Česká republika dopadne pod Zemanem špatně, upozorňuje politolog Pehe

Praha - Podle politického analytika a spisovatele Jiřího Peheho se voliči Miloše Zemana pletou, jestliže si myslí, že prezident bude důsledně bránit národní zájmy a že nás ochrání před nebezpečím z okolního světa.

Jiří Pehe na svém blogu vysvětluje, že Miloš Zeman nemá na to ani zdraví, ani pravomoci, ani kapacitu to dělat. Podle něj má v mezinárodní politice daleko větší váhu skutečnost, jak je ten a ten stát vnímán, než jaká je holt realita. Už rozhodnutí Čechů ve volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu milého roku dalo Evropě jasný signál, že jsme ustrašenci, se kterými se nedá moc počítat například ve snaze o další evropskou integraci. 

Jako důkaz postačí novinové články v zahraničním tisku, který o prezidentských volbách píše v takovém stylu, že je to vítězství krajně-pravicového prezidenta nebo vítězství proruské politiky. Pehe lituje toto, že jsme se alespoň mohli vydat slovenskou cestou, kdy je Andrej Kiska protiváhou populistického premiéra Roberta Fica. Nakonec nás evropské státy budou řadit spíše k Polsku a Maďarsku.

Politolog upozorňuje, že páteř naší ekonomiky vůbec není česká, protože ekonomický růst je tvořen převážně zahraničními investicemi o objemu zhruba tří biliónů korun. "Ze země, která je pod vedením Zemana údajně "naše", odtéká každý rok na dividendách do zahraničí okolo 500 miliard korun - navzdory tomu, že mnohé tyto firmy u nás požívají daňové a další výhody," připomíná tehdejší ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

Ekonomický růst však souvisí se členstvím v Evropské unii a konkrétněji pak v schengenském prostoru. "Člověk nepotřebuje být Kassandrou, aby odhadl, kolik z onoho vzmachu české ekonomiky by nám zůstalo v případě, že by Česko bylo vytlačeno z dále se integrujícího jádra EU," je přesvědčený Pehe, který se domnívá, že si zemanovsko-babišovská část bohužel neuvědomuje, že ani ten největší přešlap vůči spojencům, na kterých jsme ekonomicky závislí, nám neublíží.

Podle politologa to však může být otázka týdnů, protože v Německu nejspíše vznikne nová koalice, která bude chtít reformovat Evropskou unii. A ochota shodnout se na návrzích z dílny francouzského prezidenta Emmanuela Macrona bude vysoká. Česko však vůbec není připraveno, aby se podílelo na reformě EU. "Český ekonomický zázrak se zdá být pevný jako žula, ale ve skutečnosti je zcela závislý na exportech do těch zemí, které se mohou cítit po právu zaskočeny už samotným znovu zvolením někoho, jako je Zeman," je přesvědčený Jiří Pehe. 

Související

Lidé na pražském Václavském náměstí demonstrují proti Fialově vládě. (3.9.2022)

Politologové: Proti vládě demonstrovali extremisté i lidé jen nespokojení

Protivládní demonstrace v Praze se v sobotu podle politologů nezúčastnili jen proruští extremisté, na něž poukázal premiér Petr Fiala (ODS), ale také lidé, kteří chtěli vyjádřit nespokojenost s postupem vlády při řešení energetické krize. Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně dnes řekl ČTK, že na tuto nespokojenost mohou doplatit vládní strany při komunálních volbách, které budou především ve velkých městech testem důvěry ve Fialův kabinet.

Více souvisejících

Jiří Pehe prezidentské volby 2018 Miloš Zeman EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy