Palestinci si Česko spojují se škodovkou, říká diplomat v Ramalláhu

Palestinci vnímají Českou republiku pozitivně. Spojují si s ní především škodovky, které jsou na palestinském trhu nejprodávanějším autem a tvoří většinu tamních taxíků. V úterním rozhovoru s ČTK to řekl vedoucí Styčného úřadu České republiky v Ramalláhu Petr Starý.

Česká rozvojová pomoc Palestině se podle něho dlouho soustředila na obnovitelné zdroje, nyní se chce ČR zapojit například i do zdravotnictví či do zpracovávání odpadů. Důraz bude kladen i na nové nástroje rozvojové spolupráce, jejichž cílem bude větší zapojení českých firem.

V uplynulých 25 letech Česká republika podle Starého v Palestině realizovala asi 40 projektů za zhruba 350 milionů korun. "Začali jsme v oblasti energetiky a vodohospodářství a postupně jsme se přesunuli k obnovitelným zdrojům... Postavili jsme první solární elektrárnu ve městě Túbás, " uvedl Starý s tím, že ČR je dodnes na palestinských územích v tomto sektoru považována za průkopníka, přestože investice jiných zemí jsou nyní daleko vyšší.

Zároveň však český diplomat očekává změny v mechanismech rozvojové spolupráce, při kterých bude mimo jiné kladen větší důraz na zapojení českých firem. "Dlouhá léta jsme se soustředili na obnovitelné zdroje a teď přichází změny. Ty jsou jednak sektorové a jednak v nástrojích, které můžeme používat na rozvojovou spolupráci," uvedl Starý. Jedním z těchto nástrojů budou podle Starého takzvané "vázané dary", dalším například model "business to business". O konkrétních projektech by se podle Starého mělo začít rozhodovat na podzim.

"Nechceme úplně opustit energetiku, ale chtěli bychom k tomu přidat nějaké další, v nichž má Česká republika potenciál, což je třeba zdravotnictví, tedy vybavení nemocnic, sociální oblast nebo zpracování odpadů. Záleží hlavně na tom, jaké české firmy projeví zájem," řekl Starý. V této souvislosti český diplomat také zmínil, že firma Dermacol, která je jedna z mála aktivních českých firem na palestinském trhu, zvažuje, že by udělala projekt, v němž by byly proškoleny palestinské kosmetičky a výměnou používaly pouze produkty Dermacol, což by také mohlo přispět k vytvoření nových pracovních míst.

Česká republika má zároveň blízké vztahy s Izraelem, což podle Starého do jisté míry ovlivňuje palestinské vnímání Česka. "Palestinci jsou si vědomi toho, že Česká republika má nadstandardní vztahy s Izraelem a umí s tím pracovat. Nestává se, že by kritizovali tuto naši pozici jako takovou. Občas nás kritizují za to, že na některém mezinárodním fóru hlasujeme tak nebo onak, ale týká se to pokaždé té konkrétní situace," uvedl. Reakce Palestinců na ČR jsou jinak podle Starého pozitivní. "Když se řekne Česká republika, tak na rozdíl od zbytku světa to není fotbal, ale jsou to škodovky. V Palestině taxík rovná se škodovka, to zná každý. Rozhodně jsem nezažil žádné negativní reakce, že by to vyvolalo výčitky či agresi," řekl.

V návaznosti na červencové setkání českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka a jeho palestinského protějšku Rijáda Málikího v Praze, by se příští rok měly uskutečnit jednání ministrů obou zemí v Ramalláhu. Plány na toto setkání jsou podle Starého již v chodu, ale konkrétní obrysy schůzky by měly podobně jako otázky týkající se další rozvojové a obchodní spolupráce začít být známé na podzim letošního roku.

Na dotaz, jak hodnotí aktuální situaci na palestinských územích vzhledem k přetrvávajícím sporům mezi hnutími Hamás a Fatah a zda může letos vytvořená nová vláda v dohledné době dosáhnout nějakého usmíření, Starý odpověděl, že se to "velmi těžko posuzuje".

"Vláda (na Západním břehu Jordánu) by chtěla nové volby, taková je její opakovaná deklarace, ale má jednu zásadní podmínku, a to je konání voleb souběžně na Západním břehu Jordánu, v Gaze a ve východním Jeruzalémě. Aby proběhly volby v Gaze a na Západním břehu Jordánu, je nutnou podmínkou právě usmíření. Takže samozřejmě je to pro ně cílem, který by pak znamenal další vývoj, například směrem k obnovení parlamentu, ale kdy se tak stane, nedokážu odpovědět," vysvětlil.

Zároveň toto vnitropalestinské usmíření Starý vnímá jako důležité pro mírový proces s Izraelem. "Myslím si, že je to zásadní předpoklad, protože těžko lze vést rozhovory se stranou, která je zároveň ještě rozdělena na dvě části. Myslím, že je základní podmínka, aby byl jeden hlas," řekl.

Související

Více souvisejících

palestina Česká republika diplomacie humanitární pomoc

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 48 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy