Spor o jez v Děčíně: Juncker poslal do Česka ráznou odpověď

Kompenzace negativních dopadů stavby vodního jezu u Děčína na krajinu není možné přenést do jiného členského státu Evropské unie. Vyplývá to z dopisu předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který má ČTK k dispozici. Česko se u komise snažilo vyjednat možnost, že by dopady stavby jezu na životní prostředí kompenzovalo v zahraničí. Stát by tak investoval do ekologie v cizině.

"Členské státy jsou odpovědné za provádění právních předpisů EU v rámci svých hranic. Jakákoli kompenzační opatření zaměřená na zachování soudržnosti sítě Natura 2000 by proto měla být provedena na území členského státu, v němž se plán nebo projekt realizuje. Nemohou být přenesena do jiného členského státu," uvedl Juncker.

"Rád bych Vás proto požádal, abyste nadále usilovali o stanovení kompenzačních opatření v České republice," dodal. Natura 2000 je soubor chráněných území v Evropské unii.

Ministerstvo životního prostředí oslovením Evropské komise splnilo úkol z vládního nařízení. "Komise tuto možnost zamítla, a současně již dnes na základě studií renomovaných akademických institucí v ČR víme, že kompenzační opatření nelze najít ani v Česku. Další kroky směřující k případné realizaci jezu v souladu s českou i evropskou legislativou jsou tak nyní na ministerstvu dopravy, v jehož gesci je vodní doprava. Bude o tom určitě jednat i vláda, a to v následujících dnech či týdnech," napsal resort v reakci pro ČTK.

Ministerstvo dopravy, které také stavbu jezu prosazuje, se nyní zabývá dalším postupem. "Je zcela evidentní, že dle reakce EK není možné sledovat kompenzační opatření mimo ČR a dle textu obsaženého v dopise z EK je zde dokonce doporučeno hledat je na území ČR," napsal úřad ČTK.

Rejdaři usilují o stavbu děčínského jezu už několik let. Podle nich by měl výrazně zvýšit splavnost Labe v úseku, který je podstatnou část roku pro lodě uzavřen. Proti je naopak ministerstvo životního prostředí.

Stavbu dlouhodobě brzdí problémy právě s vyhodnocením jejího vlivu na životní prostředí. Vláda před rokem podmínila stavbu plavebního stupně stanovením kompenzačních opatření za případné zničení přírody. V této souvislosti loni rozhodovala Správa Národního parku České Švýcarsko o stanovení možných kompenzačních opatření. Došla k závěru, že negativní dopady stavby na krajinu nelze v tuzemsku dostatečně kompenzovat.

Svaz dopravy ČR v úterý uvedl, že studie, podle které vhodná opatření na kompenzaci neexistují, je nezákonná a účelová. Podle Správy Národního parku České Švýcarsko ale stanovisko vzniklo na základě několika odborných studií předních českých akademických institucí, včetně České zemědělské univerzity, Masarykovy univerzity v Brně nebo Ostravské univerzity.

Přes negativní výsledky studie však ministerstvo dopravy zahrnulo stavbu vodního jezu do připravované koncepce vodní dopravy. Podle ministerstva převažuje v případě děčínského jezu veřejný zájem nad případnými zásahy do okolní krajiny.

Stavbu dlouhodobě kritizují ekologové. Odmítnutí kompenzací v zahraničí je podle organizace Arnika skvělou zprávou. "Komise tak rozhodla zcela v souladu s evropskou legislativou. Arnika dlouhá léta upozorňuje, že labskou přírodu nahradit nelze, a jsme rádi, že ke stejnému závěru dospěly odborné studie, Národní park České Švýcarsko i Evropská komise," napsal ČTK mluvčí Jiří Kaňa.

NP České Švýcarsko se ohrazuje proti tvrzení Jaroslava Hanáka ze Svazu dopravy ČR: Tvrzení o podjatosti NP jsou domněnky. V rozporu se zákony by byly politické zásahy do posuzování záměrů záměrů na životní prostředí tak, jak k nim Hanák vyzývá https://t.co/prthFlwSfe #Labe

— Arnika (@arnikaorg) 21. března 2019

"Samotný nápad zničit unikátní přírodu kolem Labe a chránit ji v zahraničí je přeci absurdní a nepřijatelný. Vláda by měla konečně od plánů na výstavbu jezu upustit, protože jez nezlepší splavnost natolik, aby na Labi bylo možné provozovat nákladní dopravu dlouhodobě. Náklad je proto lepší přepravovat po železnici," dodal.

Juncker v dopise dále vybídl Českou republiku, aby dokončila vyhlášení lokalit Natura 2000. Stát by tak podle něj zajistil právní srozumitelnost a jistotu pro rozvoj regionu.

Související

Děčín, ilustrační fotografie.

V Děčíně ráno zaplavila voda z Labe silnici, hladina řeky stoupá

V Děčíně ráno uzavřeli silnici na Dolní Žleb, komunikace vede podél Labe a zaplavila ji voda, řekl ČTK mluvčí magistrátu Luděk Stínil. Podle údajů z Povodí Labe se hladina řeky v Děčíně se dnes v 06:00 dostala na úroveň čtyř metrů, což je hranice pro první povodňový stupeň a pomalu stoupá. Bdělost platí aktuálně na Labi také v Ústí nad Labem a Litoměřicích, hladiny tam ale už nestoupají.

Více souvisejících

Děčín Jean-Claude Juncker Andrej Babiš Ministerstvo dopravy Ministerstvo životního prostředí EU (Evropská unie) Labe lodní doprava

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 25 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy