Orbánovy možnosti: Zůstat v Evropské lidové straně, nebo vytvořit novou frakci?

Letošní volby do Evropského parlamentu jsou jen několik týdnů daleko, maďarská vládní strana Viktora Orbána ale řeší vářné problémy. Kvůli premiérově proti-unijní rétorice posledních měsíců je možné, že bude strana Fidesz, které aktuálně patří 12 křesel v Evropském parlamentu, z unijní středo-pravicové Evropské lidové strany (ELS) vyloučena. O této možnosti se bude hlasovat již za dva týdny, tedy 20. března. Jaké další scénáře jsou mimo vyloučení Fideszu možné?

Předseda ELS Joseph Daul uvedl, že: „je strana velkou rodinou, ve které se mohou objevit rozdíly.“ Poté dodal: „Existují zde však limity, které Viktor Orbán překročil.“ V reakci na Daulova slova nazval Orbán členy ELS „idioty.“ Jeho rétorika tak celou situaci dále komplikuje a je možné, že počínaje 20. březnem nebude maďarská vládnoucí strana členem největší unijní stranické rodiny.

Debata o vyloučení jednoho z členů je možná, pokud se pro ni formálně vysloví 7 z 12 politických stran, které unijní uskupení tvoří a které současně pocházejí z 9 různých zemí. Evropská lidová strana má celkem 80 členů, o vyloučení nicméně rozhoduje celé její politické shromáždění. To čítá přibližně 260 jedinců ze stranického vedení a vybraných delegátů členských stran. Finální rozhodnutí o vyloučení, či nevyloučení, tak bude výsledkem debaty všech členů ELS.

Strana Fidesz si nicméně podle slov jejího stranického mluvčího Balázse Hidvéghiho přeje v ELS nadále zůstat. Kvůli konstantně vzrůstající podpoře pro její vyloučení to však pro Orbána nebude nejjednodušší z možných variant. Pro setrvání v rámci stranické rodiny by se pravděpodobně musel veřejně omluvit za své nedávné činy a jednání, kterými vážně poškodil pozici jednoho z nejvýše postavených předsedů Evropské unie – Jeana-Clauda Junckera.

Fidesz proti-imigračními komentáři a plakáty, poškodila nejen svoji pozici v unijním systému, ale i pozici strany ELS jako takové. Právě za to Orbána kritizuje i bývalý předseda ELS a současný kandidát na předsedu Evropské komise Manfred Weber. Vzhledem k uplynulým událostem není tedy vůbec jisté, zda by strana Orbánovu omluvu, pokud by s ní Orbán před unijní lídry vůbec přišel, přijala.

Přestože Fidesz popírá jakékoliv rozhovory s jinými stranami uvnitř Evropského parlamentu, unijní Evropa národů a svobod (ENF) tvrdí pravý opak, uvedl server POLITICO. Součástí strany jsou takové entity jako například italská krajně pravicová Liga, vedená Mateem Salvinim, nebo Národní sdružení bývalé francouzské prezidentské kandidátky Marine Le Penové. V některých tématech se zmíněné strany názorově shodují, současně se však v mnoha politických a klíčových ohledech rozcházejí. Kontroverzním tématem by mezi nimi byla například migrace, kterou Fidesz odmítá a ostře se vůči poskytování azylu imigrantům vymezuje, zatímco Salviniho Liga požaduje od ostatních zemí EU větší podporu při přijímání migrantů.

Další možností pro Fidesz by bylo připojení se k Evropským konzervatistům a reformistům. Poté, co z unie vystoupí již za 23 dní Spojené království, bude nejsilnější stranou v tomto uskupení polské Právo a spravedlnost. Se stranou Jarosława Kaczyńského má Fidesz mnoho společného, strany například sdílí podobný postoj v oblasti migrace. Mimo tuto skutečnost je spojují i jejich historické svazky nebo neformální obranný pakt. Zcela odlišně se však staví k bezpečnostním otázkám a vnímání ruského vlivu v Evropě. Spolupředseda Evropských konzervatistů a reformistů pro Politico uvedl, že „by to byla skvělá zpráva pro polskou vládu, pokud by se Fidesz ucházela o vstup do strany.“ Zmínil také, že by byl i pro celkové přeskupení pravicových stran v rámci Evropské unie.

Někteří odborníci přiznávají Orbánovi a jeho straně, která se v Maďarsku drží u moci od parlamentních voleb 2010, aspirace vést nové unijní politické seskupení. Jeho ambice vést novou stranu na evropské úrovni jsou nezanedbatelné, nicméně eurovolby se kvapem blíží a potenciální nový politický subjekt by neměl dostatek času na ukotvení se do zaběhlého stranického systému. Kampaně jednotlivých stran jsou již navíc v plném proudu, a tak se tento scénář k dnešnímu dni jeví jako velice málo pravděpodobný.

Nacionalistické a proti-imigrační strany, jako je právě Fidesz nebo zmíněná italská Liga, se budou v evropských volbách snažit o zisk co největšího počtu mandátů, aby tak narušili dosavadní rozložení v Evropském parlamentu, uvedlo BBC. Fidesz se tedy pravděpodobně bude v nadcházejících týdnech snažit, aby se v Evropské lidové straně udržela. Z dlouhodobého hlediska je to jeden z jejích nejsilnějších zájmů.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.
Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Viktor Orbán Evropská lidová strana (ELS) Evropské volby 2019 fidesz EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy