Opravme Česko. Spolek nadšenců nás chce zbavit šrotu na jedno použití

Planetu Zemi čím dál víc zahlcuje zbytečný odpad, na což se rozhodli poukázat i lidé v České republice. Spolek Opravme Česko chce naučit spotřebitele výrobky opravovat, výrobce pak donutit k tomu, aby produkovali co nejméně vadných věcí.

Znáte ten pocit, když se vám krátce po uplynutí záruční doby něco rozbije? Parta nadšenců se to snaží změnit prostřednictvím Spolku Opravme Česko, jenž se klade za cíl prevenci vzniku odpadu a přechod na cirkulární ekonomiku. V boji proti masové produkci výrobků na jedno použití, které se na svém webu spolek nebojí označit za „kurvítka“, jim můžete pomoct třeba peněžním darem v minimální výši 100 korun.

Podle zástupců této bohulibé iniciativy dnes ekonomika není nastavená ideálně. Úbytek servisů a opravářů způsobil, že dnes vždy, když se cokoliv rozbije, lidé raději vyrazí do obchodů a koupí si potřebnou věc znovu. Staré výrobky pak zbytečně končí na skládkách. Svou činností chce spolek přispět k ochraně přírody a zabránit zbytečnému užívání nerostných surovin.

Jak toho ale chtějí dosáhnout? Nutná je prý v první řadě osvěta mezi spotřebiteli, spolek tak mimo jiné spustil celoplošnou mediální a internetovou kampaň. Díky datům chtějí zákazníkům pomoci se zorientovat v tom, jaké výrobky lze jednoduše opravit a jak.

Rovněž chtějí motivovat samotné výrobce, zejména ty přímo v České republice, aby vyráběli opravdu kvalitní výrobky. Argumentují tím, že tak na trhu získají konkurenční výhodu, protože spokojený zákazník se vrátí a koupí si od takové společnosti něco znovu. Proto se prý nemusí obávat toho, že by jim kvůli této iniciativě klesl zisk.

Výrobky, které se přece jen rozbijí, pak zástupci iniciativy navrhují opravit. Opravami se totiž přímo předchází vzniku odpadu, protože věci udrží v ekonomice déle provozuschopné. Navíc přispěje i k omezení znečištění z nadvýroby, které rezultuje v klimatické změny, a šetření zdrojů.

Ač se členové spolku nepovažují za zastánce zbytečných regulací, v tomto případě je prý změna zákona nezbytně nutná. Připomínají například připravovanou novelu zákona o odpadech, která chce dnešní plýtvání ukončit.

V České republice končí v současnosti na skládkách 45 % odpadu. V hierarchii nakládání s odpady je nejlepším možným řešením právě prevence jeho vzniku. Až pak následuje recyklace a ještě horší způsoby jeho zpracování jako spalování či skládkování. Na našem území má být od roku 2024 zakázáno alespoň skládkování využitelného a recyklovatelného komunálního odpadu.

Předsedou spolku je Jan Charvát, který stojí i za projektem největší sítě odborných servisů i drobných opravářů v ČR Opravárna. Ke spolupráci se spolkem Opravme Česko už přesvědčil např. ministerstvo životního prostředí, hlavní město Praha nebo internetový e-shop Alza.

Související

Záď lodi Icon of the Seas naznačuje, jak děsivě monstrózní je tato největší loď světa.

Největší loď na světě už se plaví po moři. Ozvali se však ekologové

Nová největší výletní loď na světě Icon of the Seas je na své první okružní plavbě. Vyplula k ní z přístavu v Miami na americké Floridě. Loď je dlouhá 365 metrů, má 20 palub a vejde se na ni přes sedm tisíc pasažérů. Je nicméně trnem v oku ekologů, kteří se obývají ekologického dopadu jejího provozu. 
Evropská unie, ilustrační fotografie.

Lídři EU povedou debatu o pomoci Kyjevu, podpoře zelené ekonomiky i energetice

Další pomoc Ukrajině, podpora konkurenceschopnosti evropské zelené ekonomiky či reforma energetického trhu budou hlavními tématy nadcházejícího bruselského setkání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Šéfové států a vlád evropského bloku se během dvoudenního zasedání mají bavit také o chystaném návratu k fiskálním pravidlům a o další integraci eurozóny. 

Více souvisejících

Ekologie odpady elektroodpad elektrospotřebiče Česká republika

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy