Zeman chce referendum o EU, přirovnal ji k Brežněvově doktríně. Podle politiků blouzní z horka

Praha - Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Žofínském fóru přirovnal současnou Evropskou unii (EU) k Brežněvově doktríně zahraniční politiky za komunismu. Proti jeho výrokům se kromě europoslance za hnutí ANO Pavla Teličky postavili i další čeští politici.

Prezident Miloš Zeman při příležitosti konání Žofínského fóra s letošním hlavním tématem národních zájmů řekl, že podpořil případné referendum o vystoupení naší země z Evropské unie (EU). Připustil, že by on sám osobně hlasoval pro setrvání.

Přesto se do Unie obul, když ji v současné podobě přirovnal k doktríně sovětského vůdce Leonida Brežněva o omezené suverenitě. EU prý operuje s pojmem sdílené suverenity. Implementace opatření v EU by měla být podle prezidenta konsenzuální, a nikoli silová. Porušování takového principu vidí u migračních kvót a požadavku vyššího zastoupení obnovitelných zdrojů.

Zeman také kritizoval pozvání migrantů do Německa. Označil ho za tragickou chybu německé kancléřky Angely Merkelové, na kterou doplatila celá Evropa.

Prozradil také, co by udělal, kdyby v boji o Hrad prohrál. Podle svých slov by nadobro odešel z politiky a vrátil by se na Vysočinu na chalupu v Novém Veselí, kde by si četl v křesle knihy.

Reakce na sebe nenechaly čekat

Slovům českého prezidenta odmítá uvěřit europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). "Pokud pan prezident nepozná rozdíl mezi Brežněvovou doktrínou opřenou o tanky a okupaci a Evropskou unií postavenou na demokracii a vyjednávání, neměl by svůj úřad zastávat, protože toho už není schopen," sdělil pro EuroZprávy.cz. 

Na svém twitterovém účtu se krátce na to vyjádřil český europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička.

Tak člověk, ktery se označuje za eurofederalistu, vidí jako strategicky zájem CR statni suverenitu a EU srovnává s Breznevem. Chudák!

— Pavel Telička (@Telicka) 22. června 2017

Dodal ještě, že politický subjekt, který podpoří Zemana na prezidenta, se stane "hrobníkem českých zájmů". Tento týden přitom místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová  pro Právo uvedla, že hnutí by mělo podpořit v prezidentské volbě právě Zemana. 

"Zemanovi, který současně říká, že je eurofederalista a v referendu by podle svých slov hlasoval pro setrvání  ČR v EU je těžké rozumět," myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Pro EuroZprávy.cz sdělil, že "paralela s hegemonií SSSR v tzv. sovětském prostoru zní dost blouznivě,". "Snad na hlavu státu nepůsobí současná vedra... Pokud mělo jít o bonmot, tak se moc nepovedl," uzavírá. 

"Zdravotní stav pana prezidenta zjevně není optimální. Jedině tomu bych přisuzoval tento výrok," uvedl v reakci na dotaz serveru EuroZprávy.cz Petr Gazdík (STAN). 

"Dle mého by měl méně jezdit do Číny a Ruska a začít se zajímat o západní země. Jeho názory začínají nápadně připomínat Václava Klause," dodal ještě europoslanec Zdechovský.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase nesouhlasí se Zemanovými výroky na adresu možného referenda o vystoupení z EU.

S prezidentem Zemanem nesouhlasím. Není žádný sociální, ekonomický, bezpečnostní, strategický ani jiný důvod k referendu o vystoupení z EU.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 22. června 2017

Naopak Tomio Okamura (SPD) prezidentova slova uvítal. "My v SPD navrhujeme ve sněmovně referendum o vystoupení z EU již dva roky a jsem rád, že se k naší názorové platformě přidal i pan prezident," napsal pro EuroZprávy.cz. "My všichni si přejeme co nejužší vzájemnou evropskou spolupráci, avšak naše partnerství musí být rovnoprávné, nesmí potlačovat národní zájmy a likvidovat suverenitu jednotlivých zemí," domnívá se. 

Brežněvova doktrína omezené suverenity byla součástí sovětské zahraniční politiky od roku 1968 do období tzv. Perestrojky. Brežněv s ní přišel v obavě, že by se některá ze zemí sovětského blogu mohla odchýlit od socialismu blíže ke kapitalismu. Sovětský svaz si tak nárokoval možnost vojenského zásahu kdekoliv, kde by hrozilo toto nebezpečí. Brežněvova doktrína ospravedlňovala vstup vojsk Varšavské smlouvy na území Československa v roce 1968.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman EU (Evropská unie) Leonid Brežněv (sovětský vůdce) Pavel Tělička Jiří Dolejš Petr Gazdík

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy