Jakeš půjde kvůli údajnému zabíjení uprchlíků před německý soud

Praha - Na bývalé vysoké představitele KSČ si posvítí německý soud. Na Miloše Jakeše a dalších více jak 60 lidí bylo podáno trestní oznámení kvůli zabíjení německých uprchlíků na železné oponě.

Platforma evropské paměti a svědomí podala trestní oznámení na 67 osob, které byly zapleteny do zabíjení německých uprchlíků na hranicích Pohraniční stráží už v srpnu 2016.

V Německu jsou podobné trestné činy nepromlčitelné, proto se Platforma rozhodla jít německou cestou, když v České republice nebyli Jakeš a další potrestáni. 

Nyní vyšla tisková zpráva, která potvrzuje zahájení trestního řízení. Píše se v ní, že případ bude oficiálně řešit Bavorský zemský vyšetřovací úřad v Mnichově.

Platforma vystopovala 67 osob, které lze trestně stíhat, pokud jsou někteří z nich ještě naživu. Jisté je, že na vrcholu pyramidy stojí trio Miloš Jakeš, Peter Colotka a Lubomír Štrougal, které u nás potrestáno nebylo. Těmto třem bývalým čelním představitelům KSČ a Československa je v současnosti přes devadesát let.

Zpovídat se budou mj. i ze smrti studenta Hartmuta Tautze, který byl zabit za hranicemi Bratislavy v srpnu 1986, když byl potrhán psy a ponechán bez pomoci. 

“Máme velkou radost, že Platforma píše právní historii,” říká Dr. Neela Winkelmannová, výkonná ředitelka Platformy a dodává: “Od roku 1989 Německo nikdy nevyšetřovalo zabíjení uprchlíků z NDR na železné oponě ve východním bloku. Stejně tak žádná země ještě trestně nestíhala komunistické pachatele z jiné země."

Související

Miloš Jakeš Rozhovor

Jakešův projev přispěl k pádu režimu, znamenal pro něj prohru. Přiznal, že socialismus nefunguje, říká historik

Historik Pavel Žáček je přesvědčený, že legendární projev bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše z Červeného Hrádku, od něhož dnes uplynulo přesně 32 let, přispěl o čtyři měsíce později k pádu totalitního režimu. „Veřejnost se mohla naprosto bez cenzury přesvědčit, jaký aparátčík stanul v čele strany. Lidé viděli, že král je úplně nahý i bezbranný. Nebál bych se říci, že Jakešovo vystoupení bylo jeho životní politickou prohrou. Najednou přiznal, že socialismus, který budoval, a pro nějž žil, nefunguje,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Pavel Žáček o vystoupení ze 17. července 1989.
Milouš Jakeš. Komentář

Bolševické zlo vítězí. Vraždy na železné oponě justici netrápí, lidský život má cenu hodinek

KOMENTÁŘ - Spravedlnost pláče, do duší pozůstalých se zavrtal zmar a bezmoc. Naopak bolševické, odporné zlo se směje. Rozhodnutí dozorujícího státního zástupce Tomáše Jarolímka, jenž zastavil trestní stíhání komunistického expremiéra Lubomíra Štrougala a bývalého ministra vnitra Vratislava Vajnara, kteří svou nečinností měli podporovat nelidská zvěrstva na železné oponě týkající se střelby, je dalším důkazem, že česká společnost není schopná vyrovnat se s komunistickým zločinným režimem. Byť verdikt není pravomocný, je z něj možné cítit pachuť, zoufalství a prohra lidí vyznávajících svobodu. Jak je možné, že justice není ochotna potrestat pachatele sprostých vražd?

Více souvisejících

Milouš Jakeš Peter Colotka (KSČ) Lubomír Štrougal KSČ Sovětský svaz

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy