Státy EU jsou rozčílené kvůli odkladu brexitu, schytali to Mayová i Tusk

Francie v tuto chvíli považuje jakékoli debaty o dalším odkladu brexitu za předčasné, neboť Evropská unie dala jasně najevo, že od Londýna bude požadovat zdůvodnění tohoto kroku. Uvedl to dnes zdroj agentury Reuters blízký francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Podobně se vyjádřili i šéfové vlád Nizozemska či Rakouska. Irský premiér Leo Varadkar naproti tomu označil možnost ročního odkladu odchodu Británie z EU za smysluplnou.

Tvrzení unijního činitele, že předseda Evropské rady Donald Tusk chce Británii nabídnout pružný roční odklad označil zdroj z Macronova okolí za "nevhodný pokusný balonek".

"V každém případě potřebujeme do úterý od Británie konkrétní plán," dodal zdroj z Elysejského paláce s odkazem na středeční unijní summit, na kterém budou Tusk a lídři sedmadvacítky o případném odkladu rozhodovat.

Také z Rakouska dnes opět zaznělo, že Vídeň nevidí důvod pro další odklad brexitu, pokud se ve Spojeném království nezmění situace. "A to se zatím nestalo," řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz v rozhovoru s německým listem Straubinger Tagblatt.

Podobně se vyjádřil i nizozemský premiér Mark Rutte, podle něhož pouze obsah dnešního dopisu britské premiérky Theresy Mayové nelze brát jako dostatečný důvod ke schválení odkladu brexitu. "Doufáme, že Londýn se do příští středy vyjádří jasněji," řekl Rutte novinářům. Pokud by hlavy států a šéfové vlád v Bruselu jakýkoli odklad jednomyslně neschválili, opustí Británie unii bez dohody s největší pravděpodobností v pátek 12. dubna.

Šéfové vlád unijních zemí však nejsou v pohledu na Tuskův návrh a na žádost premiérky Mayové o odklad do 30. června jednotní. Předseda irské vlády Varadkar podotkl, že více smyslu mu dává delší odklad než nabalující se série krátkých posunů v brexitu.

"Nikdo z nás nechce odchod bez dohody příští týden, ale také bychom se rádi vyhnuli postupnému odkládání (brexitu), které jen přispívá k nejistotě, takže delší odklad patrně dává větší smysl," řekl irské televizi premiér. Jeho země se v případě neřízeného brexitu obává vzniku tvrdé hranice s britským Severním Irskem.

Vlivný německý poslanec a šéf zahraničního výboru německého parlamentu Norbert Röttgen (CDU) podobně jako někteří britští komentátoři soudí, že dnešní žádost britské premiérky Theresy Mayové o odklad do 30. června je vnitropolitickým taktickým manévrem.

#EU has already ruled out 30 June. #May’s proposal is motivated by domestic tactical maneuvering. Understandable, but doesn’t make sense. Tusk’s offer of #flextension would be a wise decision of #EUCO both insuring integrity of #EUelections & leaving all options on table. #Brexit

— Norbert Röttgen (@n_roettgen) 5. dubna 2019

"Dá se to chápat, ale nedává to smysl," uvedl poslanec na twitteru s tím, že ostatních 27 unijních zemí už tento termín jednou zamítlo. On sám dává přednost flexibilnímu ročnímu odkladu, který údajně navrhuje Tusk.

Související

Více souvisejících

Brexit Francie Emmanuel Macron Sebastian Kurz Německo EU (Evropská unie) Donald Tusk Velká Británie Mark Rutte (VVD - Lidová strana pro svobodu a demokracii) Leo Varadkar

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy