Protiuprchlickou AfD potápí podezřelé a ilegální dary, vynořila se další aféra

Okresní sdružení Alternativy pro Německo (AfD), které čelí podezření, že přijalo nelegální finanční dar, přiznalo, že letos obdrželo také 150.000 eur (3,9 milionu korun) z Belgie. Peníze nakonec protestní a protiimigrační strana po několika měsících vrátila, uvedly televizní a rozhlasové stanice WDR, NDR a list Süddeutsche Zeitung.

Peníze od nadace Stichting Identiteit Europa přišly letos v únoru na konto sdružení u jihoněmeckého Bodamského jezera; právě tato organizace je politickým domovem šéfky poslanců AfD Alice Weidelové. V květnu je pak strana podle svého tiskového prohlášení vrátila, protože nedokázala stoprocentně ověřit identitu dárce a jeho motivaci. Správu Spolkového sněmu o případu AfD ale informovala až toto úterý.

Právě správě parlamentu se běžně musí hlásit všechny dary vyšší než 50.000 eur. V případě, že pocházejí ze zemí Evropské unie, jsou obecně právně v pořádku. Jinak tomu je, pokud jsou peníze ze zemí mimo osmadvacítku. Když jde o obnosy vyšší než 1000 eur ročně, které neposílá německý občan, nesmějí je německé politické strany vůbec přijmout.

Právě to se ale stalo v případě daru ze Švýcarska, který okresní sdružení AfD obdrželo v 18 různých transakcích mezi červencem a zářím 2017 od švýcarské společnosti WS Pharmawholesale International. Celkem šlo o 130.000 eur (3,4 milionu korun). Určeny byly jako "volební dar" pro Alici Weidelovou. Firma ze země, v níž má trvalé bydliště i devětatřicetiletá politička, tvrdí, že peníze nejsou od ní, ale že je pouze přeposílala. Za koho, uvést nechce.

AfD leader faces probe over election campaign donations as Germany bans political parties from receiving donations from countries outside the EU https://t.co/rw2hyZFUXu via @financialtimes #AFD #corruption #FarRight #populism #migrationEU #racism #Timmermans #Verhofstadt

— Alex von Witzleben (@AlexWitzleben) 15. listopadu 2018

AfD, která se ráda prezentuje jako strana řádu a pravidel, peníze poslala zpět až v dubnu letošního roku. Navíc při jejich vracení prý zapomněla na jednu z původních transakcí ve výši 8000 eur.

Případem se už zabývá státní zastupitelství v Kostnici, podle něhož mohl být porušen zákon o politických stranách. Kvůli vyšetřování poslalo parlamentu dopis potřebný k tomu, aby mohla byla Weidelová, která má poslaneckou imunitu a jakékoli pochybení odmítá, vyšetřována.

Související

Více souvisejících

Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy