

Před 105 lety, 23. ledna 1919, zahájily československé ozbrojené síly operaci v Těšínsku, která měla vyřešit tamní teritoriální spor s Polskem. Přestože boje o území nepředstavovaly v dobovém kontextu střední a východní Evropy výjimečnou událost, vypuknutí takzvané sedmidenní války a její průběh byly pro polskou stranu nemilým překvapením, konstatuje historik Vladimír Černý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil například to, proč bylo Těšínsko vnímáno jako důležitý region, jak Praha a Varšava obhajovaly své nároky na něj nebo z jakého důvody západní velmoci vnímaly konflikt souběžně jako marginální záležitostí, ale i negativní, potenciálně nebezpečný precedent. 
Zima, ilustrační fotografie.

V Československu před 45 lety udeřily silné mrazy: Děti nechodily do školy, nebylo čím topit, kolabovala doprava

Před 45 lety, počátkem roku 1979, udeřily nečekaně velmi silné mrazy. Zatímco ještě o Silvestru předchozího roku panovalo takřka jarní počasí, přes noc klesly teploty místy až o 30 stupňů! V Československu rázem nastal kalamitní stav: zamrzly zásoby uhlí a nebylo čím topit, kolabovala doprava, podniky musely omezit provoz, děti přestaly chodit do školy. Situace se zlepšila až koncem ledna 1979.

Více souvisejících

Československo Slovensko Česká republika 100. výročí vzniku Československa

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy