Rozdělené Německo? Eurovolby ukázaly propast mezi západním a východním Německem

Evropské volby naplno ukázaly, jak rozdělené je dodnes Německo. Zatímco v západních spolkových zemích bodovali Zelení a křesťanští demokraté (CDU) si alespoň zčásti udrželi slušnou voličskou podporu, v zemích bývalého východního Německa dosáhla dvouciferných výsledků Levice a k nejsilnějším stranám patřila protestní Alternativa pro Německo (AfD). V Sasku a Braniborsku dokázala dokonce zvítězit.

V Sasku, kde byla AfD nejsilnější už v parlamentních volbách před dvěma roky, protiimigrační uskupení získalo 25,3 procenta hlasů, zatímco CDU, která v zemi od znovusjednocení Německa v roce 1990 nepřetržitě vládne, jen 23 procent. Lépe si strana kancléřky Angely Merkelové nevedla ani v Braniborsku, kde dostala 18 procent hlasů, zatímco Alternativa pro Německo 19,9 procenta.

Z pohledu křesťanských demokratů, ale i dalších stran jako jsou sociální demokraté (SPD), Levice nebo Zelení, je to problém i proto, že v obou zemích bývalé Německé demokratické republiky (NDR) se v září uskuteční zemské volby, které tam mohou výrazně změnit rozložení politických sil a ztížit hledání koaličních většin.

O moc lepší není situace pro CDU ani v další východní spolkové zemi Durynsku, kde se na podzim také uskuteční zemské volby. Strana tam sice se ziskem 24,7 procenta hlasů zvítězila, ale AfD byla v těsném závěsu s 22,5 procenta. Druhou nejsilnější za CDU se protiimigrační strana stala také v Meklenbursku-Předním Pomořansku a Sasku-Anhaltsku.

O co je ale AfD silnější v zemích bývalé NDR, o to slabší je na západě Německa. Její výsledky se zde pohybovaly od 6,5 do deseti procent, zatímco CDU zde v několika zemích získala více než 30 procent. Sesterská Křesťanskosociální unie (CSU) pak v Bavorsku dosáhla dokonce na 40,7 procenta.

V západních zemích a zejména ve velkoměstech v nedělním hlasování výborných výsledků dosáhli Zelení, kteří jsou považování za faktické vítěze voleb. Dokázali jednoznačně zvítězit v Hamburku a Berlíně a vyhráli také v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku nebo Mnichově a Stuttgartu, tedy metropolích dvojice "automobilových" spolkových zemí. V západních zemích naopak zcela propadla Levice, která na východě vždy bodovala dvouciferně.

Sociální demokracie na rozdíl od dřívějších eurovoleb dokázala zvítězit jen v severoněmeckých Brémách, které jsou s asi 700.000 obyvateli nejméně lidnatou spolkovou zemí. Může to pro ni ale být jen velmi malou útěchou, celkově totiž stejně jako CDU/CSU dosáhla svého nejhoršího výsledku ve volbách do Evropského parlamentu.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 Německo Alternativa pro Německo (AfD) Konzervativní unie CDU/CSU evropský parlament

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy