EU se na kvótách shodne i bez nás, míní politolog

Praha - Česká republika sice v Evropské unii hlásá, že kvóty kategoricky odmítá a že požaduje, aby se tzv. Dublin IV. schválil jednomyslně na Evropské radě, nicméně na české politické scéně vláda ještě návrhem, jak se země zachová, pokud bude opět v rámci EU přehlasována.

Alespoň si to myslí politický komentátor a bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla Jiří Pehe. V komentáři pro Český rozhlas se politolog vyjádřil v tom smyslu, že i když premiér v demisi Andrej Babiš prohlašuje, že vyjednávání s Evropskou unií probíhají dobře i ohledně možného stažení žaloby Evropské komise, kterou podala na Českou republiku, Maďarsko a Polsko kvůli neplnění schválených kvót, tak se žádný posun víceméně nestal.

"Ve skutečnosti ale k žádnému většímu průlomu nedošlo, zejména pokud jde o podobu nového evropského azylového nařízení, známého pod názvem Dublin IV. Evropská unie ve světle námitek několika zemí, které odmítají kvóty, jeho projednání a případné definitivní schválení na prosincovém summitu odložila na červen, ale od té doby nedošlo k výraznému posunu," vysvětluje Pehe. Připomněl, že premiér v demisi Andrej Babiš navštívil Bulharsko, které od ledna předsedá Evropské unii, kde se snažil partnery přesvědčit, že by měl být nový systém na přerozdělování migrantů, tzv. Dublin IV., přijat jednomyslně Evropskou radou, a ne hlasováním kvalifikované většiny.

"Daleko se ale zatím nedostal, protože západ EU si dobře uvědomuje, že pokud by připustil jednomyslné rozhodování, země Visegrádu, které jsou v menšině pravděpodobně zablokují přijetí jakékoliv nové azylové politiky," připomněl odmítavý postoj ČR, Maďarska, Polska a Slovenska ke kvótám. Podle Peheho jsme se ještě nedočkali jasné odpovědi, proč nejsme schopni zemím, které jsou pod náporem migrantů, pomoci. I když čeští politici ujišťují veřejnost, že máme v EU spojence, tak všem musí být jasné, že i tak jsme v menšině a že se pravděpodobně přijetí Dublinu IV. nedá zabránit. 

Babiš opakoval, že přijetí kvót u nás ještě posílí protievropskou náladu, která by v extrémním případě mohla vyústit v přijetí referenda o vystoupení z Evropské unie. "Naše strašení "czexitem" je založeno na mylném předpokladu, že by to byla pro EU obrovská rána. Ve skutečnosti se lze v soukromých rozhovorech se západními diplomaty a politiky stále více setkat s názorem, že pokud některé země na členství v EU nemají, bylo by pro unii, která má v plánu se dále integrovat, lepší je odsunout na nějakou vedlejší kolej, anebo jít vpřed úplně bez nich," vysvětlil politický komentátor Jiří Pehe postoj EU směrem k nespolupracujícím zemím.

Související

Lidé na pražském Václavském náměstí demonstrují proti Fialově vládě. (3.9.2022)

Politologové: Proti vládě demonstrovali extremisté i lidé jen nespokojení

Protivládní demonstrace v Praze se v sobotu podle politologů nezúčastnili jen proruští extremisté, na něž poukázal premiér Petr Fiala (ODS), ale také lidé, kteří chtěli vyjádřit nespokojenost s postupem vlády při řešení energetické krize. Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně dnes řekl ČTK, že na tuto nespokojenost mohou doplatit vládní strany při komunálních volbách, které budou především ve velkých městech testem důvěry ve Fialův kabinet.

Více souvisejících

Jiří Pehe Vláda ČR EU (Evropská unie) migrace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy