Dublinské dohody, kvóty, migrace. Jak to bude s přerozdělováním uprchlíků?

Praha - Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná nastínila, jak bude přibližně vypadat nová strategie při přerozdělování migrantů.

Na své internetové stránce se k situaci v Evropském parlamentu vyjádřila europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná. Zmínila, že Dublinské dohody, které prošly zásadními reformami, už prakticky pozbudou platnosti. Týkají se totiž budoucích azylantů v Evropské unii. Stanovují, že žádost cizince o azyl projedná konkrétní členský stát na půdě EU. Dohody vešly v platnost roku 2013. Po migrační krizi, která Evropu zasáhla, se postoj politiků ale změnil. 

Přišly kvóty, podle kterých se budou uprchlíci jednotlivým zemím přidělovat. Tehdy se evropská osmadvacítka většinově na kvótách shodla při hlasování. Česká republika byla proti. Nyní se v Bruselu projednává nový návrh na přerozdělování uprchlíků. "Spolu s některými českými kolegy a částí europoslanců z Visegrádských zemí, jsme se pokusili z vyjednávacího mandátu EP vyřadit nejkontroverznější ustanovení, jako je povinný mechanismus přerozdělování žadatelů o azyl," píše na webu s tím, že jednali o dobrovolné fázi přijímání migrantů.

Podle Konečné je ve vyjednávacím mandátu Evropského parlamentu několik věcí stále k projednání. Připomíná, že se bude jednat o několika opatřeních. "Ihned po příchodu uchazeče o azyl do členského státu Evropské unie (ať už se jedná o letiště či klasickou hranici) mu musí být sejmuty otisky prstů, načež bude podroben kontrole v jednotlivých databázích EU dle příslušných údajů," popisuje Konečná možnou podobu nových kvót.

Dále se bude posuzovat, jestli má žadatel na danou zemi nějaké vazby, buďto studijní, nebo rodinné. Pokud ano, bude přidělen tam. Jestliže žádné vazby nemá, budou mu nabídnuty čtyři země, z nichž si musí vybrat. Země budou nabízeny podle počtu přijatých uprchlíků. Teoreticky by Česká republika byla mezi nabízenými destinacemi kvůli nízkému počtu přijatých běženců. 

Velkou a důležitou změnou ale je, že se na tomto způsobu přerozdělování migrantů musí shodnout všechny členské státy. "Pokud bude jeden stát hlasovat proti těmto „kvótám“, tak nebudou schváleny, což je velice pravděpodobné, když přihlédneme k pozici zemí střední a východní Evropy," myslí si Konečná.

Související

Kateřina Konečná

Komunisty dál povede Konečná, strana podle ní ve Sněmovně chybí

Post předsedkyně KSČM dnes na sjezdu strany na brněnském výstavišti obhájila europoslankyně Kateřina Konečná, získala 88,8 procenta hlasů. Novinářům to sdělila mluvčí KSČM Helena Grofová. Konečná neměla protikandidáta, nominovaný kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála i místopředseda Milan Krajča se nominace na post předsedy strany vzdali.
Kateřina Konečná

Lídři sněmovních stran se letos neměnili, nové předsedy mají ČSSD a KSČM

Beze změn zůstalo v roce 2021 obsazení funkcí předsedů sněmovních uskupení, která pořádala stranické sjezdy, sněmy či kongresy. Lídrem Starostů a nezávislých (STAN) zůstal Vít Rakušan, další vládní stranu TOP 09 nadále vede Markéta Pekarová Adamová a v čele opoziční SPD zůstal Tomio Okamura. Vedení naopak změnili sociální demokraté a komunisté, kteří v letošních sněmovních volbách nepřekročili hranici pro vstup do dolní komory.

Více souvisejících

Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) evropský parlament EU (Evropská unie) migrace evropská komise

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy