Agentem ve službách Česka? Přihlásit se může prakticky kdekdo

Praha - Agentem ve službách Bezpečnostní informační služby se může stát prakticky kdokoliv, kdo představuje pro Službu nějaký přínos. Pokud byste chtěli být jejím plnohodnotným zaměstnancem, podmínek už přibývá. Služba momentálně stojí zejména o experty na výpočetní techniku, rozhodla se zaměstnávat i osoby se zdravotním postižením.

Jakou kvalifikaci musí člověk mít, aby se mohl přihlásit na pozici agenta ke zpravodajské službě? Do Bezpečnostní informační služby (BIS) se může přihlásit prakticky každý, kdo by pro ni znamenal nějaký přínos. "Teoreticky může své služby nabídnout BIS kdokoliv, ale upřímně řečeno, je to natolik neobvyklé, že to samo o sobě už budí jistá podezření," uvedl pro EuroZprávy.cz její tiskový mluvčí Stanislav Šticha. 

V českých podmínkách navíc nelze chápat význam pojmu agent tak, jak je vnímán ve Spojených státech nebo ve Velké Británii. "Agent je opravdu "pouze" osoba jednající ve prospěch. Není to tedy kmenový příslušník BIS. V ČR mluvíme o důstojnících zpravodajské služby nebo o občanských zaměstnancích. Osobou jednající ve prospěch může být téměř kdokoliv, kdo může znamenat pro činnost zpravodajské služby přínos," upřesnil Šticha. 

Agenti tak v praxi poskytují mimořádně cenné a jedinečné informace. Nabídnout svou službu může každý, komu už bylo 18 let. Služba si ale ve většině případů osoby, s nimiž naváže spolupráci, vybírá sama. Následně by se agent měl podílet na aktivitách, které mají pomáhat zajistit bezpečnost, ekonomické zájmy státu a demokracii v zemi. Vypomáhá i v boji s terorismem a organizovaným zločinem. Často se jedná o jedince s intenzívním vlasteneckým cítěním. 

Služba na oplátku poskytne agentovi krytí a ochranu. Největším rizikem této práce je právě dekonspirace agentů, která je může ohrozit třeba i na životě. Pomoc agentů je pro Službu klíčová také proto, aby dokázala účinně a včas varovat před hrozbou a následně ji eliminovat.

Zaměstnání u BIS můžou najít i středoškoláci, kteří preferují práci v terénu. V současné době je dle Štichy personálně Služba zcela zabezpečena. "BIS si rozhodně na nezájem uchazečů stěžovat nemůže. Je ovšem pravdou, a potvrdila to i nedávná stáž vysokoškolských studentů, že je velmi složité získat nové experty v oblasti informačních technologií. Ostatně chybí na celém pracovním trhu," upřesňuje.

 Pro nábor nových zaměstnanců jsou důležité zejména jejich inteligenční schopnosti, určitý osobnostní profil, ale i absolutní bezúhonnost. Na čem nejčastěji uchazeči vyhoří při pohovoru? Důvodů je prý mnoho. "Samozřejmě jakékoliv pochybnosti, které se objeví v procesu bezpečnostní prověrky mohou být důvodem k jejímu okamžitému zastavení. Na druhou stranu velké množství zájemců neprojde už vstupním pohovorem. Nemusí to být hned třeba kriminální minulost, stačí třeba i neschopnost dostatečně jasně definovat důvody zájmu o práci ve zpravodajské službě," sdělil Šticha.

V současnosti se i Bezpečnostní informační služba snaží podporovat rovné pracovní příležitosti a zpravodajským důstojník se tak může stát i osoba se zdravotním postižením. "Jsou mezi nimi lidé velmi schopní, pracovití a s morálními vlastnostmi, které naše služba vyžaduje. Jsou to jedinci, kteří jen třeba neměli v životě v určitém momentě tolik štěstí a nemohou se opřít o bezvadné zdraví," sděluje na stránkách BIS její ředitel Michal Koudelka, jehož do funkce jmenoval kabinet premiéra Bohuslava Sobotky loni.

Požadavky na nové zaměstnance stanovuje paragraf 13 zákona 361/2003 Sb. Musí jít o občana České republiky, který dosáhl 18 let a je trestně bezúhonný. Měl by také mít negativní lustrační osvědčení a měl by být fyzicky i duševně zdráv.

Pokud se tedy do služeb "bisky" chcete dostat, prvním krokem je přihláška ve formě dotazníku, která je dostupná na oficiálních stránkách Služby. Nezbytný je také motivační dopis a životopis. V rámci zaškolení a přijetí do řádných služeb BIS je nutno absolvovat výcvik se střelnou zbraní a také kurz mimo domov, který trvá v rozmezí ode dvou do čtyřech měsíců. 

Související

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

BIS Bezpečnostní agentury Česká republika

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

Tři roky ve vězení hrozí muži, který způsobil zásah policie na gymnáziu v Litvínově

Až tři roky vězení hrozí muži, který v pátek vyvolal policejní zásah na gymnáziu v Litvínově. Neoprávněně totiž vnikl do budovy, která musela být na několik hodin evakuována. Nikomu se naštěstí nic nestalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy