Německo se musí chopit vedoucí role při ochraně Evropské unie, myslí si politik

V současné krizi společného evropského projektu, který ohrožují aktéři uvnitř i vně EU, by měl Berlín zaujmout roli hlavního ochránce. Pro budoucnost Unie může podniknout konkrétní kroky, myslí si Cem Ödzemir, bývalý spolupředseda německých Zelených.

Cem Ödzemir je německý politik tureckého původu, který byl po deset let spolupředsedou strany Zelených. Současnou situaci před evropskými volbami vnímá jako vážnou hrozbu pro liberální a demokratickou Evropu. Proto by Německo mělo sehrát roli aktivního ochránce Evropské unie.

„Bez přehánění můžeme říct, že je v sázce budoucnost evropského projektu,“ napsal v článku pro server Politico. Vnitřní krize, kterou EU prožívá, souvisí se ztrátou důvěry lidí v instituce liberální demokracie a ve schopnost národních vlád zajistit občanům ekonomickou prosperitu a zmírnit destabilizační efekty migrace a globalizace. Proto se lidé obracejí k populistickým vůdcům, kteří jim sice nabízejí jednoduché odpovědi, ale ne opravdová řešení problémů.

Podle Ödzemira tuto „bitvu myšlenek“ mohou a musí vyhrát proevropské demokratické síly. A právě Německo se v tomto boji musí zhostit hlavní role. Má pro to důležité předpoklady. Od sjednocení na sklonku studené války byla země hlavním tahounem hlubší evropské integrace, navíc má díky své hospodářské a diplomatické pozici možnost postavit se zahraničním aktérům, kteří usilují o rozvrácení sjednocené Evropy.

Kvůli tomu však musí Berlín přeorientovat svoji zahraniční politiku, myslí si politik. Jedním z bodů, o který se má Německo pokusit, je hlubší spolupráce s Francií. „Evropa se nemůže pohnout vpřed bez silného německo-francouzského motoru,“ píše Ödzemir. Země by společně měly usilovat o posílení evropského finančního systému a rozpočtu. Posílit je nutné taky obranyschopnost kontinentu a vytvořit efektivní evropskou azylovou politiku.

Německo musí dále zdvojnásobit úsilí o vyřešení migrační a uprchlické krize, která kontinent destabilizuje. „Kontinent potřebuje řešení na celounijní úrovni, které účinně zajistí azyl těm, kdo na něj mají nárok a rychle vrátí ty, kteří nárok nemají, do zemí původu,“ myslí si politik. Zároveň je potřeba pomoci příhraničním zemím, které sami krizi nedokáží zvládat.

Berlín by také měl odstoupit od projektu plynovodu Nord Stream 2, který činí Evropu přístupnější ruskému vlivu a na národní úrovni ohrožuje energetickou nezávislost Německa. V neposlední řadě Německo musí připravit geopolitickou strategii, která by umožnila čelit vzrůstajícímu vlivu Číny v Evropě. „Potřeba, aby Německo zaujalo pevný postoj v otázce čínských investic je stále naléhavější,“ píše Ödzemir.

Tyto čtyři zahraničně politické body by měly zajistit pevný základ a protiváhu strachu, který šíří populisté. „Pro Evropu není jiný možný směr než vpřed. Populisté a autoritáři se nás pokoušejí rozdělit a Evropa je v nebezpečí. Ale tuto hrozbu můžeme překonat, pokud budeme aktivně a kreativně usilovat o její vyřešení,“ uzavírá německý politik.

Související

Více souvisejících

Německo EU (Evropská unie) populismus Cem Ödzemir evropa

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval

Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při vylepování plakátů v Drážďanech. Informovala o tom agentura DPA. Útok již odsoudil německý kancléř Olaf Scholz. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy