"Jak by reagoval Palach dnes? Lidi probuďte se!" Čeští politici důrazně promluvili k dnešnímu výročí

Hrdinný čin studenta Jana Palacha, který přesně před 50 lety na Václavském náměstí upálil na protest proti vývoji v Československu po okupaci v roce 1968, dnes připomene řada vzpomínkových akcí v Česku i zahraničí. Událost si připomínají i čeští politici.

Na Palacha zavzpomínali i čeští politici. Mnozí připomínají, že jeho odkaz je dodnes živý. „Oběť Jana Palacha nám připomíná, že v boji za svobodu nesmíme rezignovat. Každý z nás ovlivňuje to, jak vypadá naše společnost. Využívejme toho. Někdy stačí jen velmi málo. Pro svobodu a demokracii je nejhorší lhostejnost,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Jan Palach položil absolutní oběť touze vyburcovat společnost, aby nebyla pasivní a nenechala se znormalizovat. Jeho přání nebylo splněno, lidé se nechali zastrašit rychle. Jeho oběť měla přesto smysl. I dnes nás nabádá, že nesmíme podlehnout strachu. Slibujeme, že nepodlehneme,“ vzkazuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Osobní vzpomínku přidal i bývalý šéf české diplomacie a poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek. „Bylo mi dvanáct, ale přesto si pamatuji: Palach nám vrátil kousek sebeúcty. Poslední pokus sjednotit národ, než jsme se rozpadli a rozdrobili do bezčasí normalizace. Snad se to dá tak lépe přežít. A když se pak vrátila naděje, vrátil se i Palach. Najednou to vypadalo, že tu byl celou tu dobu s námi. Tak doufám, že je tu i dnes. Vlastně nás ani moc nepoučuje, jen říká, jak k sobě strašně patří život a bolest,“ uvedl politik na sociálních sítích.

Na protest proti pasivitě veřejnosti a postupnému potlačování svobody v době nadcházející normalizace obětoval před padesáti lety svůj mladý život student Jan Palach. Více na našem Facebooku a stránkách Archivu KPR, kde je zpřístupněn kompletní spis Jana Palacha z fondu KPR. pic.twitter.com/sGg25K7AM6

— Pražský hrad - Kancelář prezidenta republiky (@HradOfficial) 15. ledna 2019

„Palachův mimořádný čin, nejvyšší oběť, kterou může člověk přinést, zůstává výzvou, otázkou a varováním i po padesáti letech. Jan Palach nechtěl žít ve společnosti, která je nesvobodná, oportunistická a kde hodnoty přestávají platit,“ připomíná předseda ODS Petr Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v souvislosti s dnešním výročím připomněl, že Palach ve svém dopise odmítal cenzuru. „Pravda je nadčasová. Život ve lži se nedá vydržet dlouho. V to věřím já a v to věříme i my jako Piráti. Vzdělaná, svobodná a informovaná společnost je tou nejlepší pojistkou demokracie,“ uvedl Bartoš na sociálních sítích.

„Dnes před 50 lety se Jan Palach obětoval za svůj národ. Jeho oběť stále promlouvá. Hodnoty, pro něž se stojí za to nasadit a žít, existují,“ myslí si lidovec a někdejší ministr kultury Daniel Herman.

„Někdy se ptám, jak by reagoval Jan Palach dnes? A bojím se, že by nás jeho reakce nepotěšila! Lidi probuďte se!“ apeluje na Čechy lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Oběť Jana Palacha ukazovala ke svobodě – a ukazuje k ní i dnes. Nesmí nám být jedno, když je někdo krácen svobodě a základních lidských právech,“ uvedl v souvislosti s dnešním výročím na sociálních sítích senátor Pavel Fischer.

To jeho kolega Marek Hilšer jen připomněl slova, která Palach pronesl v nemocnici jen chvíli předtím, než zemřel. „Jan Palach: Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na který právě stačí... uvedl Hilšer na sociálních sítích.

„Palach přinesl národu velkou oběť, která měla podnítit nový život v temné době a vrátit odvahu do sklíčených srdcí. Italští neonacisté naproti tomu ukazují, jak malí a zbabělí jsou. Nejen ideologií, které se klaní, ale též hanebným zneužitím jeho jména,“ připomněl poslanec ANO Jaroslav Bžoch, že Palachovo jméno bylo v posledních dnech zneužito pofidérními skupinami v Itálii.

„Jan Palach. Spolužáci na něj vzpomínají jako na uličníka, rváče a obránce utlačovaných. Před padesáti lety se zastal nás všech a porval se s celým východním blokem. A v roce 1989, po dvaceti letech, tuto rvačku vyhrál,“ uvedl předseda hnutí Praha sobě Jan Čižinský.

„Před padesáti lety se upálil Jan Palach. Obětoval se pro nás. Nechtěl, abychom žili v hanbě a ponížení. Nechtěl, abychom se podvolili. Za naši svobodu zaplatil daň nejvyšší. Prosím, mluvme o tom se svými dětmi. Ať není jeho oběť zapomenuta. Ať už nikdy žádný syn nemusí způsobit své matce takovou bolest pro svou vlast!“ zdůraznil bývalý diplomat Petr Kolář. 

Související

Česko si připomnělo 55. výročí hrdinského činu Jana Palacha. (16.1.2024) Prohlédněte si galerii

Česko si připomnělo Palachův hrdinský čin. Uplynulo od něj 55 let

Česko si v úterý připomnělo 55. výročí hrdinského činu studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze, mimo jiné na protest proti tehdejší okupaci Československa. Památku zesnulého dnes uctili i vrcholní představitelé státu. 

Více souvisejících

Jan Palach Tomáš Petříček Miroslav Kalousek Lubomír Zaorálek Petr Fiala (ODS) Ivan Bartoš (Piráti) Daniel Herman Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Pavel Fischer Marek Hilšer Jan Čížinský Petr Kolář (bývalý diplomat)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy