V Senátu se nehlasovalo o mně, ale spíš o Zemanovi a Mynářovi, tvrdí po prohře Gerloch

Právník Aleš Gerloch nebyl Senátem ČR zvolen do sboru soudců Ustavního soudu. Řada senátorů ho kritizovala za podporu prezidenta Zemana a také za nejasnou minulost jeho publikací nebo členství v komunistické straně. Sám právník vnímá své nezvolení jako politickou akci.

Při volbě získal Gerloch podporu 19 z 64 přítomných senátorů. Výsledek volby byl jednoznačný, podpořili ho pouze senátoři vládních stran ANO a ČSSD.

Gerlocha v průběhu hlasování kritizoval zejména senátor Václav Láska (SENATOR 21) a jeho kolega Marek Hilšer (Starostové a nezávislí).

"Jak to vnímám, volba senátorů byla spíše volbou politickou ačkoliv funkce soudce Ústavního soudu by takto vnímána být neměla. Bylo zřejmé, že do značné míry se hlasovalo nikoliv o mně, ale o prezidentovi a jeho kancléři," uvedl kandidát Aleš Gerloch na svém profilu na Facebooku.

Prezidentský kancléř Vratislav Mynář podporoval kandidaturu Gerlocha před senátory. Ti však tuto podporu příliš neocenili, vzhledem k tomu, že Mynář byl kritizován za osobní schůzky se soudci, kdy jim vyjadřoval názory prezidenta.

"Jak jsem byl vyrozuměn, tak senátorům přicházely desítky mailů se zcela mylnými a zkreslenými informacemi o mé osobě," napsal na sociální sítí Gerloch a naznačil, že se stal obětí dezinformátorů.

Následně také zpochybnil autoritu Senátu a Poslanecké sněmovny ČR. "Senátoři mohou zanedlouho zjistit, jak úloha Senátu a Poslanecké sněmovny jako zákonodárného sboru rychle klesá v důsledku preferování takových kandidátů, kteří jsou stoupenci doktríny volného nalézání práva a rozhodování proti liteře a smyslu Ústavy." 

Související

Petr Fiala

Fiala prozradil, jak si představuje úspěch ODS v zářijových volbách

Premiér Petr Fiala (ODS) bude považovat za úspěch, pokud jeho strana v blížících se krajských a senátních volbách obhájí nynější mandáty a bude se podílet na vládě v co největším počtu krajů. Strana je podle něj v dobré kondici. Řekl to v pořadu Partie na stanici CNN Prima News.

Více souvisejících

Senát ČR Poslanecká sněmovna Ústavní soud ČR Aleš Gerloch (expert na ústavní právo)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy