Simulanti! U Jílkové se hystericky hádali odboráři s odpůrci karenční lhůty

Praha - Ve čtvrtek se v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové řešily práva zaměstnanců na nemocenskou. Od příštího roku na ní totiž budou mít nárok už v prvních třech dnech pracovní neschopnosti. Kromě toho prosazují odbory také zkrácení pracovní doby o 30 minut denně a uzákonění pětitýdenní dovolené pro všechny. Hrozí v takovém případě zdražování zboží při nerostoucích platech. O tom diskutovali Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí (Hnutí ANO), Jan Skopeček, místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny PČR (ODS), Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, Irena Bartoňová Pálková, viceprezidentka Hospodářské komory ČR, Josef Antoniv, předseda Základní odborové organizace KOVO a Martin Slavomil Kohout, šéfkuchař pražské restaurace.

Moderátorka Jílková se zeptala ministryně Maláčové, zda se zrušením karenční doby nestoupne počet simulantů, a zda se zaměstnavatelům nezvýší náklady na zaměstnance. Ta jí odpověděla, že lékaři jistě vědí, zda je pacient nemocný, či nikoliv, a že v případě proplácení hned prvních třech dnů pracovní neschopnosti se o polovinu sníží dlouhodobá nemocnost, která je ekonomickým problémem. Vyděláme na tom všichni, a to nejen stát, ale i zdravotní pojišťovny, zaměstnavatelé i zaměstnanci.

Místopředseda Skopeček oponoval, že je hloupost rušit něco, co funguje. V době, kdy nebyla karenční doba, jsme měli výrazně nadprůměrně větší nemocnost ve srovnání nejen se západními zeměmi, ale i třeba s Polskem. Určitá část zaměstnanců toho dříve zneužívala, čímž se Skopeček nechce dotknout té solidní většiny. Maláčová reagovala, že problém může spočívat ve špatné péči o lidské zdraví, nikoliv v simulování nemocí.

Jílková jí však ještě podrobněji vysvětlila Skopečkův argument, že v době zrušené karenční doby kromě vyšší nemocnosti ve srovnání s našimi sousedy byly také evidovány případy, kdy zaměstnanci marodili v pátek, v průběhu prázdnin apod. Maláčová si však stále trvala na svém a problém možného zneužití přešla. Nebudeme přeci kvůli pár nepoctivcům trestat všechny pracující!

Šéfkuchař Kohout se zeptal, zda by nebylo lepší místo rušení něčeho, co funguje, hledat řešení, jak bojovat s dlouhodobou nemocností. Zmíněn byl také nález Ústavního soudu k návrhu na zrušení karenční doby, přičemž se Kohout s Maláčovou začali dohadovat o jeho přesném znění. Maláčová zdůraznila rostoucí počet dlouhodobě nemocných a riziko kolektivního trestání pracujících. Následně se vrátila k Ústavnímu soudu, který jasně konstatoval, že kvůli nespecifickému počtu lidí, kteří by mohli nemocenskou zneužívat, dochází k plošnému poškozování práv všech zaměstnanců.

Viceprezidentka Bartoňová Pálková řekla, že když nebyla zavedená karenční lhůta, tak jsme měli 6,8 % krátkodobé nemocnosti, která byla opravdu využívána na to, že když zaměstnavatel nebyl ochotný dát dané paní dovolenou, ať už z důvodu prázdnin, či čehokoliv jiného, tak si daný člověk hodil takříkajíc marod. Toto číslo je ověřitelné statistikou. Dnes, když máme karenční dobu, činí toto číslo 4,26 %. Je zde vidět jasný pokles. Na protiargumenty, že pacienti často přecházejí nemoci, Bartoňová Pálková neslyšela.

Předseda Středula oponoval, že si nikdo z nás neurčuje, zda bude, či nebude nemocný. O tom, zda zaměstnanec je, či není ve stavu pracovní neschopnosti rozhoduje pouze lékař, nikdo jiný. Ten je plně odpovědný za tuto agendu. Od toho, aby byli lékaři kontrolování, včetně četnosti vystavování dokladů o pracovní neschopnosti u daných zaměstnanců, tu jsou zdravotní pojišťovny.

Středula si dále postěžoval na přecházení nemocí, které není podle odborníků z hlediska prevence dalších onemocnění vůbec dobré, protože se pak virus stává odolnějším, přičemž klíčové jsou ony tři dny. Kauzální vztah mezi zrušením karenční doby a dlouhodobou nemocností tu je a nemocnost je už dnes na stejné úrovni jako v roce 2009. Není to tak, že by karenční lhůta něco řešila.

Skopeček nesouhlasil a řekl, že máme momentálně stejnou nemocnost, jako například Polsko, Maďarsko a Slovensko, které mají ale zároveň horší zdravotnictví. Jílková se však znovu vrátila k lékařům, načež jí Kohout přerušil, a řekl, že jsou dnes doktoři přetížení. Ordinace jsou přeplněné a nemají dostatek kapacity na přijímání nových pacientů. 

Protože se probíralo téma kompetence lékařů posuzovat pracovní neschopnost zaměstnanců, předala Jílková slovo praktickému lékaři Miloši Nečasovi. Ten vysvětlil, že jeho povinností je skutečně posoudit, zda je dotyčný skutečně nemocný, či nikoliv. Zároveň připomněl, že Bartoňová Pálková nevzala při své interpretaci statistik potvrzujících menší krátkodobou zaměstnanost za karenční doby také dobrovolné příspěvky zaměstnavatelů v případě prvních třech dnů nemoci. Ta je ale pouze dobrovolná. Středula ještě zmínil profese, kde je dokonce nežádoucí, aby se daný člověk neléčil - řidiči autobusu apod.

Předseda Antoniv se zmínil o své vlastní zkušenosti z praxe. Téměř 18 let dělá u firmy a potkává se i s jinými kolegy z provozu. Za sebe může říci, že krátkodobá nemocnost klesá, zatímco dlouhodobá stoupá. Lidé opravdu mívají často tendenci přecházet nemoci a k lékaři nechodí. Důvody bývají zpravidla finanční. Nejsou ojedinělé ani případy, kdy v důsledku toho ulehnou zaměstnanci, kteří nejsou pro zaměstnavatele tak úplně postradatelní. Za sebe může říci, že drtivá většina pracujících nemíní zrušení karenční doby zneužít, a že dřívější pravicová vláda zbytečně potrestala i ty poctivé.

Ke slovu se dostal také poslanec Pavel Juříček (Hnutí ANO), který řekl, že co není měřeno, není ani řízeno. Za sebe může říci, že od 1. ledna 2009 klesla nemocnost o 4 %, alespoň ta krátkodobá. Co se týče dlouhodobé, tak na tu se aplikují jiné pilíře a metody. Pokud se vrátíme k roku 2009, tak tehdy se jednalo o dohodu mezi odbory a zaměstnavatelem. Dnes se z toho stala politická ideologická hra. 

Do diskuze se ještě dostaly elektronické neschopenky, které podle doktora Nečase nic neřeší, protože nejsou v podstatě žádným ekvivalentem vůči papírovým. Jediný rozdíl je v tom, že se posílají ihned, což ale nic neznamená. Zaměstnanec je povinný ihned v den zjištění nemoci okamžitě kontaktovat zaměstnavatele a uvědomit ho. 

Jílková dala slovo ještě také lidem z publika. Například Danda se zeptal, jaké dopady bude mít zrušení karenční doby u živnostníků. Středula mu odpověděl, že se to pravděpodobně bude řídit podmínkami, které jsou zákonně nastaveny. Jeho slova výrazně pobouřily odpůrce zrušení karenční doby. Danda se zlobil, že odboráři svou činnosti poškozují i živnostníky, kteří mají malé daně a malé odvody. Jakou oni budou mít kompenzaci za nemocné zaměstnance? Maláčová dále trvala na právech zaměstnanců, kteří by nemocní neměli chodit do práce.

Diskuze se blížila ke konci a Jílková se snažil dát ještě prostor lidem z publika. Jeden z nich, který se představil jako Roman Ramach, řekl, že je taktéž živnostník, a že jel v autobuse s kašlajícím pánem. Ten mu vysvětlil, že navzdory své nemoci jede do práce. On sám se pak nakazil a musel ležet doma 11 dní. Za sebe může říci, že by se nemocní lidé měli léčit doma, a nešířit svou nemoc dál. Když budou v práci, tak akorát nakazí ještě další spolupracovníky. Navíc se běžným pracujícím beroucím 20-30 tisíc hrubého rozhodně nevyplatí marodit ty tři dny.

Dále si ještě postěžoval pán z publika, který vysvětlil, že dnes většina finančního břemene spadá na zaměstnavatele. Ti by díky zastáncům zrušení karenční doby pomalu mohli plnit i funkci sociální pojišťovny, čímž by platili všechno. Bartoňová Pálková si taktéž postěžovala na větší daňovou zátěž pro zaměstnavatele. Podle ní by Maláčová měla zvážit ekonomické dopady zrušení karenční doby.

Jílková oznámila konec debaty a téma příštího týdne, jímž budou zvířata a jejich ochrana. Je nutné zpřísnit tresty za týrání zvířat, anebo jsou dostatečné. Měly by být v cirkusech zavedeny úplné zákazy drezury šelem, slonů, opic, velbloudů a jiné divé zvěři, jak požaduje Ministerstvo zemědělství ČR? A co soukromé zoologické zahrady a kožešinové farmy?

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo nemocenská zaměstnání

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začíná rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Policie v sobotu eskortovala Juraje C., který byl obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku. Soudce má dnes rozhodnout o vzetí obviněného do vazby. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy