Stydím se! Chce se mi brečet, chce se mi zvracet! Český generál se tvrdě obul do Zaorálka kvůli Afghánistánu

Slova poslance ČSSD Lubomíra Zaorálka o tom, že by Česko mělo uvažovat o stažení vojáků z Afghánistánu pořádně vytočilo brigádního generála Karla Řehku. Ten se domnívá, že se svým prohlášením někdejší ministr zahraničí dopustil sabotáže. navíc dal jasně najevo, že se za něj pořádně stydí.

Podle exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měly Česká republika i NATO zvažovat odchod z Afghánistánu. „Situace se zhoršuje, nevede ke stabilizaci, bude na to třeba reagovat," uvedl Zaorálek. Považuje za chybu, že aliance vůbec v Afghánistánu působí.

Česká republika i NATO by podle něj měly hledat východisko a zvážit odchod. „Jsme spojenci, držíme basu, nemůžeme jednat sami, dohodu je třeba hledat společně," řekl Zaorálek s tím, že důsledky této mise jsou pro nás negativní a že nechce vidět další mrtvé vojáky.

Jeho slova ale rozzlobila českého generála Karla Řehku, zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu. Ten na sociálních sítích zveřejnil velmi ostrou reakci.

„Mluvčí Talibanu by to neřekl lépe, než pan Zaorálek....“ rýpnul si do někdejšího šéfa české diplomacie. „STYDÍM SE, STYDÍM SE, STYDÍM SE!!! Je mi smutno, chce se mi brečet, je mi zle, chce se mi zvracet, a mám vztek. Taková nuznost, ubohost, nízkost.... to se nedá rozdýchat. Uráží mě to jako vojáka a uráží mě to jako občana ČR,“ rozzuřil se generál.

Uznává sice, že politická a veřejná diskuze nad nasazováním našich vojáků je nejen potřebná, ale v demokratické společnosti přímo nutné. „Ale ne teď a ne takhle,“ varuje expert. „Začít vykřikovat o stahování, chybách, okupaci a špatné strategii v době, kdy utržíme ztráty na bojišti, není jen plivnutí do tváře vojáků, které jsme tam poslali. To je podkopávání naší obranyschopnosti a bezpečnosti! Talibanu říkáme, že je třeba ještě chvíli vydržet a útočit dále..... a že Češi jsou to správné slabé místo. Všem potencionálním protivníkům říkáme, že na Čechy to mohou zkusit, protože se při prvních ztrátách rozloží,“ vysvětluje Řehka, proč jsou Zaorálkova slova úplně mimo mísu.

„Teroristům říkáme, že jsme dobrý cíl, protože se lehce najde dostatečně vysoko postavený blb, který jim v jejich úsilí (šíření strachu a nenávisti) beztrestně pomůže, a že jsme tak slabá společnost, že by minimální úsilí mohlo přinést kýžený efekt. Všem současným i možným budoucím spojencům říkáme, že na Čechy se nemají spoléhat, protože až půjde do tuhého, začnou se rozkládat, utíkat z boje a svalovat vinu na druhé. Také jim to říká, že si mají dvakrát rozmyslet, jestli za Čechy krvácet, protože až se to otočí, tak oni za ně krvácet rozhodně nebudou. Našim občanům tím říkáme, že už se fakt nedá věřit ničemu, protože bůhví jak to všechno vlastně je ("....říkali, jak je to potřeba, a teď sám bývalý ministr zahraničí tvrdí, že to byly jen kecy....a příště to zase budou jen kecy"). Co tím říkáme našim vojákům, to raději ani nechci psát,“ pokračuje český generál.

Politici i lidé si o podle něj mohou o efektivitě spojenecké strategie v Afghánistánu myslet svoje, ale čas k diskuzi není uprostřed bitvy, kdy umírají čeští vojáci. „A způsob, jak to řešit, rozhodně není takovéto mediální vyjádření poslance a bývalého ministra zahraničí. Mimochodem, je to vyjadřování poslance a bývalého člena vlády, který u aliančních diskusí k afghánské strategii seděl, mohl je oponovat a který teď zcela vědomě podkopává komunikační úsilí aliance, její jednotu a válečné úsilí ve válce, kterou nebojujeme jen na zemi, ale také v informačním prostoru,“ zlobí se Řehka.

Poukazuje na to, že on sám byl v Afghánistánu jako voják speciálních sil nasazen několikrát. „Dobře si pamatuji doby, kdy nebylo dne, aby naši spojenci, kolegové, kamarádi nepřicházeli o své spolubojovníky, a to v mnohem větších počtech. Sdíleli jsme s nimi břemeno a vždy jsem byl schopen se jim podívat do očí. Rád bych u toho pocitu sebeúcty zůstal. Jestli chytré hlavy vyhodnotí, že se máme z Afghánistánu stáhnout, nebo jestli prostě nebude politická vůle pokračovat - budiž. Ale ne teď a ne takhle,“ myslí si.

Zároveň naznačuje, že se Zaorálek svými slovy mohl dopustit sabotáže, cituje odstavce přímo z trestního zákoníku, „Ano, nejsem právník, jistě nelze prokázat záměr a dopady, poslanecká imunita atd........ Za mě je to ale jasná sabotáž! Možná ne v trestněprávní rovině, ale v morální ano. O tom nepochybuji,“ dodává Řehka.

Související

Petr Pavel

Pavel se přihlásil k myšlence administrativních odvodů do armády

Prezident Petr Pavel se v dnešním vydání pořadu Za pět minut dvanáct televize Nova přihlásil k myšlence náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky o odvodech do armády. Prezident však výslovně zdůraznil, že odvody jsou administrativním úkonem, který pomáhá státu získat přehled o personální situaci. 

Více souvisejících

Karel Řehka (generál) Lubomír Zaorálek Armáda České Republiky Čeští vojáci Afghanistán

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy