Proč mají poslanci imunitu? Rušit ji nehodlají, světový unikát se jim hodí

Praha - Debatu o potřebnosti imunity českých zákonodárců otevřela policejní žádost o vydání poslanců za hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Ačkoliv o omezení imunity se na půdě Sněmovny jednalo mnohokrát, čeští zákonodárci stále využívají výhody jedné z nejrozsáhlejších imunit v Evropě. V minulosti si odhlasovali pouze zrušení její doživotní platnosti.

Ještě v roce 2013 před volbami do Poslanecké sněmovny mělo hnutí ANO Andreje Babiše v programu bod o zrušení trestní a přestupkové imunitě českých zákonodárců. "Parlamentní imunita v Česku je světová rarita a činí z našich volených zástupců privilegovanou vrstvu," psalo tehdy hnutí. Prosazovalo pouze zachování tzv. indemnity, tedy nemožnost postihu za projevy ve sněmovně a za hlasování v ní. 

O čtyři roky později však do sněmovny putuje policejní žádost o vydání poslanců Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) kvůli možnému dotačnímu podvodu k trestnímu stíhání. Hnutí se rázem sešikovalo a za své poslance se postavilo. Jak to tedy s rušením imunity je? 

V programu ji "pro jistotu" dnes téměř žádný politický subjekt nemá. Kde se v našem ústavním pořádku imunita zákonodárců vzala? Zakotvuje ji už dodnes platná Ústava, která nabyla účinnosti 1. ledna 1993. Nástroj imunity je upraven v jejím článku 27, který zní následovně:

(1) Poslance ani senátora nelze postihnout pro hlasování v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo jejich orgánech.(2) Za projevy učiněné v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo v jejich orgánech nelze poslance nebo senátora trestně stíhat. Poslanec nebo senátor podléhá jen disciplinární pravomoci komory, jejímž je členem.(3) Za přestupky poslanec nebo senátor podléhá jen disciplinární pravomoci komory, jejímž je členem, pokud zákon nestanoví jinak.(4) Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání po dobu trvání mandátu vyloučeno.(5) Poslance nebo senátora lze zadržet, jen byl-li dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Příslušný orgán je povinen zadržení ihned oznámit předsedovi komory, jejímž je zadržený členem; nedá-li předseda komory do 24 hodin od zadržení souhlas k odevzdání zadrženého soudu, je příslušný orgán povinen ho propustit. Na své první následující schůzi komora rozhodne o přípustnosti stíhání s konečnou platností.

Odstavec 1 a 2 upravuje již výše zmíněnou indemnitu, zbylé odstavce se týkají imunity trestněprávní a přestupkové. Poslanci i senátoři se už od doby jejího zavedení několikrát pokusili imunitu buď omezit, nebo zcela zrušit. Nejčastěji zákonodárci prosazovali omezení doby trvání imunity pouze na volební období, v nichž daný jedinec jako senátor nebo jako poslanec působil. K tomuto skutečně došlo a návrh, který podpořili zejména poslanci Kateřina Klasnová (Věci veřejné), Miroslava Němcová (ODS), Vlasta Parkanová (TOP 09) a Lubomír Zaorálek (ČSSD), začal následně platit od června 2013. 

Úvahy o dalším omezení imunity jsou občas mezi politiky slyšet i nadále. "Imunitu na politické projevy mám za potřebné minimum," uvedl pro EuroZprávy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Lze uvažovat o zrušení přestupkové imunity, nejsem pro obnovení celoživotní imunity a na diskusi je i smysl imunity v trestněprávních kauzách. Je totiž problém dokazovat politickou účelovost a naopak hrozí zneužití k vyhýbání se stíhání," naznačuje hlavní problém imunity Dolejš, který tak nastiňuje její dvojsečnost. 

Sněmovna od roku 1993 zbavila imunity několik poslanců, nejznámějším případem je kauza bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha nebo někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové. Sněmovna i několikrát odmítla zbavit zákonodárce imunity a vydat je tak trestnímu stíhání. V roce 1998 tak nebyl vydán bývalý ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan nebo v roce poslankyně za KDU-ČSL Ludmila Müllerová. 

"Imunita má chránit výkon mandátu - tak, aby výkonná moc nemohla bránit zákonodárcům účastnit se jednání parlamentu. V případě, že se parlamentní komora usnese, že žádost o stíhání není motivována takto, tedy jen účelově bránit ve výkonu nabytého mandátu, pak není důvod poslance nebo senátora ke stíhání nevydat," sdělil pro EuroZprávy.cz předseda hnutí STAN Petr Gazdík. 

Snaha o výraznější omezení trestněprávní a přestupkové imunity tak ze sněmovny pomalu vymizela. Letos se poslanci rozhodli, že už nebudou projednávat ústavní novelu klubu TOP 09 a Starostů na zrušení trestní imunity zákonodárců.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek předlohu za předkladatele z dolní komory stáhl i s ohledem na to, že ji autoři podali zhruba před třemi lety. Od té doby se poslanci k novele nedostali. Ústavní novela byla podle předkladatelů reakcí na vydávání poslanců, Sněmovna podle nich rozhodovala politicky bez ohledu na konkrétní případ a okolnosti.

Související

Blanka Říhová (foto: Stanislava Kyselová) Rozhovor

Lidé přestali být ostražití, proto je nárůst vyšší. České vakcíny se nedočkáme, říká pro EZ imunoložka Říhová

ROZHOVOR – K pesimistickým prognózám má daleko. Respektovaná vědkyně Blanka Říhová nesouhlasí s názorem evolučního biologa Jaroslava Flegra, podle něhož se kvůli rostoucímu počtu nakažených covidem-19 zavedou v brzké době drastická opatření. „Neztotožňuji se s jeho předpovědí, není k ní důvod. Nárůsty jsou hlavně proto, že oproti jaru se lidé začali více stýkat, nejsou už v karanténě a také přestali být tolik ostražití,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz imunoložka i mikrobioložka profesorka Říhová.

Více souvisejících

imunita poslanecká imunita ústava čr Andrej Babiš David Rath Petr Gazdík Jiří Dolejš Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy