Souboj pravice s levicí? Senát je proti zrušení karenční doby, ČSSD ho obratem napadla

Senát odmítl novelu zákoníku práce, podle níž by firmy měly platit zaměstnancům od července náhradu mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Podle kritiků ke zrušení karenční doby není důvod, zaměstnavatele by to příliš zatížilo. Novela se z dnešního rozhodnutí Senátu vrací Sněmovně, která může veto horní komory přehlasovat.

Zaměstnanci by podle novely měli dostávat i v prvních třech dnech 60 procent vyměřovacího základu, náklady by hradili zaměstnavatelé. Zaměstnavatelům, kteří proti zrušení karenční doby protestují, se na druhou stranu sníží o 0,2 procentního bodu odvody, což představuje zhruba 3,5 miliardy korun. Senátní hospodářský výbor navrhoval nižší odvody, aby kompenzace na proplácení nemocenské pokryly firmám celé výdaje. O tom ale Senát s ohledem na zamítnutí novely už nehlasoval.

Senát odmítl zrušení karenční doby. Příslušná novela zákoníku práce, podle níž měli zaměstnavatelé vyplácet zaměstnancům v prvních třech dnech nemoci 60 procent vyměřovacího základu, tak putuje zpět do Poslanecké sněmovny. pic.twitter.com/8mc0zWimJL

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) 20. prosince 2018

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve uvedla, že zrušení karenční doby bude představovat výpadek příjmů státního rozpočtu ve výši zhruba tři miliardy korun ročně. Hospodářská komora odhaduje, že by dodatečné výdaje firem mohly činit až pět miliard korun vzhledem k tomu, že se zvýší nemocnost a zástup za nemocné se bude hledat obtížně.

Odpůrci novely argumentovali také tím, že opětovné proplácení nemocenské je krok populistický a že zrušení karenční doby nakonec odmítl i Ústavní soud. 

Hlasování Senátu ocenila Hospodářská komora ČR. Podle organizace není důvod rušit opatření, které se prokazatelně osvědčilo v boji proti fiktivní nemocnosti. Zneužívání systému nemocenského pojištění prokazují statistiky, uvedla komora v tiskovém prohlášení. Sociální demokraté jsou si jistí, že se najde dost poslanců, kteří veto Senátu přehlasují. Nikdo podle ČSSD nenaznačuje, že by proti říjnovému hlasování změnil názor.

Hospodářská komora vítá rozhodnutí senátorů zachovat karenční dobu. Není důvod rušit to, co se prokazatelně osvědčilo v boji proti fiktivní nemocnosti: https://t.co/B7OFIxttVM

— Hospodářská komora (@Hokomora) 20. prosince 2018

Novelu sociálním demokratům pomohli při prvním projednávání ve Sněmovně prosadit ANO, komunisté a Piráti. Pro předlohu zvedlo koncem října v dolní komoře ruku 128 ze 189 přítomných poslanců, což by stačilo i na přehlasování senátního veta. To nebylo přijato nijak přesvědčivou většinou, hlasovalo pro něj 37 z 62 přítomných členů horní komory.

Zrušení karenční doby bylo jedním z hlavních požadavků sociální demokracie při vyjednávání s hnutím ANO o koaličním kabinetu, který v dolní komoře tolerují komunisté.

Vládní sociální demokraté jsou si jisti, že Sněmovna přehlasuje Senát a prosadí zrušení karenční doby. Pro ČSSD je obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci principiální záležitost, řekla novinářům ve Sněmovně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Krok Senátu podle ní ukazuje, že ještě není dobojována otázka posílení ochrany pracujících v Česku. Horní komoru označily představitelky ČSSD za pravicovou. "Zrušení je pro nás opravdu principiální záležitost, je to jedna z věcí, proč jsme vstoupili do vlády, protože si myslíme, že kolektivní trestání pracujících za to, že onemocní, není v pořádku," konstatovala.

Spoluautorka poslanecké novely Kateřina Valachová (ČSSD) si je jistá, že Sněmovna nalezne dost hlasů k přehlasování senátního veta. Připomněla, že v dolní komoře zákon původně podpořilo 128 poslanců a nezdá se, že by někdo z nich změnil názor. 

Valachová dodala, že část senátorů je na straně zaměstnavatelů. "Mají pocit, že systém funguje, my ten pocit nemáme, protože dvě třetiny zaměstnanců přecházejí nemoc a je to z důvodu výpadku příjmu," uvedla. Další skupině podle ní vadil tzv. přílepek, který se k novele dostal.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka (ODS). Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté tuto úpravu nechali v platnosti. Nyní nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy poskytuje od čtvrtého do 14. dne nemoci za pracovní dny zaměstnavatel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z pojištění.

Zhruba polovina členských států EU karenční dobu neuplatňuje. Jde například o Belgii, Německo, Dánsko, Polsko nebo Slovensko. V ostatních členských zemích se podle Evropské komise karenční doba pohybuje od jednoho do sedmi dní, průměr jsou tři dny.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR nemocenská Kateřina Valachová ČSSD zákony Jana Maláčová (ČSSD) zaměstnavatelé hospodářská komora

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy