Projev prezidenta Klause u příležitosti státní večeře s britským princem Charlesem

Praha - Projev prezidenta Václava Klause, který přednesl v sobotu při zahájení slavnostní večeře, jež byla v Rudolfově galerii na Pražském hradě uspořádána na počest britského prince Charlese a jeho choti Camilly.

Vaše Královské Výsosti, dámy a pánové,

je to pro mne a pro nás všechny veliká radost a čest, přivítat Vás, dnes již podruhé, na Pražském hradě, v tomto historickém sídle české státnosti. Velmi srdečně zde vítám především Její Královskou Výsost vévodkyni z Cornwallu, která je v České republice poprvé.

Za posledních šest let jsme měli příležitost přivítat u nás Její Královskou Výsost královskou princeznu, Jeho Královskou Výsost vévodu z Yorku a Jeho Královskou Výsost hraběte z Wessexu. Jako prezident České republiky jsem vykonal řadu návštěv ve Velké Británii (naposledy v listopadu 2009) a rád vzpomínám na velmi srdečné přijetí, jakého se nám dostalo od Jejího Veličenstva královny v Buckinghamském paláci v listopadu 2007.

Dnešní návštěvu následníka britského trůnu a jeho choti považujeme za významné symbolické gesto a za potvrzení současné, velmi vysoké úrovně staletí trvajících česko-britských vztahů. Ty jsou dnes posíleny naším partnerstvím a spojenectvím v rámci NATO a Evropské unie.

Kontakty mezi našimi zeměmi sahají na samý počátek české státnosti. Je známo, že vazby mezi českými a anglickými královskými rodinami existovaly již v době Přemyslovců a Lucemburků. Po celá dlouhá staletí byly české země významně ovlivňovány duchovní, a později ideovou a politickou inspirací přicházející z britských ostrovů.

Rád bych zmínil např. významný vliv, který měl oxfordský mistr John Wycliff na začátku 15. století na husitské hnutí, či naděje, které odbojní čeští stavové vkládali do anglické pomoci „zimnímu českému králi" Fridrichu Falckému a jeho manželce Alžbětě - dceři anglického krále Jakuba Stuarta. Po třicetileté válce se Británie stala častým místem emigrace pro české povstalce a vlastence, prchajících před domácím pronásledováním.

Britská politická tradice, založená na realismu, pragmatismu, svobodě jednotlivce a myšlence volného trhu výrazně ovlivnila české politické myšlení. Působilo to jako tolik potřebná protiváha radikálních kolektivistických ideových proudů, přicházejících k nám zejména z Francie a Německa.

V období 1. světové války se Velká Británie vedle Francie a Spojených států stala centrem T. G. Masarykem a Edvardem Benešem organizovaného protihabsburského odboje, který významně přispěl k vytvoření samostatné Československé republiky. Nemohu však zamlčet ani to, že jsme v roce 1938, v době Mnichovské dohody, od Vaší země očekávali více.

Brzy po vypuknutí druhé světové války se Velká Británie stala jedním z hlavních center českého boje proti nacistické okupaci, který byl bojem za obnovení svobody, státnosti a suverenity naší země. Londýn se stal sídlem československé exilové vlády prezidenta Beneše, oficiálně uznané londýnskou vládou v červenci 1940. Stovky československých vojáků a pilotů položily životy za svobodu a demokracii na válečných bojištích na celém světě. Někteří z nich jsou dnes večer mezi námi. Jejich hrdinství a hrdinství jejich britských spolubojovníků si v naší zemi připomínáme dodnes, a je to tak správně.

Vítězství nad nacistickým totalitním režimem nám však trvalou svobodu nepřineslo, neboť v roce 1948 upadla naše země znovu pod nadvládu totality, tentokráte komunistické. Británie se opět stala jedním z center české emigrace a české vysílání BBC dávalo naději všem Čechům, kteří snili o svobodě.

V listopadu loňského roku tomu bylo dvacet let od pádu komunismu, ke kterému výrazně přispěli dva velcí státníci svobodného světa - Ronald Reagan a Margaret Thatcherová. Zejména jasná a nekompromisní politika britské premiérky byla pro nás, a pro mne osobně, na počátku devadesátých let velkou inspirací při naší bezprecedentní politické, společenské a ekonomické transformaci.

Posledních dvacet let jsou naše země blízkými partnery ve všech oblastech. Toto partnerství je založeno na velmi extenzivních a neustále se rozvíjejících politických, ekonomických, kulturních a mezilidských vztazích. V Evropské unii patříme mezi země, které jsou méně ochotné předávat do Bruselu další pravomoci, méně ochotné centralizovat a unifikovat Evropu za zády svých občanů, méně ochotné vzdávat se své suverenity. Současná finanční a hospodářská krize a zejména problémy, s nimiž se dnes potýká eurozóna, dávají naší opatrnosti a pragmatismu v mnohém zapravdu.

Jsem přesvědčen, že právě dnes, možná ještě více než kdykoli předtím, před námi stojí úkol bránit lidskou, občanskou a hospodářskou svobodu před novými snahami o jejich potlačování, tentokrát ve jménu nových kolektivistických ideologií a „ismů". Musíme se mít na pozoru a nedopustit, aby se historie opakovala. Vím, Vaše Královská Výsosti, že máte jiný názor než já např. na problematiku globálního oteplování, a já ho respektuji. Nicméně, žádná doktrína, ani environmentalismus, nemůže ospravedlnit naši rezignaci na obhajobu principů, na nichž je založena naše svoboda a prosperita, principů, které byly původně zformulovány právě ve Vaší zemi.

Chtěl bych zdůraznit, že si velmi vážíme dlouhodobě pozitivního vztahu Vaší Královské Výsosti a Jejího Veličenstva královny k naší zemi, Vašeho zájmu o pražské památky a o ochranu historického dědictví. Doufáme, že Vám Vaše dnešní návštěva alespoň trochu umožní více se seznámit s životem naší země, s jejími problémy i úspěchy.

Dovolte mi pozvednout číši na přátelství a partnerství našich zemí, na šťastnou budoucnost Velké Británie a jejích občanů, na Její Veličenstvo královnu, na Vaše zdraví a na zdraví Vašich blízkých.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Král Charles III. (Karel III.)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Bezpilotní bojový letoun MQ-9 Reaper

Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali

V armádách na celém světě jsou dynamicky rozvíjeny a využívány drony, které šetří lidskou sílu a náklady na vojenské operace. Masivně byly použity i během konfliktu na Ukrajině oběma stranami. Zvláště Ukrajina se přitom snaží jejich schopnosti dále vylepšovat, protože je to pro ni v této fázi konfliktu maximálně výhodné. Kde se však drony vůbec vzaly a za jakých okolností a s jakými výsledky byly v minulosti využívány?

před 15 minutami

před 59 minutami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

MZV: Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské dohody

Mnichovská dohoda je ukázkovým příkladem, jak pokusy o ustupování agresorovi v zájmu zachování míru nepřinesly kýžený výsledek. Naopak vedly k největšímu válečnému konfliktu 20. století. Na výročí jejího podpisu to uvedl vedoucí oddělení pro zahraniční spolupráci na českém ministerstvu zahraničí Ivan Dubovický. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Pro předčasný důchod se od úterý mění podmínky. ČSSZ upozornila na novinku

Od 1. října se upravuje jen jedna podmínka pro odchod do předčasného starobního důchodu, upozornila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Nově bude pro předčasný důchod nutné získat alespoň 40 let pojistných dob. Tyto doby zahrnují nejen výdělečnou činnost, ale i náhradní doby pojištění. V průměru přitom mají důchodci, kteří odcházejí do předčasného starobního důchodu, 45 let důchodového pojištění.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Ničivé povodně v našich zemích napříč historií

Naše země v historii zasáhlo mnoho přírodních katastrof včetně ničivých povodní. O těchto tragédiích nám zanechali podrobná svědectví doboví kronikáři. Kdy se Česko ocitlo pod vodou, jaké povodně byly nejničivější a jak se s nimi naši předci vypořádali?

včera

Rakouský Parlament je reprezentativní budova stojící nedaleko vídeňské radnice a Hofburgu na okružním výstavním bulváru Ringstrasse ve středu města. Budovu navrhl a její stavbu zrealizoval na konci 19. století architekt Theophil von Hansen s odkazem na starověké řecké stavitelství, což pozná i laik na první pohled. Před vstupem nelze přehlédnout fontánu a sousoší se sochou znázorňující Pallas-Athénu, bohyni moudrosti.

Rakouské volby poprvé vyhraje FPÖ, ukazuje exit poll. Kickl má šanci být kancléřem

Parlamentní volby v Rakousku poprvé vyhraje Svobodná strana Rakouska (FPÖ) se ziskem přes 29 procent. Druzí skončí lidovci kancléře Karla Nehammera, třetí se umístí sociální demokraté. Do parlamentu se dostanou ještě další dvě strany. Vyplývá to z průzkumu veřejnoprávní televize ORF, který byl zveřejněn po uzavření volebních místností. 

včera

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

včera

Zničená Ukrajina.

Západ potřebuje změnit rétoriku ohledně Ukrajiny. Jde o Donbas a Krym

Západní představitelé nutně potřebují změnit rétoriku. Ukrajinské území brzy bude terčem plnohodnotné ruské agrese tři roky a situace od podzimu 2022 nedoznala výraznějších změn. Je potřeba se zaměřit na to, jakou formu rusko-ukrajinského vyrovnání podpořit, abychom nemuseli sledovat válku ještě další dekádu – a aby tito lídři neztratili poslední zbytky veřejné podpory. 

včera

včera

Hasan Nasralláh

Záhada smrti Hasana Nasralláha. Tělo se našlo v nečekaném stavu

Na předměstí Bejrútu bylo nalezeno tělo nejvyššího vůdce militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha. Obávaný terorista, který nepřežil páteční izraelský nálet, neměl žádná viditelná zranění, informovala agentura Reuters s odkazem na zdroje z prostředí libanonských bezpečnostních složek a zdravotníků. 

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

včera

Ivan Bartoš

Bartoš potvrdil konec Pirátů ve Fialově vládě. Už je stanovený termín

Piráti v úterý opustí vládu i pětikoalici, oznámil končící vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Stane se tak po jednání stranického poslaneckého klubu. Podle Bartoše podají demisi ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun. 

včera

včera

včera

včera

včera

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy