Spory mezi prezidentem a vládou v Rumunsku ohrožují tamní armádu

Neustálé neshody mezi rumunským prezidentem Klausem Iohannisem a sociálnědemokratickou vládou se nyní dotýkají i bezpečnosti státu. Poté co justice pozastavila platnost nařízení, jímž šéf státu prodloužil mandát úřadujícímu náčelníkovi generálního štábu, hrozí, že armáda zůstane bez vedoucího činitele, napsal server Balkan Insight.

Iohannis 28. prosince po zasedání bezpečnostní rady státu rozhodl o jednoročním prodloužení mandátu náčelníka generálního štábu generála Nicolae Ciuci. Toto rozhodnutí u soudu napadlo 11. ledna ministerstvo obrany s návrhem na zrušení. Do vynesení verdiktu v této věci dnes apelační soud platnost prezidentova nařízení pozastavil.

Ciuca je považován za jednoho z nejzkušenějších rumunských vojenských velitelů. Do čela generálního štábu nastoupil v lednu 2015 a jeho mandát vypršel 31. prosince.

Iohannis odmítl nástupce Ciuci navrhovaného ministerstvem obrany, přičemž obvinil vládnoucí Sociálnědemokratickou stranu, že si při jmenování funkcionářů počíná nebezpečně. "Sociálnědemokratická strana není schopná řídit důležité věci země. Nebyl podán opodstatněný návrh na náčelníka generálního štábu," řekl prezident 28. prosince na zasedání rady obrany. Zároveň sdělil, že Ciucovi mandát prodlouží, neboť rumunská armáda nemůže zůstat bez vedení.

Vláda tvrdí, že nařízení hlavy státu je v rozporu s právním řádem. Jako důvod uvedla, že bylo vydáno bez podpisu premiérky Viorici Dancilaové a bez souhlasu ministerstva obrany.

Místopředseda branného a bezpečnostního výboru parlamentu Ovidiu Raetchi podle webu Balkan Insight dnes k uvedenému problému upozornil, že bez náčelníka generálního štábu by mohla být ohrožena bezpečnost státu. Poznamenal přitom, že Ciuca se těší respektu v armádě i v NATO.

"To, co dělá Sociálnědemokratická strana, je naprosto nepochopitelné, stejně jako celá její politika zabránit veškeré snaze armády o posílení spolehlivých odstrašujících schopností... Rumunsko potřebuje funkční armádu a skutečnou modernizaci, ne její blokování," napsal Raetchi na facebooku.

Související

Generál Petrescu varuje před rušením signálu GPS v rumunských výsostných vodách Ruskem

Znepokojující krok Ruska. Země NATO bije na poplach

Rusko "aktivně a neustále" narušuje GPS komunikaci lodí v rumunských teritoriálních vodách, řekl generál Daniel Petrescu. Rumunská armáda varuje spojence NATO před možnými kolizemi a problémy s řízením raket. Na bezpečnost ohrožující miny plovoucí v Černém moři upozorňuje i rumunská armáda. Informovala agentura Ukrinform.

Více souvisejících

Rumunsko Armáda evropa krize

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy