Náhrada za přeplněné školky? Stát chystá novelu o dětských skupinách, přinese řadu změn

Dětské skupiny by mohly dostávat na každé místo pro dítě do čtyř let, jehož rodiče pracují, hledají si práci či studují, příspěvek od státu. Zatím se počítá s částkou 7500 korun měsíčně. Z rozpočtu by se mohly vyplácet i příspěvky na založení nových skupin a mikrojeslí. Zařízení by musela splňovat přísnější podmínky než dosud. Vyplývá to z návrhu novely zákona o dětských skupinách a z podkladů pro vládu, které připravilo ministerstvo práce. Podle plánů by změny měly platit od roku 2020.

Dětské skupiny se zatím hradí z evropských peněz. Ministerstvo práce chce zajistit pokračování služby i po skončení čerpání dotací z EU. Pokud by se podle něj finance v rozpočtu nenašly, mohlo by přes den přijít o péči kolem 14.000 dětí. Tolik se jich nyní dělí o zhruba 11.000 míst v 830 skupinách a o 500 míst v 69 mikrojeslích. V Česku je školek nedostatek, skupiny mají pomoci problém řešit.

V podkladech pro vládu resort počítá s měsíčním příspěvkem 7500 korun na provoz na místo pro dítě do čtyř let, jehož rodiče pracují, podnikají, studují či jsou v evidenci nezaměstnaných. Částka by se mohla valorizovat. Z rozpočtu by se mohl vyplácet také příspěvek na vybudování. U skupiny by to mohlo být na zřízení jednoho místa 20.000 korun, u mikrojeslí 15.000 korun. Podmínkou by ale bylo, aby zařízení fungovalo aspoň pět let. Stát by začal tuto podporu vyplácet tehdy, co by na svůj vznik zařízení nemělo evropské či jiné dotace.

Úhrada od rodičů by podle ministerstva nesměla přesáhnout třetinu minimální mzdy, letos by tak činila nejvýš asi 4070 korun měsíčně. Ministerstvo by stanovilo doporučenou výši poplatků.

Resort počítá s tím, že by do dětských skupin mohlo chodit na 30.000 dětí a do mikrojeslí 3000. Stát by ročně na příspěvky vydal 2,12 miliardy. Na odvodech a daních by měl ale získat zpět 2,25 miliardy. Třicet milionů by stál informační systém. Vzniknout by měla také nová pracovní místa.

Novela zpřísňuje pravidla pro fungování. Zařízení by nově měla dodržovat standardy kvality a poskytovat stravování. Na pečovatele by mělo připadnout méně dětí. V mikrojeslích by se jeden člověk mohl starat nejvýš o čtyři děti od narození do čtyř let. Péči by mohl poskytovat i doma. V dětské skupině by mohly být děti od jednoho roku po předškoláky. Nejvýš by jich bylo 24. Dosud stačilo, aby se o ně starali tři lidé. Nově by to měli být čtyři. Na jednoho pečujícího by mělo připadnout nejvýš šest dětí.

Slovo mikrojesle či spojení dětská skupina by zařízení muselo mít už v názvu. Muselo by evidovat také to, zda rodiče dětí pracují a že dítě plní očkovací plán. Pracovníci by se museli pravidelně vzdělávat. Absolvovat by měli aspoň 12 hodin školení ročně a jednou za dva roky i kurz první pomoci.

Zařízení by měla fungovat každý pracovní den aspoň šest hodin. Měla by mít také své stálé prostory. Novela upravuje i to, na jak dlouho může dětská skupina v jednom roce přerušit provoz či jak má vypadat střídání dětí a personálu.

Školský zákon umožňuje od roku 2005 přijímat do školek děti od dvou let. Od loňska mají mít místo ve školce jisté čtyřleté děti, od letoška tříleté. Požadavek, aby od roku 2020 měli mateřinku zajištěnou i dvouleté děti, zákonodárci zrušili. Podle odborníků na rodinnou politiku je dostupnost školek a dalších zařízení zásadní pro to, aby matky a otcové malých dětí mohli pracovat. Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI spočítal, že díky každému zřízenému místu ve školce či ve skupině by stát mohl ročně získat kolem 10.000 korun. Příjmy z daní a odvodů a uspořená částka na dávkách by byly vyšší než náklady na provoz.

Podle evropské zprávy o rozvoji zařízení péče o děti je ČR druhou nejhorší zemí v nabídce jeslí a školek pro děti do tří let. Místo v nich mělo necelých pět procent českých chlapců a děvčat. Průměrně měla přitom v EU péči v roce 2016 zajištěnu třetina dětí.

Zákon o dětských skupinách poslanci v roce 2014 prosadili přes veto prezidenta Miloše Zemana. Zásluhu na přijetí normy si pak připisovaly tehdejší opoziční i vládní strany.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí dětské skupiny děti

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy