Vypukne bitva o rozpočet. Opozice ho nepodpoří, už žádá velké přesuny peněz

Opoziční strany chtějí vrátit vládě k přepracování návrh státního rozpočtu na rok 2019. Vadí jim čtyřicetimiliardový deficit i struktura navrhovaných výdajů. Rozpočet ale ve středu v prvním čtení patrně přesto uspěje, menšinové vládě ANO a ČSSD dodá potřebné hlasy KSČM. Komunisté ale zatím neslibují podporu pro závěrečné hlasování o rozpočtu, které se plánuje na prosinec.

"Je nezodpovědné od vlády, aby při ekonomickém růstu navrhovala deficitní rozpočet," řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Pokud rozpočet v současné podobě projde do druhého čtení, ODS podle něj bude navrhovat úspory v rozsahu 40 miliard, aby vládě ukázala, že bylo možné navrhnout vyrovnané hospodaření.

"Rozpočet pokládáme za neodpovědný vůči budoucnosti," řekl novinářům předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Strana podle něj navrhne vrátit rozpočet vládě a dát jí 20 dnů k přijetí základních změn. Požaduje snížení výdajů o 40 miliard, aby byl rozpočet vyrovnaný, a růst investičních výdajů ze 122 na 150 miliard korun. Tím by se podle Kalouska zvýšil poměr investičních výdajů k celkovým na 9,9 procenta, což by odpovídalo roku 2012.

Piráti chtějí vládě doporučit, aby rozpočet přepracovala a předložila ho s deficitem nižším o 23,7 miliardy korun, tedy se schodkem 16,3 miliardy Kč. Podle nich by to odpovídalo červnovému návrhu státních výdajů, které kabinet při pozdějších debatách o podobě rozpočtu zvýšil. Pokud nynější podoba rozpočtu projde do druhého čtení, budou Piráti chtít jednat s ministerstvem financí o možných přesunech peněz, na základě kterých by mohli pro rozpočet v prosinci hlasovat. "Připadá nám nerozumné nechat celé rozhodnutí o tom, jestli rozpočet projde nebo ne, v rukách KSČM," řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík (KSČM).

Také lidovci chtějí navrhnout vrácení rozpočtu k přepracování. "Chybí nám dlouhodobá vize některých investic. Také bychom v době růstu očekávali, že schodek nebude tak výrazný," řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. Lidovci kritizovali zejména nízké investice do sociálních služeb. Pokud rozpočet v prvním čtení projde v navržené podobě, bude se KDU-ČSL snažit zvýšit výdaje na platy v sociálních službách a u policie.

Hnutí STAN vrácení rozpočtu k přepracování navrhovat nebude, jeho poslanci se ale k takovému návrhu ve Sněmovně připojí. Také oni kritizují výši deficitu i investičních výdajů. Pokud rozpočet projde prvním čtením, chtějí Starostové vyčlenit na platy učitelů dodatečných 15 miliard korun, které by se měly ušetřit v jiných rozpočtových kapitolách. STAN také chce prosadit doprovodné usnesení ke státnímu rozpočtu, které by vyzvalo vládu, aby v dalších rocích hospodařila s vyrovnaným rozpočtem.

SPD hodlá hlasovat proti rozpočtu. "Rozhodně nesouhlasíme se schodkem, když má Česká republika ekonomický růst," řekl předseda hnutí Tomio Okamura. Vadí mu, že k deficitu přispívá i růst výdajů na státní správu. Pokud rozpočet projde prvním čtením, bude SPD navrhovat změnu struktury výdajů, například přesunem peněz ze zahraničních misí armády na obranu území nebo přesunutí peněz od podpory neziskových organizací na obnovu Sýrie.

Hlasy pro první čtení rozpočtu vládě dodá KSČM. "Základní čísla vytvářejí rámec proto, aby se naplnily některé významné sociální priority," řekl poslanec Jiří Dolejš. Podle něj ale podpora komunistických poslanců platí pouze pro první čtení, ne pro závěrečné hlasování. "Základní parametry netřeba měnit, strukturu výdajů ale zlepšit lze," řekl. KSČM podle něj například chce přidat peníze na podporu nájemního bydlení.

ČSSD hodlá hledat podporu pro rozpočet v dalších čteních napříč stranami. Poslancům opozice chce nabídnout za jejich hlasy ve třetím čtení podporu pro jejich pozměňovací návrhy ke struktuře rozpočtu.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet top 09 KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Svoboda a přímá demokracie (SPD) KSČM Tomio Okamura Poslanecká sněmovna Miroslav Kalousek ODS Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Zbyněk Stanjura

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

před 5 hodinami

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Tragická nehoda autobusu a vlaku na Slovensku: Dopravce se zastal strojvedoucího

Slovenský železniční dopravce ZSSK se zastal strojvedoucího vlaku, který ve čtvrtek smetl autobus u Nových Zámků. Firma vyloučila jeho pochybení, podle mluvčího spolupracuje s vyšetřovacími orgány na objasnění příčin tragické události. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 7 hodinami

Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Budování vládní politiky paměti je nebezpečná cesta

Pod Úřadem vlády ČR má v brzké době vzniknout Rada vlády pro paměťovou agendu. Dvacetičlenný poradní orgán složený z politiků, veřejně činných osob i odborníků má mimo jiné definovat „koncepční přístup“ k historické paměti v České republice a promlouvat do rozdělování financí na projekty, které mají bránit „hybridnímu a revizionistickému zneužívání historie“. Za touto nekonkrétní, avšak záměrně vyhrocenou frází se skrývá snaha posílit závislost výkladu moderních českých dějin na pohledu aktuálně vládnoucí politické garnitury. V praxi se vytváří nebezpečný nástroj, který se nakonec může obrátit i proti záměrům jeho současných iniciátorů.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Počasí bude o víkendu extrémně teplé, pak dorazí ochlazení

Zatímco o víkendu dorazí do Česka tropické počasí a očekávají se teploty až kolem 35 stupňů, příští týden se citelně ochladí. Denní maxima po většinu týdne na tropické hodnoty nedosáhnou, ukazuje předpověď ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy