sKarty o půlnoci končí, lidé na nich mají stále miliony. Drábek svůj projekt pořád hájí

Praha - Sociální karty, s nimiž si měli lidé vybírat dávky z bankomatů, přestanou dnes definitivně fungovat. Česká spořitelna jako provozovatel systém vypne. Úřady práce už příspěvky a podpory posílají potřebným buď na jejich účty, nebo poštou. Ministerstvo práce se spořitelnou jedná o případné náhradě za předčasně zrušený projekt. Podle exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) ale stát v budoucnu stejně k elektronické výplatě dávek přistoupí.

Se sociální kartou nebude možné vybírat a převádět peníze či platit od května. Zbývající peníze z účtů k sKartě si lidé mohou vyzvednou zdarma v pobočkách spořitelny. Podle její mluvčí Heleny Matuszné bude výběr hotovosti možný ještě čtyři roky. Dnes naposledy se dá v bankomatu zjistit zůstatek a převést na jiné konto.

Sociální karty, které zavedl resort pod Drábkovým vedením, měla spořitelna provozovat do roku 2024. Převzalo je 277.550 lidí, dalších 4070 je odmítlo. K sKartě lidé automaticky dostali spořitelní konto, na které jim stát peníze posílal.

Naposledy to bylo letos v lednu, pěstounům pak v únoru. Celkem přes tyto účty od jejich zavedení do zrušení, tedy zhruba za rok a půl protekly dávky za 18,48 miliardy korun. 

"Zrušení sKaret bylo určitě správné. Už jen proto, že asi 70 procent uživatelů s nimi nebylo spokojených. Velmi zkomplikovala život lidem ve složité životní situaci. Výplata sociálních dávek by měla být taková, aby to bylo uživatelsky přátelské, a to sKarta v žádném případě nebyla," míní ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Většina lidí sKartu nepoužívala, peníze si nechávala rovnou přeposílat na své vlastní konto.

Exministr Drábek zrušení projektu považuje za chybu. Podle něj měl za 12 let fungování ušetřit na provozních nákladech tři miliardy. "Každá nová věc sklízí hodně kritiky. I Eiffelova věž v Paříži, když byla postavena, sklízela velkou kritiku. Po čase se něco takové stane normálním. To, že jednou stát přistoupí k elektronické výplatě sociálních dávek tak, jak je to v řadě jiných zemí, to je naprosto jasné," řekl ČTK Drábek. Podle něj je jen otázka, kolik to v budoucnu bude stát. "Jestli to bude za těch několik desítek milionů korun pořizovacích nákladů, jako to bylo v té plánované smlouvě, nebo jestli to za tři nebo pět let náhodou nebude stát jednu nebo dvě miliardy," uvedl.

Když se na jaře 2013 vyjádřil pro zrušení sKaret jako "nejméně špatné ze špatných možností" i tehdejší premiér Petr Nečas z ODS, trvala na pokračování projektu už jen TOP 09.

Spořitelna měla systém provozovat do ledna 2024. Zvítězila v tendru. Podle smlouvy počítala s tím, že by se přes sKarty měly v budoucnu vyplácet i penze. Své náklady na projekt loni na podzim vyčíslila na 203,8 milionu korun. Generální ředitel Pavel Kysilka tehdy uvedl, že spořitelna bude usilovat o plnou kompenzaci od resortu práce. Ministryně s Kysilkou jednala poprvé v polovině dubna. Ani jedna ze stran nechtěla sdělit podrobnosti. Marksová dnes ČTK řekla, že v jednáních pokračuje pracovní tým.

Psali jsme:
sKarty definitivně pohřbeny. Kdo zpackaný projekt zaplatí? Divoký rok na MPSV: Drábkovy projekty zavařily Česku
 

Hlavní myšlenky sKaret byly veskrze správné. Vyplácení dávek prostřednictvím České pošty je značně nákladné, podle bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka dosahují náklady 200 milionů Kč. Pokud bude existovat jeden bankovní účet a karta, prostřednictvím které budou lidé moci své dávky vybírat, pak se tyto prostředky ušetří. Lidé také ušetří i čas, který by museli trávit na České poště. Myšlenka veskrze správná, avšak jak už to bývá, v realizaci se fatálně selhalo, okomentoval Drábkův projekt server Měšec.cz.

Pro lidi se zdravotním postižením, kterým slouží speciální sKarta zároveň jako průkaz ZTP, je klíčový konec dubna. K 30. dubnu 2014 totiž skončí platnost všech těchto průkazů, bez ohledu na to, že na průkazce bude uvedena delší platnost. V současnosti má tuto speciální sKartu takřka 25 tisíc lidí, kteří si budou muset na úřad práce přijít pro nový průkaz s platností do konce roku 2015. Za vystavení nového dokladu nebudou nic platit, dodává server Aktuálně.cz.

,,Konkrétně v tomto případě doporučujeme držitelům speciálních sKaret návštěvu úřadů práce až po Novém roce. Obecně ale radíme lidem, aby nenechávali vše až na poslední chvíli a vyhnuli se tak zbytečnému a dlouhému čekání ve frontách," radí Marie Bílková.

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta Jaromír Drábek

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy