Středeční hlasování o brexitu bude jen dalším předkolem

Hledání většiny v britském parlamentu pro řešení problému brexitu má skončit až příští pondělí; středeční večerní hlasování je zamýšleno pouze jako první kolo výběru variant s reálnou šancí na úspěch. Vyplývá to z plánů zveřejněných labouristickým poslancem Hilary Bennem, který je jedním z lídrů snahy poslanců o "převzetí kontroly" nad brexitovým procesem. Po pondělním přelomovém hlasování bude ve středu odpoledne program dolní komory britského parlamentu v rukách řadových poslanců poprvé za více než 100 let.

Poslanci si možnost předkládat vlastní plány pro vyústění brexitu vynutili při hlasování o příslušném návrhu poměrem hlasů 329 ku 302. Ve středu zhruba od 16:00 SEČ se tedy bude v Dolní sněmovně debatovat o zatím neznámém počtu návrhů, mezi nimiž by podle zpravodajské společnosti BBC neměly chybět brexit bez dohody, brexit s budoucí dohodou o volném obchodu s EU po vzoru Kanady či setrvání Británie v bezcelní zóně EU i po brexitu. Britská média v posledních dnech informují o šesti nebo sedmi pravděpodobných možnostech včetně uspořádání nového referenda či zrušení celého procesu odchodu z unie.

O tom, o kterých návrzích se nakonec bude hlasovat, rozhodne předseda Dolní sněmovny John Bercow. Po konci středeční rozpravy ve 20:00 SEČ budou mít poslanci půl hodiny na výběr preferovaných variant, přičemž všechny možnosti budou na jednom hlasovacím lístku a zákonodárci budou moci vyjádřit podporu libovolnému počtu z nich. Oznámení výsledku se očekává až o dvě nebo tři hodiny později, neboť mezitím se bude ještě hlasovat o opatření pro úpravu data brexitu v britském právu na základě závěrů summitu Evropské rady.

Středeční večer ale má být podle plánu Benna a dalších jen prvním kolem procesu průzkumných hlasování v Dolní sněmovně. Zdroj reportéra Financial Times Jima Pickarda v této souvislosti hovořil o skupinové a vyřazovací fázi.

Ta druhá má přijít na řadu příští pondělí od 18:00 SEČ. Poslanci by v ní měli volit mezi variantami, které ve středu získají největší podporu. Není ale jasné, jaká bude hranice pro postup do druhého kola, ani jaký zde bude hlasovací systém. V tomto směru se mluví i o několikakolovém hlasování, které by zajistilo, že z procesu vzejde jediná vítězná možnost.

BBC podotýká, že proces takzvaných indikativních hlasování zatím britští poslanci absolvovali pouze jednou. V roce 2003 se tímto způsobem snažili nalézt kompromis v otázce reformy horní komory britského parlamentu. "Skončilo to přesně takovou patovou situací, před kterou někteří varují i nyní v případě brexitu, neboť většinovou podporu nezískalo nic," vysvětluje BBC.

Jednoduchá by ale situace nebyla ani v případě, že se většina poslanců nyní na určité variantě shodne. Britská vláda by se totiž tomuto výsledku nemusela podřídit a premiérka Theresa Mayová v pondělí naznačila, že členství Británie v celní unii s EU či v jednotném unijním trhu by odmítla zajistit. Iniciátoři parlamentní "revolty" kontrují tím, že by si příští týden opět vynutili prostor na plénu sněmovny a schválili zákon, který by vládu přinutil podřídit se vůli zákonodárců.

Související

Více souvisejících

Brexit Theresa Mayová EU (Evropská unie) John Bercow

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy