Tusk v koncích? Jednání o novém vedení EU krachla, v Německu se rodí další plán

Žádný zjevný průlom nepřineslo dnešní jednání předsedy Evropské rady Donalda Tuska se zástupci čtyř frakcí Evropského parlamentu, na kterém hledali odpověď na otázku, kdo obsadí funkce ve vedení institucí Evropské unie. Řešení složitého problému hledali zatím bez úspěchu i šéfové států a vlád na summitu v závěru minulého týdne. Křesťanští demokraté a socialisté dnes zdůraznili, že trvají na výběru předsedy Evropské komise z lídrů stran do eurovoleb, takzvaných spitzenkandidátů.

Tusk se dnes sešel s předsedy europarlamentních frakcí lidovců (EPP), socialistů (S&D), liberálů (RE) a zelených. Podle agentur DPA a APA to po skončení schůzek nevypadalo, že by zástupci Evropské rady a Evropského parlamentu dospěli k nějakému kompromisu. Ten by chtěl přitom Tusk nalézt nejpozději do neděle, kdy se uskuteční mimořádný summit EU, na který dorazí i český premiér Andrej Babiš.

Zástupci frakcí europarlamentu nadále usilují o to, aby se předseda Evropské komise vybíral z takzvaných spitzenkanidátů, tedy lídrů kandidátek jednotlivých stran do nedávných voleb do Evropského parlamentu. Za lidovce - nejsilnější frakci v EP - se o post uchází Němec Manfred Weber, za socialisty Nizozemec Frans Timmermans a za liberály Dánka Margrethe Vestagerová. Proti systému spitzenkandidátů se staví mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron či český premiér Babiš.

Nová předsedkyně socialistické frakce Iratxe Garcíaová Pérezová po schůzce s Tuskem na twitteru uvedla, že nadále trvá na výběru z čelných kandidátů stran. Socialisté ovšem už netrvají na tom, aby se předsedou EK stal kandidát nejsilnější, tedy lidovecké frakce. Jejich kandidát Timmermans by podle Garcíaové Pérezové našel mezi europoslanci většinovou podporu.

Last round of (unplanned) appointments consultations at the airport. My predecessor’s and good friend’s final advice: “Good luck!” pic.twitter.com/8D7V2lwI3V

— Donald Tusk (@eucopresident) 24. června 2019

Weberovi se dnes podpory dostalo z jeho rodného Německa. Podle Markuse Södera, bavorského premiéra a předsedy CSU, jejímž je Weber členem, by odklon od principu spitzenkandidátů zbrzdil demokratizaci EU.

Předsedkyně sesterské CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová uvedla, že hodlá učinit Macronovi nabídku: výměnou za podporu Webera do čela Evropské komise by byla ochotna v budoucnu souhlasit s nadnárodními kandidátkami do evropských voleb. Před květnovými volbami Macronova snaha o sestavení nadnárodních kandidátek přitom ztroskotala právě na odporu lidovecké frakce, v níž je konzervativní unie CDU/CSU nejsilnějším uskupením.

V Evropském parlamentu se mezitím před ustavující schůzí 2. července vytvářejí jednotlivé frakce. Čeští poslanci usednou v lidovecké (KDU-ČSL, TOP09, STAN), liberální (ANO), ve frakci Zelení/Evropská svobodná aliance (Piráti), ve frakci konzervativců a reformistů (ODS), ve frakci Identita a demokracie (SPD) a v levicové frakci GUE/NGL (KSČM).

Související

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Více souvisejících

Donald Tusk EU (Evropská unie) evropská komise Manfred Weber (šéf EPP) Emmanuel Macron Annegret Krampová-Karrenbauerová

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 47 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy