Přehled: Kdo po volbách zavede euro a kdo se mu brání? Najděte si svou stranu

Praha - Češi si přijetí společné evropské měny spíše nepřejí, některé politické strany ho však zakotvily jako jednu z volebních priorit do svého programu. EuroZprávy.cz vám přinášejí přehled stran, které euro přijmout chtějí a které ho naopak striktně odmítají.

V letošních volbách do Poslanecké sněmovny sice kandidují kandidáti za celkem 31 subjektů, EuroZprávy.cz vybraly ty největší politické strany a zjistily, jak se ve svých volebních programech staví k jednotné evropské měně. 

Ano, Euro je žádoucí:

TOP 09

"Topka" Miroslava Kalouska by se přijetí společné měny nebránila. V programu "Úspěšná země – odolná společnost" jeho přijetí upravuje v kapitole hospodářská politika. "Prosadíme, aby během následujícího volebního období ČR rozhodla o pevném a závazném termínu vstupu do eurozóny a politiku směřovala k tomu, aby podmínky pro jeho přijetí byly splněny. Jsme přesvědčeni o správnosti tohoto kroku z důvodů politických i ekonomických." Strana vidí přínos eura ve stabilizaci české ekonomiky, odstranění kurzových rizik a transakčních nákladů exportérů, slibuje si od něj také zvýšení konkurenceschopnosti firem a potenciálně i zvýšení mezd.

ODA

Znovu vzkříšený politický projekt pravicové ODA chce zavést jednotnou evropskou měnu i v Česku. Strana chce zahájit proces přijetí a přesvědčit občany, že jim zavedení eura přinese evropské platy.

Strana zelených

"Přijetí eura je naším konečným cílem. Budeme podporovat takové kroky, které podpoří vstup do eurozóny za co nejlepších podmínek. Zapojení do eurozóny považujeme za přínosné nejen z ekonomického, ale také bezpečnostního a politického hlediska budoucnosti Česka v Evropě," míní Zelení. Česko si ale podle strany musí vyjednat takové podmínky, které neznemožní další konvergenci naší země směrem k vyspělým zemím, neměl by tak být nastaven nevýhodný kurz.

Euro možná někdy v budoucnu, teď ne:

ANO

Hnutí ANO zatím v přijetí eura smysl nevidí. Stanovení data přistoupení k euru prý musí odpovídat ekonomickým zájmům Česka, občanů a firem. ANO spíše volá po reformě eurozóny s tím, že se musí zabránit znevýhodňování postavení států, které euro nemají. "V případě, že se eurozóna v následujícím volebním období významně nereformuje, nebudeme euro přijímat," stojí v jejich programu. Euro nechtějí přijmout i z důvodu tzv. fiskální bezpečnosti. 

ČSSD

Poměrně nejednoznačně se k přijetí eura staví sociální demokraté. Euro přijmout chtějí, ale nejsou si jistí, kdy. "Podporujeme, aby Česká republika směřovala k přijetí eura v situaci, kdy to pro nás bude hospodářsky i sociálně výhodné. Prvním krokem k přijetí evropské měny bude vstup do systému směnných kurzů ERM II, který nám umožní nastavit stabilní a výhodný kurz koruny," stojí doslova v programu. ČSSD chce ale na oplátku od Unie zavedení nástrojů, které by přinesly sbližování mezd, životní úrovně a sociálních standardů v rámci EU. 

Starostové a nezávislí

Hnutí STAN chce stanovit podmínky, za kterých Česko vydá definitivní politické rozhodnutí o konkrétním termínu vstupu země do ERM II a následně i do eurozóny. Vláda s účastí STANu by chtěla připravit harmonogram kroků ke snížení rizik plynoucích ze vstupu do eurozóny.

Euro rozhodně nepřijmeme, zřejmě ani v budoucnu:

Realisté

Jasné odmítnutí eura deklarují Realisté Petra Robejška. Dle strany se tím zabrání velkým komplikacím v budoucnu. Odmítají tak i koncept eurozóny. "Aktivní účast v tomto upadajícím projektu rozhodně není v národním zájmu České republiky. Realisté se budou v rámci EU zasazovat o redukci cílů unie na tu úroveň, kterou dokáže zvládnout, což platí i pro eurozónu. Jako smysluplné opatření na pozadí hrozící finanční krize budou Realisté naopak tolerovat vznik lokálních měn," píší v programu. Realisté míní, že evropská politika je nyní zaměřená na to, aby eurozóna ve své podobně byla zachovaná za každou cenu.

ODS

Občanští demokraté by se chtěli ideálně vyvázat z podmínky pro Česko, které se zavázalo, že euro přijme. Česko by si prý samo mělo stanovit, zda vstoupit a kdy vstoupit. V "Silném programu pro silné Česko" strana uvádí podobně jako hnuté ANO, že je docílit stavu v eurozóně, kdy státy platící eurem nebudou mít větší práva než ty, které si ponechávají vlastní měnu.

SPD

Subjekt Tomio Okamury neodmítá jen euro a eurozónu, ale vystoupilo by i z celé Unie. Podle Okamury není pro Česko ani jeho občany výhodné euro přijímat a SPD naopak prosazuje referendum o vystoupení naší země z Evropské unie. Strana má v programu uvedeno, že povede jednání o úpravě vzájemných vztahů s Velkou Británií, Norskem, Švýcarskem a dalšími zeměmi, které nejsou členy eurozóny ani EU. SPD by preferovala podobný koncept, na jakém fungovalo Evropské sdružení volného obchodu (ESVO).

Euru se v programu vyhnuli:

Česká pirátská strana

V programu Pirátů nenajdete plány o tom, zda euro přijmout, nebo odmítnout. V roce 2014 se pro Českou televizi nicméně lídr strany Ivan Bartoš vůči euru nestavěl negativně. Nastínil, že o přijetí společné měny by měli rozhodnout občané v referendu.

KDU-ČSL

Lidovci v zatím představené podobně programu nemají o euru ani čárku. Ekonomický poradce KDU-ČSL Ivan Pilip ale v červnu řekl, že nová vláda by měla rychle stanovit přímo termín zavedení eura. Učinit by to podle něj měla už krátce po svém vytvoření a zároveň začít podnikat kroky pro přijetí společné měny. "Bylo by korektní, aby si to vláda naplánovala a dokázala to ve svém volebním období zvládnout," řekl.

KSČM

Komunisté zatím svůj podrobný program nepředstavili. Podle europoslankyně strany Kateřiny Konečné by ale euro Česko naprosto svázalo s Německem a stali bychom se pak jakousi "kolonií". Zpochybňuje také výhody, které prý Slováci s eurem získali.

Související

Více souvisejících

CZK program volby 2017 EU (Evropská unie) Euro (měna)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy