Proč Daul tak dlouho mlčel? Orbánovi se stal osudným antisemitismus a kampaň proti Junckerovi

Kontroverzní maďarský premiér Viktor Orbán je trnem v oku nejednoho evropského politika. Velké vášně vzbuzuje skutečnost, že je jeho vládní strana Fidesz členem Evropské lidové strany (EPP), což je frakce křesťanskodemokratických stran Evropského parlamentu. Nyní jejímu předsedovi Josephu Daulovi došla trpělivost a iniciuje hlasování o jejím vyloučení. Informoval o tom server Politico.eu.

Maďarsko čelí dlouhodobé kritice v rámci EU. Výstavba plotu na srbských hranicích a striktní odmítání jednotné evropské migrační politiky by ještě nebylo tím nejhorším, ale otevřený antisemitismus, neloajálnost, podrývání principů právního státu a omezování svobody médií už je zřejmě silné kafe. "V každé rodině mají svojí černou ovci," hájil dříve Daul členství Fideszu v EPP a dodal, že vylučování nic nevyřeší podobně, jako vydědění nezdárného potomka. Nyní ale i jemu přetekl pohár trpělivosti.

Jak příhodné, že zrovna krátce poté, co předseda ODS Petr Fiala dal padáka Václavu Klausovi mladšímu, který se dlouhodobě rozcházel s programem strany, dochází takříkajíc k dalšímu vytrhávání plevelu ze zahrady. Daul však razí diplomatičtější přístup a plánuje si Orbána nejprve pozvat na kobereček a vysvětlit mu situaci. Fidesz bude mít buď dočasně pozastavené členství s tím, že mu bude po splnění tří podmínek obnoveno, anebo jej zcela vyloučí, a to krátce před volbami do Evropského parlamentu. 

Daul podobně jako Fiala hraje ruskou ruletu. Buď mu to vyjde, anebo utrpí těžkou volební porážku, která by jej mohla stát politickou kariéru. Ta je ale ohrožená už teď, protože jasně řekl, že pokud členstvo EPP nevyhoví jeho žádosti, odstoupí z funkce. Nakonec se může stát, že Fidesz najde podporu u ostatních evropských křesťanskodemokratických a konzervativních stran. Důvod této akce nespočívá pouze v antisemitismu, rozcházení se s hodnotami EU, ale i v anti-junckerovské kampaně, kterou Orbán vede na domácí půdě. "Naprosto se distancuji od štvavé kampaně proti předsedovi Evropské komise Jean-Claudeovi Junckerovi, kterou vede maďarská vláda před blížícími se volbami do Evropského parlamentu," řekl Daul.

Boj proti systému, jehož je Orbán součástí?

Daul zároveň také připomenul, že rozhodně nic nenamítá proti kritice evropských politiků a fungování EU, pokud je založené na pravdě. To ale maďarská vláda nedělá. Orbánův Fidesz se snaží získat na svou stranu voliče na základě lží a polopravd a obhájit tak nelegitimní mandát. Podle Daula by si Orbán měl uvědomit, že bojuje proti systému, jehož je sám součástí. Asi jako když zloděj křičí "chyťte zloděje". Právě je, že větší respekt k orgánům EU bude pravděpodobně jednou z podmínek další existence Fideszu v EPP.

Problém současného Maďarska také spočívá v tom, že tam dlouho neexistují svobodná média. Sice by se to Daulovi mohlo na jednu stranu zamlouvat, protože vysoký volební zisk Fideszu zároveň posílí EPP. Ale za jakou cenu? Europoslanci za Fidesz navíc budou ovlivňovat politiku v rámci frakce a odrazovat voliče konzervativních a křesťanskodemokratických stran v ostatních členských zemích. Za ČR jsou například členy KDU-ČSL a TOP 09. I jejich voliči si jsou tohoto faktu vědomi a předvolební průzkumy těmto stranám připisují velmi nízké preference. 

Další setrvávání Fideszu v EPP navíc budí emoce nejen u jejích voličů, nýbrž i u samotných europoslanců. Německý europoslanec Manfred Weber z CSU kritizuje nejen anti-junckerovské tažení, nýbrž i Orbánovu "svatou válku" proti Georgi Sorosovi a jeho Středoevropské univerzitě, které kvůli současné politice maďarské vlády hrozí, že se bude muset přestěhovat z Budapeště do Vídně. Orbán tedy bude muset buď ubrat, anebo se poohlédnout po jiné frakci. Nabízet by se mu mohli Evropští konzervativci a reformisté, případně Evropa národů a svobody, jíž předsedá šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová. Zde by našly živnou půdu i jeho protievropské tendence. Otázkou je, zda by jej to nepoškodilo doma.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.
Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Viktor Orbán Maďarsko Evropská lidová strana (ELS) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy