Na Slovensku padl, v Česku radí. Hamáček dostal nepříjemný dopis kvůli Gašparovi

Praha - Organizace Transparency International (TI) dnes v otevřeném dopise požádala vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) o vysvětlení, proč si jako poradce na ministerstvo vnitra vybral Tibora Gašpara. Bývalý slovenský policejní prezident Gašpar rezignoval letos po tlaku veřejnosti kvůli vyšetřování vraždy reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky. V dopisu TI vyjmenovává kontroverze spojené s Gašparem a ptá se, proč Hamáček nezvolil někoho jiného z řady kvalitních policistů a bezpečnostních expertů. Hamáčkovo vyjádření ČTK shání.

Hamáček v polovině srpna potvrdil ČTK informace slovenských médií, že se Gašpar stal na začátku srpna jeho externím poradcem. "Dle potřeby poskytuje odborná stanoviska v oblasti bezpečnosti a policie. Oslovil jsem jej já. S ministerstvem má dohodu o provedení práce. Jeho měsíční honorář závisí na počtu odpracovaných hodin, nicméně nepřesáhne 10.000 Kč," uvedl ministr.

Organizace v otevřeném dopisu píše, že Gašpar byl v minulosti kritizován za blízké spojení se slovenskou vládní stranou Směr-sociální demokracie a kontakty s podnikateli v oblasti bezpečnostních služeb. "Za jeho vedení také přetrvávala kritika v souvislosti s nevyšetřováním korupčních zločinů, mimo jiné i od naší slovenské organizace Transparency International," stojí v dopisu.

Podle TI by Hamáčkovo rozhodnutí nechat si radit od Gašpara mohlo přispívat ke skepsi ohledně politické motivace způsobu vyšetřování Kuciakovy vraždy, ale i dalších korupčních případů. "Ve světle okolností bychom vás rádi vyzvali k důkladnému vysvětlení, proč jste ke spolupráci oslovil právě pana Gašpara, proti jehož setrvání ve slovenském úřadě demonstrovaly desítky tisíc lidí," stojí v dopisu.

Gašpar požádal v dubnu o uvolnění z funkce slovenského policejního prezidenta. Jeho odchod souvisel s politickou krizí v zemi po zatím neobjasněné únorové vraždě novináře Kuciaka. Krize vyústila v demisi bývalého premiéra Roberta Fica, v novém kabinetu Petera Pellegriniho pokračuje většina ministrů Ficovy vlády. Gašpar se stal rovněž poradcem nové slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Tibor Gašpar (policejní šéf SR) Ministerstvo vnitra Ján Kuciak

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy