Vztah Čechů k lesům? Průzkum potěšil ekology, ukázal ale i paradox

Praha - Výzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR ukázal, že se většině lidí líbí v lesích místa s divokou přírodou. To potěšilo ekology z Hnutí Duha, kteří by rádi prosadili rozšíření ploch, na kterých je příroda ponechána samovolnému vývoji.

Místa s divokou přírodou v lesích se líbí 85 procentům respondentů. "Veřejnost vnímá ohrožení lesů klimatickou změnou, akcentuje mimoprodukční funkce lesa a přiklání se k přírodě blízkým způsobům zacházení s lesem," uvedli výzkumníci v tiskové zprávě. Důležitost lesa pro životní prostředí si více uvědomují lidé s vyšším vzděláním.

Teď divoké přírodě patří 0,3 procenta území Česka. "Rozsáhlá místa ponechaná samovolnému vývoji v lesích jsou příležitostí pro ochranu vody, půdy, klimatu a rostlinných a živočišných druhů. To vše veřejnost vnímá jako nedílnou součást funkcí, které má les splňovat," uvedla Eliška Vozníková z Hnutí Duha.

Naopak to, co se lidem v lesích nelíbí, jsou rozsáhlé paseky, proti nimž se vyslovilo 65 procent lidí, asfaltové cyklostezky (77 procent), a také suché a popadané stromy (73 procent). Tento výsledek je podle ekologů paradoxní, protože staré stromy a tlející dřevo jsou klíčové pro divokou přírodu a pro ochranu rozmanitosti.

Zajímavé je, že u dotazů na hlavní funkce lesa ustupovala do pozadí produkce dřeva. Byla až na posledním, devátém místě, za důležitou ji označilo jen 36 procent lidí. Nejvýrazněji lidé vnímají potřebnost lesů pro ochranu klimatu (68 procent), ochranu vody (66 procent) a ochranu půdy před erozí (63 procent). "Když byli lidé dotázáni na důležitost každé funkce zvlášť, vnímali funkci produkce dřeva jako nejméně důležitou, nicméně pokud byli požádání, aby vybrali pouze tři nejdůležitější funkce lesa, produkce dřeva získala na významu," uvedli sociologové. Produkce lesa tak nakonec skončila na pátém místě.

Průzkum se zaměřil také na to, co lesům nejvíce škodí. Podle veřejnosti je to na prvním místě znečištění (77 procent), na druhém holoseče (70 procent). Podle autorů výzkum ukázal, že skupiny, které poukazují na naléhavost enviromentálních problémů, jsou úspěšné. Zároveň uvedli, že větší porozumění lidí pro přírodu, na které by se z výsledků dalo usuzovat, se zatím nijak nepromítá do spotřebního chování. O existenci certifikátů, které dokládají původ dřeva použitého na výrobky, ví jen 14 procent lidí a z nich jen pro 55 procent je to důležitý faktor při nákupu.

Související

Lesy, ilustrační fotografie.

Na zlepšení stavu lesů do roku 2027 půjde 446 milionů Kč, schválila vláda

Na zlepšení životního prostředí v lesích nebo přípravu na změny klimatu a ochranu lesů půjde do roku 2027 jako součást Společné zemědělské politiky EU 446 milionů Kč. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe), podporu dnes schválila vláda. Peníze budou z evropských zdrojů i státního rozpočtu. 
Ilustrační foto

IT specialista se skrývá před Putinovou mobilizací v lese

Když ruský prezident Vladimir Putin ohlásil loni v září částečnou mobilizaci, trvalo to Adamovi Kalininovi (což není jeho pravé jméno) týden, než dospěl k rozhodnutí, že nejlepší, co může udělat, je se přestěhovat do lesa. Specialista v oboru IT byl od začátku proti válce, dostal pokutu a strávil dva týdny ve vazbě za to, že na zeď svého bytového domu vylepil plakát s nápisem "Ne válce". Když tedy Rusko oznámilo, že povolává 300.000 mužů, aby pomohli zvrátit vývoj konfliktu, který prohrávalo, Kalinin nechtěl riskovat, že ho pošlou do první linie zabíjet Ukrajince, píše stanice BBC News na svém webu.

Více souvisejících

lesy Příroda průzkumy hnutí duha češi Ekologie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy