Padlí vojáci v Afghánistánu i personální změny. Armáda bilancuje končící rok

Personální výměny v čele ministerstva i armády, ztráta čtyř vojáků v Afghánistánu, rostoucí rozpočet nebo potíže s důležitými vojenskými zakázkami charakterizují letošní rok z pohledy obrany České republiky. V čele ministerstva obrany od začátku roku stáli dva ministři, vystřídali se také náčelníci generálního štábu a další významní představitelé armády.

Obranu do roku 2018 přivedla jako ministryně Karla Šlechtová (za ANO). Ve funkci vydržela do sestavení druhé vlády Andreje Babiše (ANO), kdy ji nahradil Lubomír Metnar (za ANO). Šlechtová do úřadu nastoupila s velkými ambicemi, uskutečnit své plány ale nestihla. Za úkol měla především pohnout s důležitými vojenskými zakázkami za celkově desítky miliard korun.

Například smlouva na nákup osmi mobilních radarů z Izraele měla být podle slov jejího předchůdce ve funkci Martina Stropnického (ANO) připravena k podpisu. Šlechtová ale nechala významné smlouvy prověřit a následně se obrátila i na Vojenskou policii, která šetření dosud neuzavřela. Metnar nakonec na konci roku tendr na radary zrušil a plánuje je koupit prostřednictvím mezivládní dohody s Izraelem. Zdržely se i některé další zakázky. Šlechtová například slibovala posun v nákupu víceúčelových vrtulníků či bojových vozidel pěchoty (BVP) již na léto. Okolnosti kolem miliardových zakázek si ale nechal prověřit i nový ministr Metnar.

I tak se ministerstvu podařilo několik důležitých projektů posunout. V létě byla podepsána smlouva na nákup lehkých obrněných vozidel pro chemiky za více než pět miliard. Smlouva byla uzavřena i třeba na dodávku raketových kompletů RBS-70NG za 950 milionů korun. Před Vánoci pak vládou prošla největší zakázka historie České republiky na nákup 210 pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun. Obrana nyní osloví potenciální dodavatele, smlouva má být v létě. Metnar také vládu informoval o dalších zakázkách celkově za miliardy korun na nákup munice, útočných pušek či pistolí, nákladních automobilů nebo na zajištění výcviku pilotů.

Na vojenské nákupy má obrana rok od roku více peněz. Na letošní rok jí bylo přiděleno 58,9 miliardy korun, což bylo o 6,4 miliardy více než na minulý rok. Rozpočet na rok 2019 vzroste o 6,8 miliardy a s růstem se počítá i pro další léta.

Do čela armády Šlechtová jako nástupce Josefa Bečváře vybrala respektovaného Aleše Opatu, funkce se ujal v květnu. Změnili se zároveň velitelé pozemních a vzdušných sil a na přelomu roku dojde i k dalším změnám ve vedení generálního štábu.

Dalším důležitým tématem byly zahraniční vojenské mise. Vláda předložila návrh na rozšíření české vojenské přítomnosti v zahraničí v dubnu, do schvalování se ale promítly politické neshody související se sestavováním vlády. Komunistům se nelíbilo české zapojení do alianční přítomnosti v Pobaltí, opozice zase kritizovala, že návrh na posílení misí přišel od vlády v demisi. Parlament nakonec rozšíření misí schválil.

Od srpna do října armáda zaznamenala několik útoků na své vojáky v Afghánistánu. Při prvním útoku sebevražedného atentátníka v srpnu zahynuli tři čeští vojáci, při dalších dvou incidentech v říjnu pak zemřel jeden voják a sedm jich bylo zraněno. Armáda proto přijala bezpečnostní opatření. Do médií zároveň unikly informace o tajném zásahu proti strůjcům prvního atentátu, kterého se měli účastnit i čeští vojáci. Podle dalších zpráv se pak čeští a američtí vojáci měli podílet na smrti zajatého afghánského vojáka, který zastřelil na afghánské základně psovoda Libora Procházku. Metnar tuto informaci odmítl.

Armáda se letos účastnila připomenutí 100 let od vzniku republiky. Uspořádala největší přehlídku v porevoluční historii, kterého se zúčastnily i složky Integrovaného záchranného systému.

Související

Více souvisejících

Armáda smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018) Tomáš Procházka (voják padlý v Afghánistánu) Lubomír Metnar Karla Šlechtová Aleš Opata (generální štáb)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy