Čeští ekologové "nabonzovali" v Bruselu Slováky. Decimují vlky!

Praha - Evropská komise prověřuje povolený odstřel vlků na Slovenku, který způsobuje, že se tyto šelmy nevracejí do Beskyd. Informovali o tom dnes olomoučtí aktivisté z Hnutí Duha, kteří spolu se slovenskými a polskými ekologickými organizacemi podali na EK podnět k prošetření.

"Doufáme, že masivní odstřel, který nemá žádné racionální důvody, v dalších letech skončí - alespoň při hranicích s Českou republikou a Polskem. Vlci by měli mít stejně přísnou ochranu jako rysi, kterých se i díky plné ochraně vyskytuje v Beskydech mnohem více," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc.

Při odstřelu každoročně podle ekologů přichází o život kolem 120 vlků. To prý v Beskydech značně ovlivňuje jejich populaci, která zde zatím nevznikla.

Hnutí Duha, které na česko-slovenském pomezí provádí sledování a ochranu velkých šelem, v uplynulých třech letech zaznamenalo jen velmi sporadický a nepravidelný výskyt vlků. Na Slovensku padlo v poslední lovecké sezoně 150 vlků, za posledních deset let 1200 kusů. Podle ekologů žije na Slovensku zhruba už jen 200 až 400 vlků.

Vlk obecný (Canis lupus) je jedním z nejkontroverznějších zvířat. Patří k nejnenáviděnějším a zároveň nejobdivovanějším šelmám světa. Původní obyvatelé Severní Ameriky, ale například i germánské a slovanské národy v Evropě vlky uctívali a respektovali. S rozvojem západní civilizace však začali lidé vlky pronásledovat tak jako žádné jiné šelmy. Postupně se tato inteligentní a plachá zvířata stala obětí pověr a báchorek o krvelačné bestii.

Původně žil vlk v téměř celé Eurasii a Severní Americe od pásma severských tunder až po jižní polokouli. Nyní je však jeho areál v důsledku pronásledování podstatně zmenšen. V České republice trvale zatím obývají pouze Beskydy. Jeho většímu rozšíření do dalších částí republiky brání zejména ilegální lov.

Vlci žijí a loví ve smečce. Potravou jim jsou především jeleni a divoká prasata, v menší míře také srnci a další drobnější živočichové. Příležitostně loví i ovce, pokud nejsou dostatečně zabezpečeny.

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je vlk chráněným druhem a je klasifikován jako kriticky ohrožený.

Víte že vlk býval naším nejhojnějším či nejpopulárnějším zvířetem? Vždyť je u nás 71 „vlčích obcí" - Vlkovů, Vlčkovů, Vlčkovic, Vlkonic, Vlkoší, Vlčnovů, Vlčích apod.

(Zdroj: selmy.cz)

Související

Klimatická konference COP27 (2022, Šarm aš-Šajch, Egypt).

Evropa je z výsledků COP27 rozpačitá, podle ekologů jde o fiasko

Výsledky klimatické konference COP27 vzbuzují v evropských státech pocity naděje i frustrace. Berlín, Londýn či Paříž sice vítají dohodu na vzniku speciálního fondu pro zranitelné země, závazek ke snížení emisí skleníkových plynů je ale podle nich málo ambiciózní.
Energetika

Ekologické organizace navrhují, aby státy EU postavily plynové elektrárny mimo trh

Ekologické organizace navrhují, aby státy EU postavily plynové elektrárny mimo trh. Právě tyto elektrárny podle ekologů kvůli vysokým cenám plynu zvyšují ceny elektřiny. Je nutné zastavit růst ceny elektřiny a srazit ji na nižší úroveň, uvedly dnes ve společné tiskové zprávě Greenpeace ČR, Hnutí Duha, Reset a Centrum pro dopravu a energetiku.

Více souvisejících

ekologové Slovensko Zvířata

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy