Oprášit ministerstvo pro lidská práva? Česku se to vyplatí, tvrdí aktivisté

Praha - Ke zřízení ministerstva pro lidská práva vyzvaly dnes politiky, kteří jednají o budoucí vládě, Český helsinský výbor (ČHV) a sdružení Romea. Nový ministr či ministryně by nemuseli mít zvláštní úřad a mohli by se stát spojkou mezi vládou a organizacemi, které se lidskými právy zabývají, řekl novinářům František Kostlán ze sdružení Romea. Výzvu autoři zveřejnili při příležitosti mezinárodního dne lidských práv.

Už v listopadu čtyři desítky organizací a osobností vyzvaly v otevřeném dopise šéfy ČSSD, ANO a KDU-ČSL, aby zvážili ve své případné vládě zřízení ministerstva pro lidská práva, menšiny a rovné příležitosti. Podle nich by tak problematika získala vyšší váhu, což by pomohlo řešit problémy s ghetty i další záležitosti a mělo by i ekonomický přínos. Romea a ČHV byly mezi pisateli, nechyběl podpis exministrů pro lidská práva Michaela Kocába a Džamily Stehlíkové.

Podle aktivistů by se ministerstvo pro lidská práva, menšiny a rovné příležitosti i v době škrtů Česku vyplatilo, napsal web CT24. Díky prosazování opatření přímo v kabinetu z ministerského postu by se totiž mohlo lépe dařit řešit problémy šířících se ghett a působit preventivně. Ušetřilo by se na dávkách a dalších výdajích resortů práce a zdravotnictví, ubylo by napětí ve společnosti. "Nasazení jednotky těžkooděnců pro utlumení demonstrací po dobu jednoho měsíce stojí kolem 150 milionů korun," podotkli autoři dopisu.

Podle nich by i prosazování rovných šancí pro obě pohlaví přispělo k vyšší zaměstnanosti žen, což by státu přineslo peníze. Provoz nového ministerstva by se navíc dal z větší části financovat z prostředků EU, uvádějí neziskové organizace a osobnosti v dopise. Neziskový sektor politikům nabídl svou pomoc. Připomněl, že má experty a nabízí i potřebné sociální služby.

O tom, že ministerstvo pro lidská práva by existovat mělo, je ale přesvědčen sociolog a nově zvolený poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal. "Bylo vidět, že zmocněnkyně pro lidská práva ani šéf agentury se na vládu příliš často nedostali. Přesněji: dostali se k rozhovoru s premiérem jenom tehdy, když začaly bouchat konflikty," míní Gabal.

"O konkrétních jménech iniciativa zatím nehovoří, ale dovedu si představit, že například Táňa Fischerová nebo Anna Šabatová (nynější a bývalá šéfka ČHV) by si zasloužily být součástí vlády," uvedl k případnému obsazení ministerského postu Kostlán. Ministr pro lidská práva by podle něj stejně jako Kocáb či Stehlíková nemusel mít vlastní úřad, ale sídlil by v úřadu vlády.

Zástupci iniciativy chtějí s politiky jednat. Měli by se sejít se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou, s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem a zástupcem ANO. "Hnutí ANO je ochotno s námi mluvit, ale dosud není jasné, kdo z jeho zástupců bude mít oblast lidských práv na starosti," podotkl Kostlán.

Ministerstvo pro lidská práva vzniklo v roce 2007. Jeho šéfkou se stala Stehlíková. V lednu 2009 ji na rok vystřídal Kocáb, po zhruba roce odstoupil. Stal se pak vládním zmocněncem, z postu ho odvolala Nečasova vláda. Do funkce jmenovala v únoru 2011 Moniku Šimůnkovou, ta letos v říjnu rezignovala.

Související

Veronika Bílková Rozhovor

75 let od Všeobecné deklarace lidských práv. Vnímáme ji jako samozřejmost, což však mnohde stále neplatí, varuje Bílková

Valné shromáždění OSN schválilo před třičtvrtě stoletím, 10. prosince 1948, Všeobecnou deklaraci lidských práv. Nevedla k tomu jen zvěrstva druhé světové války, ale také zkušenost s totalitními režimy v meziválečném období, upozorňuje profesorka Veronika Bílková. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz přiznává, že dokument není právně závazný nástroj, zároveň dodává, že se stal základem pro jiné smlouvy, které právně závazné jsou. Odbornice na mezinárodní humanitární právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze dále vysvětlila například to, proč si nemyslí, že nastal čas Deklaraci aktualizovat či měnit, a z jakého důvodu není šťastné zmiňovat lidská práva pouze v souvislosti s jejich porušováním.

Více souvisejících

lidská práva český helsinský výbor Táňa Fischerová

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 48 minutami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Zdroj: David Holub

Další zprávy