Taktika koalice: Hlavně pryč s Rusnokem, služební zákon se pak dodělá

Praha - Trojkoalice se chystá ve Sněmovně nejspíš podpořit předložený poslanecký návrh služebního zákona z dílny ČSSD. Připravuje ale jeho "rozsáhlé změny", které chce prosadit při dalším projednávání normy. Tento týden o nich bude jednat. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Rusnokova vláda v demisi návrh služebního zákona poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) odmítla, ve středu chce přijmout vlastní verzi. Prezident Miloš Zeman stanovil jako podmínku pro jmenování kabinetu to, aby návrh služebního zákona prošel v dolní komoře takzvaným prvním čtením, tedy uspěl při počátečním projednávání. Norma nevyžaduje od ministrů lustrační osvědčení. 

"Pokud je to jediná šance, jak ukončit provizorium vlády Jiřího Rusnoka a umožnit vznik nové vlády s politickou důvěrou a politickým mandátem, tak jsme v situaci, kdy budeme muset v prvním čtení přijmout návrh z dílny Jeronýma Tejce," uvedl Jurečka, který by v nové vládě mohl usednout v křesle ministra zemědělství.

Řekl, že koaliční odborníci už pracují na rozsáhlých připomínkách. Výsledky expertního týmu by měli lídři koalice projednat v týdnu. Jurečka dodal, že se do změn při dalším projednávání ve Sněmovně mohou pak promítnout i některé věci z návrhu Rusnokovy vlády.

S tím souhlasí i šéf poslaneckého klubu opozičních komunistů Pavel Kováčik. Podle něj je po schválení v prvním čtení možnost projednat služební zákon "časově neomezeně" a změny do něj zapracovat. Míní, že normu je nutné přijmout, protože "lidi už natahování nebaví" a chtějí vidět výsledek voleb.

"Ten zákon je složitý. Byl přijatý v roce 2002 a od té doby se hodně změnilo a experti to musí reflektovat. ODS nebude podporovat legislativní šlendrián, aby se splnila podmínka pana prezidenta a pan Babiš se stal ministrem," vysvětlil v pořadu TV Prima Partie Jiří Pospíšil. Služební zákon sice vstoupil v platnost už v roce 2002, ale kvůli neustálým odkladům zatím nenabyl účinnosti, a tedy vlastně neplatí.

"Mám dojem, že lustrační zákon si 25 let po sametové revoluci zaslouží revizi pohledu a společenskou sebereflexi. Svou úlohu splnil, ale už jsme v jiné fázi," vyjádřil se Martin Stropnický. "Mělo by se udělat vše, co je v lidských silách, aby nevládla nelegitimní (Rusnokova) vláda. My jsme přizpůsobili termín prací na tom zákonu požadavkům pana prezidenta," vysvětlil Stropnický, proč se koalice snaží o co nejrychlejší novelu.

Jiří Pospíšil ale kontroval tím, že nechce, aby se nekvalitní novela dodělávala "na koleni v parlamentu".

Zákon o státní službě představuje velmi účinné opatření z hlediska potírání korupce. Zákon definuje jasná pravidla pro odměňování úředníků, způsob jejich jmenování/odvolávání a vymezuje jasné kompetence politiků a státního aparátu. Politik tak rozhoduje o pouhé agendě a úřad jeho rozhodnutí vykoná. V praxi se toto projevuje tak, že politik rozhodne o výstavbě dálnice, ale úřednictvo provede výběrové řízení, přidělí finance a stavbu dozoruje – a to bez jakékoliv intervence politické reprezentace.

V zahraničí můžeme rozlišit dva druhy služebního zákona, informuje inventurademokracie.cz. Prvním je tzv. definitiva – úředník se po určité době stává státním zaměstnancem doživotně:§ V Rakousku je úředník, pokud se osvědčí, definitivně jmenován po šestileté zkušební době. Poté postupuje ve svém postavení v závislosti na odpracované době a dosaženém vzdělání. Zaměstnanec má v rámci své kategorie zaručeno postupné zvyšování platu. Státní zaměstnanci podléhají zvýšené trestní, civilní a disciplinární odpovědnosti.

Druhým typem je tzv. manažerský systém, který umožňuje jednodušší propouštění a nabírání jednotlivých pracovníků:§ V Nizozemí jsou státní zaměstnanci přijímáni ve výběrových řízeních. Nábor pracovníků státní služby je založen na individuálním výběru prováděném vedoucím příslušného útvaru, v němž je pracovní místo k dispozici. Státní zaměstnance je možné propustit z důvodu nadbytečnosti a snižování stavu.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Služební zákon Martin Stropnický

Aktuálně se děje

včera

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

včera

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

včera

včera

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

včera

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

včera

včera

včera

21. září 2024 21:59

Aktualizováno 21. září 2024 21:57

Krajské volby ovládlo hnutí ANO. Piráti dali své funkce k dispozici, neslaví ODS ani Rakušan

Krajské volby vyhrálo s jasnou převahou hnutí ANO. Ovládlo 10 krajů a získalo po sečtení naprosté většiny hlasů 35,45 %. Pouze ve třech krajích se více dařilo vládním stranám. Volební účast činila 32,89 % a volby se obešly bez závažnějších incidentů.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy