Konečně sbohem sKartám? Pro jejich zrušení je i Müllerová

Praha - Dosavadní systém kontroverzních sKaret, který slouží k výplatě sociálních dávek, zřejmě Sněmovna zruší. ODS dnes sice navrhla umožnit výplatu dávek na chráněné účty u více bank a zpoplatnit výplatu prostřednictvím poštovních poukázek. Zástupci ostatních stran včetně ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové (TOP 09) s tím ale dnes nesouhlasili.

Více hlasů tak při závěrečném schvalování původně senátního návrhu na zrušení sKaret patrně získá úprava ze sněmovního sociálního výboru, podle níž by lidé opět dostávali bezplatně sociální dávky na svůj účet nebo složenkou. Pokud by se do určité doby ani pro jednu variantu nerozhodli, peníze by dál putovaly na technický účet u České spořitelny, která projekt sKaret provozuje.

Senátorka ČSSD Božena Sekaninová jako spoluautorka senátního návrhu tyto úpravy podpořila. Námitky neměla ani Müllerová "Dost času jsme věnovali spolupráci s ostatními poslanci, abychom systém vylepšili a přijali přechodná ustanovení, který zajistí bezproblémový přechod k výplatám dávek," uvedla ministryně.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) jako poslanec navrhl místo úprav z výboru vytvoření chráněných bankovních účtů, na které by chodily pouze dávky a které by byly vedeny zdarma a byly by chráněny před exekucí. Tyto účty by mohla nabízet každá banka s licencí, která by pak uzavřela smlouvu s ministerstvem Mullerové.

Karty sociálních systémů prosadila vláda na návrh exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) s cílem ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek. Podle něj je systém funkční a státu přináší úspory už nyní, informuje web ČT.

"Ta čísla hovoří naprosto jasně, nicméně Poslanecká sněmovna má právo rozhodnout o zrušení celého toho projektu, to je jasné. Že je to škoda, to je můj pevný názor," řekl Drábek. "To, že se poslanci TOP 09 vyjadřují proti zrušení, je podle mě jen zastání pozice, aby nemuseli uznat svoji chybu," kontroval místopředseda sociálního výboru sněmovny Roman Sklenák (ČSSD).

Uchránit celý projekt se snažila několikrát i Drábkova nástupkyně. Sněmovně i vládě navrhla, aby se sKarty zachovaly alespoň jako identifikační průkazky pro lidi pobírající sociální dávky. Její snaha však nebyla úspěšná. Müllerová teď chce spolupracovat s výborem pro sociální politiku na úpravě, která je ruší, tak "aby byla řešena přechodná ustanovení, která umožní klientům sKaret plynulý přechod do stavu, na který byli zvyklí."

V březnu se proti pokračování projektu postavil i Petr Nečas (ODS). Řekl, že jeho zrušení je tím nejméně špatným řešením. Pod palbou kritiky byl ale projekt od začátku, kvůli ochraně osobních údajů nebo komplikacím, které způsobí postiženým.

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta Poslanecká sněmovna Ludmila Müllerová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy