Milion Čechů pod hranicí příjmové chudoby? Politici se shodli na viníku

Praha - V Česku žije pod hranicí tzv. příjmové chudoby na 1,02 milionu Čechů. To je necelých 10 procent obyvatel země. Český statistický úřad včera zveřejnil i data o počtu lidí, kteří se potýkají s chudobou a sociálním vyloučením. Podle vládního politika Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) však není problémem příjmová chudoba, ale nízké platy. Za to mohou podle opozičního Tomia Okamury (SPD) i nadnárodní společnosti.

Česko sice patří k zemím s nejnižší mírou chudoby a sociálního vyloučení, přesto musí značná část lidí obracet každou korunu. 1,02 milionu obyvatel Česka žilo loni pod hranicí příjmové chudoby, tedy stejně jako v předchozím roce 9,7 procenta. V EU hrozí chudoba průměrně téměř 24 procentům obyvatel.

Bělobrádek: Pod hranicí příjmové chudoby je u nás dva a půl krát méně, než v EU

Člověk se ocitne v příjmové chudobě, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Loni pro jednotlivce částka činila 10.691 korun. Byla tak o 471 korun vyšší než v roce 2015.

Vicepremiér vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) pro EuroZprávy.cz sdělil, že problémem není příjmová chudoba, ale samotná nízká úroveň tuzemských mezd. "U nás panuje velká mzdová rovnost, pod hranicí 60 % mediánové mzdy žije méně než deset procent lidí, dva a půl krát méně, než je průměr Evropské unie," konstatuje Bělobrádek. 

Na otázku, zda má vláda a její kroky na tento ukazatel vliv, reagoval tím, že vláda sotva může "mzdové nůžky" ještě více sevřít. "Spíše musí vytvářet podmínky pro růst mezd celkově - a tím i pro růst penzí," domnívá se. Jednou z hlavních příčin celé situace je podle něho vyvádění sta miliard zisků do daňových rájů. Důležité je podle Bělobrádka "podporovat investice do inovací a výrob s vysokou hodnotou, místo do laciných montoven nabízejících špatně placenou práci a zvyšovat minimální mzdu," což dle jeho slov vláda již učinila. 

Okamura: Česko má jednu z nejhorších legislativ ve věci regulace vývozu kapitálu ze země

Podobný pohled na věc má i opoziční poslanec Tomio Okamura (SPD). "Miliardy odtékají do zahraničí prostřednictvím nadnárodních firem, které z podhodnocené práce našich lidí financují blahobyt ve své domovské zemi," sdělil pro EuroZprávy.cz Okamura. V souvislosti s tím zmínil, že zahraniční mateřské společnosti  často účtují umělé náklady českým firmám. 

Na vině současné situace jsou však dle Okamury i české vlády. "Česká republika má totiž kvůli neschopným a laxním vládám jednu z nejhorších legislativ v Evropě ohledně regulace vývozu kapitálu ze země," myslí si. 

"Čech s rodinou prostě nemůže pracovat za mzdu, kterou bere Mongolec nebo Severokorejka," konstatuje. Problematiku nízké mzdy však mohou ovlivnit i sami zaměstnanci. V tomto smyslu zmiňuje firmu Mitas, kde zaměstnanci dokázali zaměstnavatele přesvědčit, aby zvedl platy. 

Podle Bělobrádka není třeba kvůli tomuto ukazateli vyvolávat hysterii. "Je třeba si uvědomit. že definice příjmové chudoby je relativní veličina, která ukazuje jen to, kolik lidí je na tom hůře, než většina ostatních," dodal vicepremiér. 

Co se týče ukazatele chudoby a sociálního vyloučení, Česko patří k zemím s nejnižší mírou chudoby a sociálního vyloučení. V EU hrozí průměrně téměř 24 procentům obyvatel. V ČR je nejhorší situace v Moravskoslezském kraji a na severozápadě země, kde chudoba a vyloučení ohrožují víc než pětinu lidí. Nejlepší je naopak stav ve středních Čechách a v Praze, kde je v ohrožení desetina lidí.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Pavel Bělobrádek Minimální mzda finance důchody chudoba peníze mince CZK mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 59 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy