Ústavní činitelé se sejdou 11. března, projednají i čínský dopis

Stanovisko k dopisu čínského velvyslanectví, ve kterém varovalo před misí předsedy Senátu na Tchaj-wan, přijmou ústavní činitelé 11. března. Po dnešním setkání s prezidentem Milošem Zemanem to novinářům řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Očekává debatu, ale také to, že se na tradičním závěrečném komuniké shodnou všichni zúčastnění.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) by podle něj měl zvážit, zda cesta na Tchaj-wan je nejlepším způsobem, jak zlepšit ekonomickou spolupráci a není možné využít jiné mechanismy.

Vystrčil v úterý řekl, že by měl Zeman vysvětlit, jak na lednový dopis reagoval. Ambasáda v dopisu varovala Senát i české podnikatele před důsledky cesty na Tchaj-wan, který Čína pokládá za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Vystrčil označil dopis za výhrůžný až vyděračský. Hrad odmítl jeho výzvu komentovat přes média s tím, že prostor záležitost probrat bude na schůzce ústavních činitelů.

Po jednání s @TPetricek předseda Senátu @Vystrcil_Milos souhlasil, že @mzvcr připraví návrh společného kritického stanoviska 4 nejvyšších ústav. činitelů k dopisu čínské ambasády. Pokud by výsledek nebyl dostatečně razantní, Senát by v této věci mohl přijmout své vlastní usnesení pic.twitter.com/064z9fZOdI

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) February 26, 2020

Hamáček řekl, že jednání se uskuteční 11. března. "V rámci přípravy na jednání ministerstvo zahraničních věcí připraví podklady, očekávám, že pan předseda Senátu věc otevře," uvedl dnes Hamáček. Předpokládá debatu, společné komuniké ústavních činitelů by mělo pak jako obvykle být shodou všech, dodal. Také podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by se na stanovisku měli shodnout všichni ústavní činitelé. Vystrčil požaduje, aby bylo dostatečně razantní, v opačném případě doporučí Senátu přijmout kritičtější postoj.

Cestu na Tchaj-wan, kterou začal plánovat Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), je podle Hamáčka třeba brát v kontextu. "Pokud předseda Senátu říká, že cílem je zlepšit ekonomickou spolupráci, kladu si otázku, zda toto je nejlepší cesta, zda není možné využít současných mechanismů, které fungují velmi dobře," uvedl. Cesta totiž podle něj "nějaké náklady" pro vztahy ČR a Číny mít může.

S prezidentem probíral Hamáček i situaci kolem šíření nového typu koronaviru. Hamáček informoval Zemana o úterním jednání Bezpečnostní rady státu, odpovídal i na jeho dotazy ohledně připravenosti integrovaného záchranného systému. "Ujistil jsem prezidenta, že jsme několikrát prodiskutovali všechny plány, ČR je připravena případnou nákazu zvládnout," řekl.

Hovořili spolu i o tématech z oblasti zahraniční politiky, chystaných změnách volebního zákona či pondělním zásahu policie na ministerstvu práce a sociálních věcí. Policie obvinila dva manažery resortu z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky. "Shodli jsme se, že je třeba vyčkat na závěr vyšetřování, až bude jasné, co se stalo a co je těm dvěma dáváno za vinu. Do té doby není možné tu věc dál komentovat, a tak jsem rozuměl i postoji pana prezidenta," řekl.

Pan prezident na Pražském hradě při příležitosti pravidelného pracovního oběda přátelsky přivítal 1. místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka. pic.twitter.com/HDLi7odvQS

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) February 27, 2020

Zeman podle Hamáčka ve středu s ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD) vedle policejního zásahu probíral i její návrh na revizi sociálních dávek. "V tomto má paní ministryně jeho plnou podporu," uvedl Hamáček.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Jan Hamáček Miloš Vystrčil (ODS) Velvyslanectví Číny Jaroslav Kubera Senát ČR prezident čr Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 12 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy