Rozhovory o brexitu pokročily, hlásí Londýn. Juncker to vidí zcela jinak

V rozhovorech s Bruselem dochází k pokroku, stále však zbývá spousta práce. Tak dnes hodnotil mluvčí britské premiérky Theresy Mayové stav jednání o brexitu po její další cestě do belgické metropole, z níž nevzešel konkrétní výsledek. Mayová hovořila s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, který dnes naopak prohlásil, že není optimista, pokud jde o odvrácení brexitu bez dohody.

Jednání v Bruselu dnes pokračovala za účasti britského ministra pro brexit Stephena Barclaye a generálního prokurátora Geoffreyho Coxe na jedné a hlavního unijního vyjednavače pro brexit Michela Barniera na druhé straně. Po jejím skončení britské ministerstvo pro brexit uvedlo, že se rozhovory nyní soustředí na získání nových záruk o dočasné podobě takzvané irské pojistky.

"Premiérka a předseda Juncker se shodli, že jejich práce se bude nyní soustřeďovat na záruky ve vztahu k pojistce, které znovu zdůrazní její dočasnou povahu a dají náležitou právní záruku oběma stranám, a také na alternativní ujednání a politickou deklaraci tak, abychom dosáhli vzájemně přijatelné dohody," stojí v britském prohlášení. Podle agentury Reuters v něm ministerstvo naznačilo, že otevření loni uzavřené brexitové dohody zůstává sice nadále variantou, které vláda premiérky Mayové dává přednost, kategoricky na ní ale netrvá.

S unijními činiteli se dnes sešel také lídr britské opozice Jeremy Corbyn. Rozhovor s Barnierem označil za "užitečný a informativní", přičemž opět vyzval vládu, aby odmítla možnost, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody, uvedla agentura Reuters. Premiérka podle Corbyna umožňuje nejtvrdším stoupencům brexitu ve své straně, aby ji drželi jako rukojmí.

Ve středu Mayová a Juncker diskutovali o možných "právních zárukách", které by podtrhly dočasný charakter takzvané pojistky pro zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Britský ministr financí Philip Hammond označil tuto diskusi za důležitou a dodal, že je se svými kolegy odhodlán zabránit brexitu bez dohody.

Šéf EK Juncker ale dnes při vystoupení před Evropským hospodářským a sociálním výborem (EHSV) zapochyboval, zda bude nakonec obávaný scénář odvrácen. "Jestliže by nastal brexit bez dohody - a já to nemohu vyloučit -, mělo by to strašlivé ekonomické a sociální důsledky, jak v Británii, tak na kontinentě. Tudíž mé snahy mají za cíl zabránit nejhoršímu. Ovšem v tomto ohledu nejsem příliš optimistický," řekl.

Ministr Hammond v rozhovoru se zpravodajskou společností BBC uvedl, že o brexitové dohodě by britští poslanci mohli znovu hlasovat příští týden, záležet podle něj bude na "pokroku během následujících dní". Agentura Reuters nicméně citovala nejmenovaný zdroj z britské vlády, podle kterého se Londýnu zřejmě kýžené úpravy podmínek brexitu do příštího týdne nepodaří vyjednat.

Pokud Mayová nedá poslancům do 27. února novou možnost vyjádřit se k "rozvodové" dohodě s EU, pak bude mít Dolní sněmovna příležitost projednat další postup. Opět by tak vstoupil do hry plán labouristické poslankyně Yvette Cooperové s cílem donutit vládu při pokračování patové situace k odkladu brexitu. Řada členů vlády přitom podle médií hrozí premiérce rezignací, aby mohli tento plán podpořit.

Dosavadní podoba takzvané irské pojistky, která je součástí připravené brexitové dohody, vyvolává u některých britských poslanců obavu, že její využití může Británii připoutat k unijním strukturám i po odchodu země z EU. Takové úvahy patří k hlavním důvodům, proč dohoda o podmínkách brexitu nezískala dosud v britském parlamentu podporu.

Související

Více souvisejících

Brexit Theresa Mayová Jean-Claude Juncker EU (Evropská unie) Velká Británie Jeremy Corbyn Stephen Barclay (ministr UK)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy