Proč NATO nezasáhlo proti invazi? Hodil nás Západ přes palubu?

Dnešní den je 50. výročím invaze vojsk Varšavské smlouvy v Československu, která ukončila proces demokratizace režimu a nastolila období normalizace. Mnozí z vás, kteří si toto období ještě živě pamatují, si jistě kladou otázku, proč tehdy NATO nezasáhlo. Než začneme tvrdit, že se vlastně jednalo o další podraz ze strany západu, musíme si uvědomit jednu zásadní věc, a to reálnou možnost tohoto vojenského paktu čelit sovětské agresi, aniž by došlo k rozpoutání jaderné války. Informovala o tom britská rozhlasová stanice BBC.

21. srpna 1968 vkročily na žádost konzervativního křídla KSČ na území Československa vojenské jednotky pěti komunistických zemí, a to Sovětského svazu, Německé demokratické republiky, Polské lidové republiky, Maďarské a Bulharské lidové republiky. Jedinými státy Východního bloku, které se této akce nezúčastnily, bylo Rumunsko a Albánie, a pak také polosvobodná Jugoslávie. Pouze vojska NDR se nakonec od hranic stáhla, vyjma malého počtu specialistů. Sovětská armáda jako jediná zůstala v Československu až do roku 1991. Proč se ale k nám západ opět otočil zády jako v září 1938? Jsme opravdu tak bezvýznamná země stojící mezi dvěma mocnostmi, za níž se spojenci nikdy nepostaví?

Některé dokumenty zveřejněné 30 let po této nešťastné tvrdí, že za triumf SSSR v Československu mohla špatná vojenská výbava NATO, včetně nízkého počtu ozbrojených sil rozmístěných v západním bloku. NATO by tím pádem nemohlo zakročit jinak, než rozpoutáním nukleární války, jíž se v tehdejší světě obávali všichni, a to jak na západě, tak i na východě. Obavy z globálního konfliktu vždy hrály významnou roli při střetu mezi SSSR a USA, včetně Karibské krize.

"Mohu pouze konstatovat, že toto selhání bylo jasným potvrzením ruské schopnosti upevnit si své postavení v bipolárním světě. Moskva moc dobře věděla, že proti jejímu postupu vůči satelitům nikdy nezakročíme, protože v sázce bylo nebezpečí rozpoutání jaderné války. Jsem si naprosto jistý, že by k takovému tragickému scénáři mohlo dojít, kdybychom se rozhodli zasáhnout," řekl americký generál Lyron Lemintzer při příležitosti zasedání NATO v Bruselu, v září 1968.  

Zpráva NATO o průběhu a důsledcích invaze byla odstraněná z britských záznamů a následně zničená z bezpečnostních důvodů. To však nezabránilo tomu, aby se stále vedly diskuze na toto téma. Některé klíčové poznámky navíc zůstaly zachovány. Čili je možné se odvolávat na fakta, nikoli pouze na domněnky. "Zvýšená schopnost Varšavské smlouvy čelit případným útokům zvenčí nám pouze dokazuje, že musíme změnit strategii, aby bylo NATO obranyschopné," stojí v jednom odstavci zprávy z roku 1968.

Baron de Cumont, belgický předseda Vojenského výboru, řekl, že tím největším kamenem úrazu byl kromě nízkého počtu vojenského personálu také nedostatek kvalitních zbraní, včetně pozemní a vzdušné obrany. Členské státy NATO podle Cumontova názoru výrazně podcenily nákup vojenského vybavení, zejména letadel, čímž se staly oslabenými vůči nepříteli z východu. "Vojenská kapacita zemí Varšavské smlouvy byla mnohem lepší, což se pak následně projevilo při invazi do Československa," řekl Cumont.

Československo nebylo zdaleka jediným komunistickým satelitem, v němž byly protikomunistické tendence násilně potlačeny. Například v Maďarské lidově republice se už v 50. letech projevily silné protikomunistické tendence, jejichž vyvrcholením byla rovněž invaze Sovětského svazu. Ten se snažil násilím potlačit protesty proti komunistické vládě. Navzdory maďarským snahám o získání neutrality po vzoru sousedního Rakouska bylo obnovené socialistické uspořádání a do čela země instalován János Kadár. Důvodem měla být tajná dohoda mezi SSSR a USA o Suezském průplavu.

Ačkoliv se sen o opuštění Východního bloku a získání neutrality rozplynul, byly za Kadára přijaty určité liberální reformy, kterým se říká takzvaný gulášový socialismus. I z tohoto důvodu patřilo Maďarsko mezi otevřenější komunistické satelity. Odpor vůči komunismu, nebo lépe řečeno reálnému socialismu, se projevil taktéž v NDR, v roce 1953, a v Polsku, v roce 1956.

Související

Pieta za srpen roku 1968

Politici si připomněli rok 1968. V projevech zmiňovali Ukrajinu a Rusko

Ukrajina světu dokazuje, že ruské komplexy zůstávají stejně nebezpečné jako v roce 1968. Dnes to prohlásil premiér Petr Fiala při připomenutí výročí počátku okupace Československa. Prezident Petr Pavel v projevu uvedl, že kdo nemá v úctě svobodu, ten bude vždy v pokušení ji omezovat a překrucovat.

Více souvisejících

okupace 1968 Komunismus studená válka

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy