ROZHOVOR | Třaskavý Balkán: Vypukne válka Srbska s Kosovem? Zeptali jsme se odbornice

ROZHOVOR - Západní Balkán je regionem, který přidělává EU vrásky na čele. Srbsko a Kosovo jsou na kordy, přičemž se občas v médiích spekuluje o možnosti ozbrojeného konfliktu. Je situace až tak vážná? „Myslím si, že možnost války reálná není,“ říká pro EuroZprávy.cz Jana Juzová, výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Prezident Miloš Zeman opakovaně řekl, že by si přál rozšíření V4 o Rakousko a Slovinsko. Myslíte si, že jde o dobrý nápad? Vzrostla by tím váha střední Evropy?

Možnost rozšíření V4 o Rakousko či Slovinsko byla již v minulosti diskutována několikrát, převažující názor však je takový, že V4 funguje efektivně v takovém formátu a složení, v jakém je, proto také tyto návrhy byly zavrženy.

S oběma státy však visegrádské země poměrně intenzivně spolupracují v otázkách společných zájmů, především prostřednictvím formátu V4+ a v případě Rakouska také skrze Slavkovskou spolupráci (sdružující ČR, Slovensko a Rakousko).

Specializujete se na oblast západního Balkánu. Mělo by Srbsko vstoupit do EU?

Evropská komise ve své strategii pro západní Balkán vydané v loňském roce identifikovala rok 2025 jako potenciální datum možného vstupu Srbska a Černé hory do EU. Následně však byla tendence od této perspektivy spíše ustupovat – jde skutečně o velmi ambiciózní termín, který není reálný při současném tempu přijímání nutných reforem.

V případě Srbska je zde samozřejmě problém mezi Bělehradem a Prištinou blokující postup obou zemí v jejich evropské integraci. Zároveň však Srbsko má vážné problémy například s vládou práva a svobodou médií, což jsou oblasti zcela klíčové pro perspektivu vstupu do EU. Dokud Srbsko nebude schopné dosáhnout pokroku v této oblasti, stejně jako dosáhnout dohody s Kosovem, nebude moci do EU vstoupit.

A stojí vůbec Brusel v současnosti o rozšíření EU?

Dalším faktorem odkládajícím možný vstup Srbska (a dalších západobalkánských zemí) do EU je právě atmosféra uvnitř samotné EU, kdy se některé členské státy staví silně proti dalšímu rozšíření. Zároveň je však patrné, že jiná cesta pro země západního Balkánu není. Momentálně je tak otázkou spíše kdy k rozšíření dojde a rok 2025 to s největší pravděpodobností ještě nebude.

Vztahy mezi Srbskem a Kosovem jsou v poslední době obzvlášť vyhrocené. Vznik kosovské armády, srbští politici mají zákaz vstupu na území Kosova. Je podle Vás hrozba války reálná?

Myslím si, že možnost války reálná není, i když samozřejmě k určitému zmrazení dialogu mezi Bělehradem a Prištinou došlo. V současném nastavení vztahů v regionu, provázanosti regionu s EU a snahou obou zemí pokračovat v integraci by válka nebyla v zájmu pro žádnou ze stran.

Vy jste v Prištině studovala a máte zkušenosti z mise Eulex. Co si obyčejní Kosované myslí o Srbech a EU?

Nemyslím si, že to lze takto generalizovat, samozřejmě i v Kosovu existují zásadní rozdíly ve vnímání Srbů a EU. Můj dojem však byl takový, že pro běžné obyvatele Kosova, ať už Albánce či kosovské Srby, jsou důležitější ekonomické problémy, se kterými se potýkají (např. vysoká nezaměstnanost) než napjaté vztahy mezi Kosovem a Srbskem a jejich politická úroveň.

Má Brusel dostatečně silné páky, aby obyvatele Kosova a Srbska přiměla ke smíru?

EU se obecně v regionu potýká s určitým oslabováním své pozice, v případě Kosova zejména v kontextu odkládaného rozhodnutí v otázce vízové liberalizace. To vede k větší skepsi ohledně EU a evropské perspektivy pro Kosovo mezi obyvateli Kosova, kteří dříve byli nejvíce proevropští z celého západního Balkánu. Podpora vůči EU je však stále vysoká a k integraci do EU neexistuje žádná lepší alternativa.

Související

Srbský prezident popřel zprávy o hromadění armády podél své hranice s Kosovem

NATO posílá 600 britských vojáků do Kosova

Zálohy budou pomáhat jednotkám NATO KFOR v regionu po ozbrojených střetech minulý týden. Srbský prezident Vučič mezitím popřel, že by shromažďoval vojáky na hranici s Kosovem. Informuje DW s odvoláním na agentury AP a AFP.
Policie na severu Kosova obklíčila nejméně 30 ozbrojenců

Během útoku "zelených mužíčků" zemřeli čtyři lidé. Útočníky podle Kosova podporuje Srbsko

Během ozbrojených střetů v obci Banjska na severu Kosova zemřeli čtyři lidé, včetně jednoho kosovského policisty a tří útočníků. Uvedla to kosovská policie. Úřady později uvedly, že mají pod kontrolou areál kláštera pravoslavné církve, který byl předtím obsazen přibližně 30 ozbrojenci. Kosovští představitelé tvrdí, že útočníci jsou profesionálové podporovaní Srbskem, což však Srbsko popírá.

Více souvisejících

kosovo Srbsko EU (Evropská unie) Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Jana Juzová (politoložka) rozhovor visegradská čtyřka Armáda Srbsko

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy