Seznamte se s "Lovcem". Ruským prvním útočným dronem

Rusko vyvíjí nový létající útočný dron. Tento „neviditelný“ robotický letoun s tryskovým pohonem by mohl být, v porovnání s předchozími pokusy, skutečně účinný. Od prvních testů k operačnímu nasazení však může mít ještě daleko.

První snímky zachycující robotický letoun se na internetu objevily 23. ledna. Na fotce je k vidění zasněžená ranvej, na níž táhne traktor nový stroj s patnáctimetrovým rozpětím křídel. Letadlo svým tvarem připomíná známý americký bombardér B-2 s technologií stealth. Ochotník znamená v ruštině lovec, což dobře naznačuje, k čemu má být tento těžký útočný dron určen.

Stroj, na němž začala pracovat společnost Suchoj v roce 2011, by měl podle serveru Popular Mechanics vážit asi 20 tun. To je o čtyři tuny více, než americký pilotovaný stíhací bombardér Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Podle ruské agentury TASS by měl být schopný dosáhnout rychlosti až 1000 kilometrů v hodině.

New pictures of the #Okhotnik have become available- #Russia #RuAF #Sukhoi pic.twitter.com/CpIxItvjCE

— JnAndris (@JohnAndris) 24. ledna 2019

Podle Samuela Bendetta, odborníka na ruskou armádu, byla pro Moskvu důležitou zkušeností operace v Sýrii. „Při intervenci v Sýrii v roce 2015 chyběl Rusku klíčový bojový prvek – schopnost útočit na cíle krátce po jejich identifikaci, což je zásadní funkce dronů v dnešním světě,“ cituje experta magazín National Interest.

Prezident Putin nedávno označil vývoj autonomních a robotických systémů za klíčovou oblast pro rok 2019. Ochotník by měl být plně autonomní systém. To znamená, že bude moci sám vzlétnout, splnit misi a přistát. Použití zbraní nicméně bude vyžadovat povolení od operátora, podobně, jako je tomu u amerických dronů.

V současné době pravděpodobně stále probíhají pozemní testy. Následovat by měly takzvané „skoky“, při nichž dron na krátký okamžik vzlétne a opět přistane. Teprv potom, pravděpodobně v průběhu jara, dojde k prvnímu skutečnému letu.

I v následujících letech však budou zapotřebí další testy. Server Popular Mechanics navíc upozorňuje, že všechny prozatím dostupné informace pocházejí od ruských úřadů, a proto je potřeba k nim přistupovat opatrně. Připomíná také, že letoun Suchoj SU-57 páté generace absolvoval první let v roce 2010, a dosud nebyl zařazen do operačního nasazení.

Související

Více souvisejících

Drony Rusko zbraně Ruská armáda Moskva

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy