ROZHOVOR | Čína bude své aktivity v Česku zřejmě stupňovat, říká sledovaná Černochová

ROZHOVOR – Byla dost zaskočena. Předsedkyně výboru pro obranu v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky Jana Černochová z ODS neměla nejmenší tušení, že ji sleduje čínská firma Zhenhua Data Technology. „Když jsem se o zprávě dozvěděla, byla jsem překvapena. Je evidentní, že zpravodajská činnost Číny ve světě je velmi aktivní a čínský režim k ní nevyužívá pouze standardní zpravodajské služby, ale i čínské firmy, a to nejen z oblasti moderních technologií,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jana Černochová. Kromě ní společnost špiclovala i dalších sedm set prominentních Čechů, včetně prezidenta Miloše Zemana.

Číňany může dráždit tím, jak se ostře vymezuje proti komunistickému režimu, který ovládá asijskou velmoc. Podle starostky Prahy 2 Jany Černochové ji právě její zmíněná aktivita mohla dostat na seznam čínské firmy Zhenhua Data Technology. „Pro nás je to jednoznačně signál, mít se na pozoru, být obezřetní a nepouštět čínské firmy do prvků kritické infrastruktury, jelikož jsou poplatné tamnímu režimu a jeho zájmům. Nesmíme proto hledět při budoucím výběru zhotovitelů nejen na cenu, ale i vážit bezpečnostně strategickou rovinu. Naše bezpečnost něco stojí a nesmí se omezit jen na ušetřené finance,“ tvrdí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jana Černochová, předsedkyně výboru pro obranu v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Držitelka osvědčení fyzické osoby pro stupeň utajení „tajné“ a certifikátu NATO Secret dostala varování od Bezpečnostní informační služby, v jejímž čele stojí ředitel Michal Koudelka, podle něhož monitorování osobností dokazuje, že se čínské zpravodajské služby snaží získat informace jakoukoliv formou. Černochová upozorňuje, že se šéfem Koudelkou je v kontaktu v souvisloti s pravidelnou kontrolou činnosti všech našich zpravodajských služeb. „Jako poslanci provádíme, v mezích zákona, pravidelnou kontrolu činnosti všech našich zpravodajských služeb. S panem ředitelem Koudelkou jsem proto v přirozeném pracovním kontaktu při příslušných jednáních na parlamentní půdě,“ konstatuje poslankyně ODS.

Firma Zhenhua Data Technology se sídlem v Pekingu se na svém už vypnutém webu označovala za pionýra ve využítí dat pro hybridní válku. Server Aktuálně.cz zjistil, že monitorovala i české politiky, diplomaty, pracovníky bezpečnostních institucí, akademiky i jejich děti. Databáze čínské firmy je součástí rozsáhlého souboru informací o západních činitelích, který z čínské firmy unikl. V hledáčku se tak ocitlo sedm set prominentních Čechů, mezi nimiž je i prezident České republiky Miloš Zeman, šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, ministr obrany Lubomír Metnar, ministr kultury a bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek či také místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Ze zahraničních osobností jsou v uniklé databázi například členové bitské královské rodiny či britský premiér Boris Johnson.

Jana Černochová figurující rovněž na seznamu predikuje, že čínské zpravodajské služby po nedávné návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu budou nyní své aktivity v České republice stupňovat. „Je to pravděpodobné. Slova čínského ministra zahraničí Wanga I o zaplacení vysoké ceny za oficiální návštěvu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu mluví asi za vše,“ upozorňuje členka Správní rady Univerzity Karlovy.

ZPRAVODAJSKÉ SLUŽBY PO VYSTRČILOVĚ MISI ZVÝŠÍ AKTIVITU

Paní poslankyně Černochová, překvapilo vás jako předsedkyni poslaneckého výboru pro obranu, že jste byla čínskou firmou Zhenhua Data Technology monitorována a ocitla jste se tak na seznamu monitorovaných? Kdy a od koho jste se dozvěděla, že o vás asijská společnost stejně jako na dalších sedm set prominentních Čechů shromažďovala data?

Znepokojující informace jsem se dozvěděla z médií v úterý 15. září, kdy došlo k úniku informací zmíněné čínské společnosti. Ano, překvapilo mě to. Je evidentní, že zpravodajská činnost Číny ve světě je velmi aktivní a čínský režim k ní nevyužívá pouze standardní zpravodajské služby, ale i čínské firmy, a to nejen z oblasti moderních technologií. Čína se tak snaží získat maximum informací, které by mohla v budoucnu použít pro prosazování svých zájmů a posilování vlivu. Čím si vysvětlujete, že jste Číňany zaujala? Může to být tím, že se proti komunistickému režimu ostře vymezujete?

Je to jedna z možností, ale velmi pravděpodobně v tom hraje roli fakt, že jsem předsedkyní výboru pro obranu v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky a v oblasti obrany i bezpečnosti dlouhodobě není mé jméno úplně neznámé. Stejně jako můj kritický postoj k činnosti Číny a jejich zpravodajských služeb na našem území. Jste v kontaktu s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, podle něhož je monitorování osobností dalším důkazem toho, že se čínské zpravodajské služby snaží získat informace jakoukoliv formou?

Jako poslanci provádíme, v mezích zákona, pravidelnou kontrolu činnosti všech našich zpravodajských služeb. S panem ředitelem Koudelkou jsem proto v přirozeném pracovním kontaktu při příslušných jednáních na parlamentní půdě. 

Kdo jiný kromě Bezpečnostní informační služby vás ještě varoval, že jste Čínou sledována?

Varování skutečně nepřicházelo jen ze strany BIS, ale v minulosti vydal v podobném vyznění zprávu i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). V ní poukazoval na fakt, že čínské společnosti jsou s komunistickým režimem, který v Číně panuje, úzce propojeny a mají povinnost poskytovat mu informace získané v rámci své obchodní činnosti. Pro nás je to jednoznačně signál, mít se na pozoru, být obezřetní a nepouštět čínské firmy do prvků kritické infrastruktury, jelikož jsou poplatné tamnímu režimu a jeho zájmům. Nesmíme proto hledět při budoucím výběru zhotovitelů nejen na cenu, ale i vážit bezpečnostně strategickou rovinu. Naše bezpečnost něco stojí a nesmí se omezit jen na ušetřené finance.

Myslíte si, že čínské zpravodajské služby po návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu budou nyní své aktivity v České republice stupňovat?

Je to pravděpodobné. Slova čínského ministra zahraničí Wanga I o „zaplacení vysoké ceny“ za oficiální návštěvu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu mluví asi za vše.

Související

Monika Brausenbauch Meislová Rozhovor

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 
Lukáš Vlček (použito se svolením L. Vlčka) Rozhovor

Pokud bude Síkela eurokomisařem, jsem připraven stát se ministrem, říká místopředseda STAN Vlček pro EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu. 

Více souvisejících

rozhovor Jana Černochová Čína ODS Kybernetická bezpečnost BIS Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy